Israël’s voormalige inlichtingenchefs dringen aan op voorbereidingen voor mogelijk militair conflict met Iran

Iraniërs bezoeken op 2 februari 2019 een tentoonstelling over wapens en militair materieel in de hoofdstad Teheran. In het nucleair akkoord met Iran komt het raketten arsenaal helemaal niet ter sprake [beeldbron; Atta Kenare/AFP]

Terwijl Iran en de wereldmachten dichter bij het vernieuwen van de nucleaire deal lijken te komen, hebben voormalige Israëlische inlichtingenfunctionarissen gewaarschuwd dat de IDF dringend moet beginnen met de voorbereidingen voor een mogelijke militaire confrontatie met de Islamitische Republiek en zijn proxies (huurlegers zoals Hezbollah, Hamas, PIJ enz….).

In een interview met Israel  Hayom zeiden voormalig hoofd van het Politiek-Militaire Zaken Bureau van het Ministerie van Defensie, Amos Gilad en voormalig nationaal veiligheidsadviseur Maj. Gen. (bd.) Yaakov Amidror dat pogingen om het nucleaire akkoord op dit punt te voorkomen geen resultaat zullen opleveren , en daarom moet Israël zich voorbereiden om zichzelf te beschermen. 

“De Iraanse dreiging is een grote strategische bedreiging voor de staat Israël. Het moet duidelijk zijn dat dit niet alleen een visie is, maar dat de Iraniërs enorme inspanningen leveren om bedreigende vermogens te ontwikkelen. In Libanon hebben ze volgens buitenlandse publicaties 150.000 raketten gericht op Israël, evenals langeafstandsraketten, cyber- en terreurcapaciteiten, en vooral – het feit dat ze op het punt staan ​​nucleair te worden”, zei Gilad. 

‘A Very Bad Deal’
Amidror zei: “Dit is een slechte deal, en het is goed dat Israël duidelijk heeft gemaakt dat het er niet aan gebonden is. De diplomatieke opties waren uitgeput nadat de Amerikanen besloten om tegen bijna elke prijs een overeenkomst na te streven. geen manier zien waarbij geen geweld nodig is om de Iraniërs te overtuigen, want Iran stopt niet onder diplomatieke of economische druk. Dit vereist dat we ervoor zorgen dat we voorbereid zijn op een militaire optie.

Ook Gilad vindt het opkomende nucleaire pact slecht, al zegt hij dat in de huidige situatie alle opties even slecht zijn. 

De vraag is of we met de VS meegaan of kritiek hebben. De VS zullen beslissen of ze de overeenkomst met of zonder ons willen verlengen, en we hebben de mogelijkheid om de zaak te beïnvloeden. Theoretisch gezien zullen we, als we tegen hen ingaan, niets winnen. We moeten begrijpen dat we Iran niet kunnen aanvallen zonder coördinatie met de VS om verschillende redenen. Daarom is het mogelijk om een ​​scherpe dialoog met de VS te hebben, maar niet op een openbare manier. We moeten de banden met de westerse landen en de opkomende banden met de Arabische staten aanhalen. Dit is een krachtvermenigvuldiger, maar tegelijkertijd moeten we niet in de illusie vervallen dat hier een regionale NAVO zal zijn.

Hij zei: “Als Iran een atoombom krijgt, zullen ze het hele Midden-Oosten terroriseren, en de hele regio kan ontaarden in een nucleaire race. Ons voordeel is dat we het imago hebben van strategische capaciteiten, en dat we gezien kunnen worden in een heel ander licht in een nucleair Midden-Oosten.

Volgens Brig. Gen. (bd.) Yossi Kuperwasser , voormalig hoofd van de onderzoeksdivisie van de militaire inlichtingendienst van de IDF, zei dat “hoewel de VS beloofden alle nodige middelen te gebruiken om te voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt, zal het in dit stadium niet langer in staat zijn om het te voorkomen omdat Iran te dicht bij het doel is.

Evenzo gelooft luitenant-kolonel (bd.) Michael Segall , voormalig hoofd van de internationale en Iraanse desks van het IDF Intelligence Directorate, dat Iran, nadat de beperkingen op uraniumverrijking zijn vervallen, binnen een paar jaar zal kunnen profiteren van de kennis en apparatuur het heeft zijn ballistische raketten verbeterd en in recordtijd een bom ontwikkeld. 

Binnen korte tijd leidde het nucleaire akkoord tot een aanzienlijke versterking van Hezbollah, de Houthi-rebellen in Jemen, de sjiitische milities in Irak en Syrië en de subversieve sjiitische elementen in de Golfstaten“, waarschuwde hij. 

Yoel Guzansky , senior onderzoeker bij het Institute for National Security Studies, zei: “De opkomende overeenkomst is slecht. Op dit moment zie ik geen alternatief in de vorm van militaire actie. Israël wil, maar het is niet zeker dat het kan, en de VS kan maar wil niet.

Het is een vraag in hoeverre de VS willen optreden tegen Iran onder de overeenkomst, en zichzelf niet beperken. Onder [voormalige Amerikaanse president Barack] Obama kreeg Iran een gratis ‘pas’ in de regio, en ik hoop dat het zal winnen’ niet hetzelfde zijn onder [president Joe] Biden.

Bronnen:

  • naar een artikelFormer intel chiefs urge preparations for possible military conflict with Iran” van 28 augustus 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.