UNRWA andermaal geconfronteerd met een existentiële bedreiging door gebrek aan dollars en euros

De VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) wordt geconfronteerd met een “existentiële” financieringscrisis als gevolg van een financieringsdaling door donorlanden, waarschuwde commissaris-generaal Philippe Lazzarini voor de verlenging van het mandaat van zijn organisatie in de herfst.

“Ik doe vandaag een beroep op de lidstaten die hun financiering hebben verminderd om de impact van hun beslissing op de stabiliteit van de regio te heroverwegen”, zei Lazzarini donderdag tegen de VN-Veiligheidsraad in New York, toen het 15-koppige orgaan zijn maandelijkse debat hield over de Israëlische regering. Palestijns conflict.

De organisatie die in 1949 door de VN is opgericht, heeft een mandaat dat om de drie jaar wordt goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de VN, waarbij de laatste dergelijke stemming plaatsvindt in 2019.

UNRWA heeft overweldigende steun bij de AVVN, die niet wordt geëvenaard in financiering door de lidstaten. Lazzarini vertelde de VN-Veiligheidsraad dat steun voor UNRWA tot uiting moest komen in de financiering van het mandaat, niet alleen door ervoor te stemmen.

UNRWA bedient 5,6 miljoen vluchtelingen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, Jordanië, Libanon en Syrië. Het heeft een budget van 1,6 miljard miljoen dollar voor 2022, waarvan 817 miljoen dollar voor kernprogrammering. Tot op heden heeft de organisatie $ 838 miljoen ontvangen. Aan donaties, iets meer dan de helft van het benodigde bedrag, waarvan $ 573 miljoen. is toegewezen voor kernprogrammering.

Geld buiten de kernprogrammering wordt gebruikt voor noodhulp, waaronder voedsel en geldhulp in de Palestijnse gebieden en Syrië, Libanon en Jordanië. UNRWA vreest dat een gebrek aan financiering haar zal dwingen om programma’s te sluiten en/of te stoppen.

Van de 193 VN-lidstaten hebben slechts 16 toezeggingen gedaan van $ 10 miljoen of meer en van die slechts vier zijn VN-Veiligheidsraad-leden. Koeweit, dat 12 miljoen dollar toezegde, is het enige Arabische land op de lijst van 16 grootste donoren.

UNRWA vertrouwt doorgaans op een klein aantal donorlanden die een grote hoeveelheid financiering verstrekken, ondersteund door kleinere bijdragen van een groter aantal landen.

Donaties van de Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn van oudsher het grootste land dat aan UNRWA heeft gedoneerd, met een piek van $ 364 miljoen. in 2017, volgens gegevens op de UNRWA-website. 

De voormalige regering-Trump stopte vervolgens alle financiering aan UNRWA. De Amerikaanse president Joe Biden herstelde aanvankelijk die financiering door $ 338 miljoen te schenken. aan de organisatie in 2021. Dit jaar tot nu toe heeft de regering van Biden slechts $ 280 miljoen toegezegd, een daling van 17% ten opzichte van vorig jaar.

Nog eens 11 landen, van de top 16 donorlanden van UNRWA, hebben dit jaar tot nu toe hun toezeggingen verminderd, volgens gegevens op de UNRWA-website.

Lazzarini vertelde aan de VN-Veiligheidsraad dat zijn organisatie cruciale diensten verleent, en legde uit dat meer dan 80% van de Palestijnse vluchtelingen in Libanon, Syrië en Gaza onder de armoedegrens leeft.

“In Syrië keren na 11 jaar conflict de meest behoeftige families terug om te leven te midden van het puin van hun verwoeste huizen, omdat ze de huur niet langer kunnen betalen.

“Kinderen die terugkeerden naar verwoeste kampen zoals Yarmouk of Ein el Tal lopen in de buurt van niet-ontplofte munitie om UNRWA-bussen naar school te brengen.

“In Libanon wordt de druk op het Agentschap om meer te doen om de impact van de economische en financiële crisis op de Palestijnse vluchtelingengemeenschap ondraaglijk te maken”, zei hij.

“In Jordanië heeft de pandemie diepe sporen nagelaten op de arbeidsmarkt. De werkloosheid stijgt, vooral onder vrouwen en jongeren. Kinderarbeid en vroege huwelijken nemen naar verluidt toe”, zei Lazzarini.

UNRWA is een reddingslijn voor deze vluchtelingen, voegde hij eraan toe.

Tegenstanders van UNRWA op politiek rechts in zowel de Verenigde Staten als Israël hebben betoogd dat het agentschap een inefficiënte manier is om diensten te verlenen aan Palestijnen die beter zouden worden bediend door middel van lokale programma’s. 

Ze hebben bezwaar gemaakt tegen enkele van de leerboeken die op de UNRWA-school worden gebruikt, en beweren dat de boeken in sommige gevallen antisemitisch materiaal bevatten. 

UNRWA-tegenstanders hebben ook gepleit tegen het al lang bestaande beleid van de organisatie om diensten te verlenen aan afstammelingen van de oorspronkelijke vluchtelingen uit de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948. Die tegenstanders hebben betoogd dat hierdoor een steeds groter wordende groep vluchtelingen ontstaat die een struikelblok vormt voor de oplossing van het conflict.

Lazzarini heeft in het verleden beschuldigingen van antisemitisme afgewezen. Hij vertelde de VN-Veiligheidsraad dat de oppositie tegen de UNRWA wordt geleid door degenen die Palestijnse vluchtelingen hun rechten willen ontnemen.

De commissaris-generaal wijt het chronische gebrek aan fondsen gedeeltelijk aan “gecoördineerde campagnes om UNRWA te delegitimeren om de rechten van Palestijnse vluchtelingen uit te hollen, nemen in frequentie en kwaadaardigheid toe.” Dit komt op een moment dat het Israëlisch-Palestijnse conflict geen prioriteit meer heeft, legde hij uit.

Er is een jaarlijks financieringstekort van $ 100 miljoen, dat is overbrugd door “kostenbeheersing, bezuinigingen en overdracht van grote verplichtingen van het ene jaar naar het andere”, zei Lazzarini.

UNRWA heeft geen financiële reserves meer en heeft de “limiet van bezuinigingsmaatregelen en kostenbeheersingsmaatregelen” bereikt, legde hij uit.

Financiering van de UNRWA zorgt voor regionale stabilisatie, aangezien het niet verstrekken van onderwijs, gezondheidszorg en noodhulp aan Palestijnse vluchtelingen leidt tot het soort wanhoop dat het geweld aanwakkert, zei Lazzarini.

“Wanhoop is een bedreiging voor vrede en stabiliteit. Gasten en vluchtelingen vrezen dat [het ontbreken van financiering] kan leiden tot een verzwakking van de UNRWA en na verloop van tijd zelfs tot de ontmanteling ervan”, zei Lazzarini.

Bronnen:

 • naar een artikel van Tovah Lazaroff “UNRWA says it faces existential threat as UN prepares to renew mandate” van 26 augustus 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “UNRWA andermaal geconfronteerd met een existentiële bedreiging door gebrek aan dollars en euros

 1. Alwéér waarschuwd UNWRA dat ze op het punt staan falliet te gaan, in $ dan wel te verstaan. .

  Helaas is het er nooit van gekomen.

  Hun programma dat zooo belangrijk is voor de financiering van de “palestijnse vluchtelingen”, die géén andere uitweg zien dan geweld, alhoewel ze allang in de VS/ EU of in super chique villa’s in de Emiraten wonen, is allang failliet.

  De BS die deze UNWRA bobo’s uitkramen is tenenkrommend.

  Maar zolang de gekkies in de EU & VS blijven betalen, blijven zij jammeren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.