Palestijnse wreedheid gefinancierd door Groot-Brittannië

Ramallah, 17 juli 2021. Palestijnen demonstreren tegen de Palestijnse Autoriteit naar aanleiding van de mensenrechtenactivist Nizar Banat die werd dood gefolterd in een Palestijnse gevangenis [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

Palestijnse misdadigers die een vooraanstaande criticus van het regime van Mahmoud Abbas doodsloegen, waren leden van een veiligheidstroepen die op kosten van de belastingbetaler waren opgeleid door het Britse leger, zo heeft een JC-onderzoek onthuld.

Veertien leden van de Preventive Security Organization (PSO) van de Palestijnse Autoriteit werden in juni 2021 betrapt op de ontvoering van mensenrechtenactivist Nizar Banat met camerabeelden, volledig verkregen door het JC.

3.17 uur: Misdadigers van de Preventive Security Organization van de Palestijnse Autoriteit komen aan bij de flat waar de politieke activist Nizar Banat verbleef. Ze breken binnen met een hamer en een koevoet

De aspirant-politicus was het doelwit nadat hij de corruptie van het Palestijnse leiderschap op Facebook en andere platforms had benadrukt. Op de beelden is te zien hoe ze hem in een auto bundelen en later zijn gedeeltelijk aangeklede lichaam naar hun veiligheidshoofdkwartier dragen.

Groot-Brittannië traint en ondersteunt de veiligheidsdiensten van Abbas sinds 2011 voor een bedrag van meer dan £ 65 miljoen voor de belastingbetaler, wat ernstige vragen oproept over het oordeel van Whitehall.

3.22 uur: Banat is zwaar gewond door hamerslagen en pepperspray. Beveiligingsmannen binden hem achterin een gestolen VW Polo met zijn handen op zijn rug geboeid. Later zal een ambtenaar beweren dat hij ‘verdiende te sterven’

Palestijnse activisten hebben het VK ervan beschuldigd een oogje dicht te knijpen voor het systematische gebruik van marteling en wijdverbreide mensenrechtenschendingen op de Westelijke Jordaanoever.

Diala Ayesh, een mensenrechtenadvocaat en vriendin van het slachtoffer – die zelf is geslagen en seksueel misbruikt door PA-schurken – zei:

“Jullie [Britse] zeggen dat je de mensenrechten steunt, maar als ik de wreedheden zie die de PA aanricht, zeg ik dat je moet stoppen met het betalen van je geld. Dit is niet alleen op mijn land. Het is van jou.”

3.42 uur: De misdadigers, wier training onder toezicht stond en betaald werd door Groot-Brittannië, dragen het levenloze lichaam van de heer Banat naar hun hoofdkwartier in Hebron. Een autopsie onthulde later dat hij 42 afzonderlijke verwondingen had opgelopen

Het JC-onderzoek – het eerste van een serie ter gelegenheid van de aanstaande 30e verjaardag van het eerste Oslo-akkoord dat leidde tot de oprichting van de PA – onthult dat marteling door door de Britten gesteunde troepen routine blijft op de Westelijke Jordaanoever.

Volgende dag, 11.30 uur: Duizenden reizen van over de Westelijke Jordaanoever om de begrafenis van Banat in Hebron bij te wonen en eisen het aftreden van PA-president Mahmoud Abbas, het begin van weken van woedende protesten

De houding van de Palestijnse veiligheidstroepen blijft onverzoenlijk, ondanks jarenlange Britse betrokkenheid. Sprekend op voorwaarde van anonimiteit, verdedigde een topfunctionaris van de PA het gebruik van marteling en beweerde dat het gerechtvaardigd was om informatie te verzamelen.

Hij zei ook dat Banat het verdiende om gedood te worden omdat hij “onbeleefd” was tegen de mannen die hem vermoordden en zijn openlijke kritiek op de PA ondermijnde het.

“Als ik erbij was geweest, had ik meegedaan aan de afstraffing”, zei de functionaris, die met Britse vertegenwoordigers heeft samengewerkt. “Ik denk dat Banat verdiende wat hem is overkomen. Als je naar zijn video’s luistert, zie je dat hij niet stabiel was.”

Hij voegde eraan toe: “Ik zeg [tegen Britse partners], ja, we gebruiken marteling als dat nodig is. Als ik weet dat ik het leven van uw kinderen zal redden als ik iemand martel, zal ik hem martelen.”

Tegen de tijd van zijn dood stond de heer Banat aan het hoofd van een machtige basisbeweging die campagne voerde tegen corruptie en misbruik door de PA.

Zijn online video’s die de tekortkomingen van het regime blootleggen, werden door honderdduizenden bekeken. Naarmate zijn profiel groeide, werd hij herhaaldelijk gearresteerd wegens “het beledigen van het nationale sentiment” en “het schaden van de PA”.

Vorig jaar, nadat president Abbas de algemene verkiezingen had geannuleerd – waarin de heer Banat zou opkomen als leider van een nieuwe partij, Dignity and Freedom – riep de heer Banat de EU op om de PA onder druk te zetten door de hulp op te schorten.

Ramallah, 24 juni 2021. Boze demonstranten dragen foto’s van Nizar Banat, een uitgesproken criticus van de Palestijnse Autoriteit die werd vermoord in een Palestijnse cel. De betogers eisen dat Mahmoud Abbas moet opkrassen [beeldbron: AP Photo/Nasser Nasser]

Kort daarna werd hij ontvoerd en vermoord, aangevallen door een bende met zo’n geweld dat hij 42 afzonderlijke verwondingen opliep, zo bleek later uit een autopsie.

Zijn moord leidde tot wekenlange protesten op de Westelijke Jordaanoever, die met geweld werden onderdrukt door PA-veiligheidstroepen. Agenten hebben vrouwen seksueel misbruikt, willekeurige arrestaties verricht en demonstranten in hechtenis geslagen.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Rose “Palestinian brutality funded by Britain” 25 augustus 2022 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
  • een artikel op deze blogAbbas laat politieke opponent Nizar Banat uit de weg ruimen in Palestijnse cel; VS en EU ‘geschokt en bedroefd’” van 26 juni 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.