Volledig rapport van het Bloedbad in Daraya van augustus 2012 uitgevoerd door het Syrische regime

President Bashar al-Assad, aka de Slager van Damaskus, kan in Syrië al sinds 2011 ongestoord zijn bloedige oorlog verder zetten, gedekt door Iran, Rusland en China

Tien jaar later heeft een diepgaand onderzoek van het Syrische Britse Consortium (SBC) details onthuld over het “verscheidende vertoon van geweld” gepleegd door het Syrische regime tijdens het Bloedbad in Daraya.

Brutale aanvallen op burgers die woonden in de soennitische moslimstad Daraya – enkele kilometers van Damascus – vonden tussen 20 en 25 augustus 2012 plaats. Regime-troepen gingen van deur tot deur, waardoor meer dan 700 mensen omkwamen, waaronder vrouwen en kinderen. Veel anderen werden vastgehouden.

Hoewel regimetroepen beweerden een actie ter terrorismebestrijding uit te voeren, werden de aanslagen beschouwd als het ergste bloedbad van het Syrische conflict.

Het rapport, gebaseerd op getuigen en slachtoffers, markeert de 10e verjaardag van de gruweldaad. Het team van onderzoekers van het SBC hoopt dat het rapport de weg vrijmaakt voor gerechtelijke verantwoording voor de verantwoordelijken en gerechtigheid voor slachtoffers zal helpen brengen.

Helikopters van het Syrische regime droppen vaten met explosieven op Daraya, augustus 2012:

VN: Syrië is Israël niet
Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, verklaarde destijds dat de moorden ‘een verschrikkelijke en wrede misdaad’ waren en riep op tot een onmiddellijk onafhankelijk onderzoek.

Hoewel een VN-rapport over Syrië in 2013 de oorlogsmisdaden tegen burgers erkende en opriep tot meer onderzoek, moet het scala van oorlogsmisdaden die door het Syrische regime en zijn bondgenoten begaan, nog volledig worden onderzocht.

Navi Pillay zei dat ze ‘diep geschokt was door de berichten over het bloedbad in Darayya’ en drong aan op ‘een onmiddellijk en grondig onderzoek naar dit incident’, terwijl ze de Syrische regering bekritiseerde voor het gebruik van zware wapens, willekeurige beschietingen en het gemelde platwalsen van huizen, waarschuwend dat deze acties “kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid”.

In een recenter dodental, dat in december 2018 werd vrijgegeven, zei het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens (SOHR) dat sinds 2011 560.000 mensen zijn gedood in Syrië, waaronder 111.330 burgers die zijn omgekomen bij militaire aanvalle.

Daarnaast werden 104.000 personen doodgemarteld in gevangenissen van het regime, 115.344 soldaten van het regime en pro-regime strijders, 63.561 niet-regime en anti-regime strijders, waaronder leden van de door Koerden geleide Syrische Democratische Krachten, en 65.108 leden van de Islamitische Staatsgroep [IS] en groepen die banden hebben met al-Qaeda.

Bronnen:

  • naar een artikelA Decade After Daraya: Documenting a Massacre(full report)” van 25 augustus 2022 op de site van The Syrian British Consortium (SBC)
  • naar een artikelReport reveals horrific new details of 2012 Syrian massacre where hundreds were killed” van 25 augustus 2022 en een artikelWill we ever really know how many people have died in Syria since 2011?” van 28 januari 2020 op de site van The New Arab
  • naar een artikel van Ruth Michaelson “Ten years on, first full report records Syrian regime’s massacre at Daraya” van 25 augustus 2022 op de site van The Guardian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.