PIJ leider in Jenin officieel aangeklaagd voor aanzetten tot terreur & geweld

PIJ-leider Bassam al-Saadi bij zijn aanhouding op 1 augustus 2022

Israël heeft donderdag de leider aangeklaagd van de Palestijnse Islamitische Jihad in Judea & Samaria, de 61-jarige Bassam al-Saadi, wiens arrestatie eerder deze -jarige maand leidde tot drie dagen van grensoverschrijdende vijandelijkheden tussen de IDF en de door Iran gesteunde terreurgroep in de Gazastrook.

Volgens de aanklacht ingediend door Israëlische militaire aanklagers, wordt al-Saadi beschuldigd van lidmaatschap van en activiteiten in de terroristische organisatie Islamitische Jihad, een illegale vereniging; zich voordoen als iemand anders tijdens arrestatie; aanzetten tot terrorisme; en het helpen om contacten te leggen met “vijandige elementen”, zei de IDF.

Al-Saadi, 61, een lang gezochte PIJ-leider op de Westelijke Jordaanoever, zit sinds 1 augustus in hechtenis nadat hij door de IDF in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever was aangevallen en gearresteerd, na een onderzoek dat informatie verzamelde die erop wees dat hij voortdurend actief was in de terroristische organisatie.

Volgens de aanklacht wordt al-Saadi beschreven als een invloedrijke hoge ambtenaar in de Islamitische Jihad die samen met andere agenten werkte aan kernactiviteiten van terroristen. 

Hij wordt beschuldigd van het ontvangen van geld van een Islamitische Jihad-agent in de Gazastrook en van voortdurende betrokkenheid bij gewelddadige Palestijnse aanvallen. De aanklacht onthulde dat al-Saadi zichzelf voordeed als zijn broer toen Israëlische veiligheidstroepen arriveerden om hem te arresteren.

PIJ-leider Bassam al-Saadi in een Israëlische rechtbank in augustus 2022 [beeldbron: Gaza Post]

Zijn arrestatie leidde tot dreigementen met een vergeldingsaanval door de PIJ, wat Israël ertoe aanzette wegen en grensovergangen rond de Gazastrook enkele dagen af ​​te sluiten en preventieve luchtaanvallen uit te voeren. Tijdens de drie dagen van gevechten tussen Israël en de PIJ werd vanuit de door Hamas gecontroleerde kustenclave een spervuur ​​van 1.175 raketten naar het land gelanceerd, waarvan er 990 Israël binnenkwamen en 200 mislukten.

Israëlische militaire aanklagers verzochten om al-Saadi onder arrest te houden tot het einde van de gerechtelijke procedure van zijn zaak. De militaire rechtbank heeft, op verzoek van de advocaat van de verdediging, die vroeg om het bewijsmateriaal te bestuderen, de voorlopige hechtenis van al-Saadi verlengd tot zondag om een ​​hoorzitting over zijn detentie te houden tot het einde van de gerechtelijke procedure.

Al-Saadi is in het verleden verschillende keren gearresteerd en heeft in totaal vijftien jaar in de Israëlische gevangenis gezeten. Volgens de Israëlische veiligheidsdienst zou hij een centrale rol hebben gespeeld in de opbouw van de activiteiten van de PIJ op de Westelijke Jordaanoever, met name in Jenin.

Intussen lopen de acties van de Israëlische veiligheids- en ordediensten onverminderd verder in Judea & Samaria en meer in het bijzonder in Jenin waar de PIJ de plak zwaait, zij het wel dat de PIJ tijdelijk onthoofd is…:

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Indicts West Bank Islamic Jihad Leader Whose Arrest Led to Gaza Fighting” van 25 augustus 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.