Mossad-chef noemt ‘onvermijdelijke’ nucleaire deal met Iran een ‘strategische ramp’

De directeur van de Mossad waarschuwde dat de opkomende nucleaire deal met Iran een “strategische ramp” is en waarschuwde dat Israël niet in staat zal zijn werkeloos toe te kijken naarmate het gevaar voor zijn veiligheid dichterbij komt.

“De overeenkomst is een slechte deal die Iran een licentie geeft om een ​​bom te maken”, zei David Barnea tijdens interne veiligheidsbijeenkomsten die Israëlische media meldden, daarbij verwijzende naar niet nader genoemde bronnen.

Barnea benadrukte dat Israël dienovereenkomstig zou reageren.

“De Mossad zet zich in om te voorkomen dat Iran kernwapens verwerft. De overeenkomst is niet van toepassing op Israël, evenmin als de vrijheid van handelen om te blijven opereren.”

Premier Yair Lapid hield donderdag een inlichtingenbriefing met Barnea in Tel Aviv om actuele veiligheidskwesties te bespreken, met de nadruk op het naderende nucleaire akkoord met Iran.

“De directeur van de Mossad heeft de inlichtingensituatie en de gevaren die een terugkeer naar het nucleaire akkoord met zich meebrengt, bekeken”, zei het kantoor van Lapid in een verklaring.

Barnea, die sinds juni 2021 de Israëlische inlichtingendienst leidt, is van mening dat de ondertekening van de deal onvermijdelijk is en noemde het een “gedane deal” in het licht van de recente vooruitgang tussen Amerikaanse, Europese en Iraanse onderhandelaars.

Barnea voerde aan dat de opkomende nucleaire overeenkomst slechter is dan die ondertekend in 2015, toen de potentiële militaire dimensie van Iran onbekend was.

“We kopiëren en plakken de overeenkomst van 2015 en het enige dat sindsdien hetzelfde is gebleven, is de tekst van de overeenkomst”, waarschuwde Barnea. “Voor de rest is alles veranderd. De wereld is veranderd. De Iraniërs hebben hun eigen geavanceerde centrifuges ontwikkeld en de bedreigingen en technologieën zijn veranderd.”

Eerder deze week gaf de regering-Biden haar antwoord op een door de EU opgesteld definitief aanbod voor het redden van Irans nucleaire deal van 2015 – bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – met westerse mogendheden, na meer dan 16 maanden van indirecte besprekingen. Het JCPOA bood Iran verlichting van de sancties in ruil voor beperkingen op zijn nucleaire programma.

De recente ontwikkelingen om te proberen een akkoord te bereiken om de nucleaire deal van 2015 nieuw leven in te blazen, komen op het moment dat het Amerikaanse Centrale Commando woensdag reageerde op raketaanvallen door aan Iran gelieerde militanten in het noordoosten van Syrië.

“Er is hier een dubbele standaard,” merkte Barnea op. “Aan de ene kant zitten ze in Wenen en naderen een akkoord – en aan de andere kant handelt Iran en stuurt het terroristische wapens tegen de Amerikanen en bedriegt de wereld.”

Barnea waarschuwde dat zodra de sancties zijn opgeheven, honderden miljarden dollars zullen worden vrijgemaakt om naar Iran te vloeien om terroristische organisaties in de regio te financieren, waaronder Hezbollah, de Palestijnse Islamitische Jihad, Houthi-rebellen in Jemen en Hamas, die allemaal een grote uitdaging voor Israël zullen vormen alsook de Amerikaanse veiligheidsbelangen beschadigen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Mossad Chief Calls ‘Inevitable’ Nuclear Deal a ‘Strategic Disaster’” van 25 augustus 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelMossad chief says Israel not part of Iran nuke deal, has right to defend itself” van 25 augustus 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.