Dit is het hoe en waarom de waarheid over Palestina wordt verzwegen

Poseren voor de Westerse pers: “Kunt u een beetje huilen mevrouw Aisha? Dat verkoopt beter.” Antwoord: “Ik probeer het wel, maar ik moet altijd lachen. Sorry.”

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is altijd in het nieuws, met Britse media die uitgebreid verslag doen van de acties van Israël. 

Ik heb al eerder uitgelegd waarom journalisten graag verslag uitbrengen vanuit Israël, gebaseerd op mijn ervaring als diplomaat in Jeruzalem, Caïro en Londen. Een van de verklaringen is dat het dekken van Israël risicovrij is. 

Israël is een open samenleving en er zijn geen gevolgen voor degenen die het bekritiseren. Ik heb veel journalisten ontmoet in andere landen in het Midden-Oosten. Zij moeten handelen in overeenstemming met het kabinetsstandpunt of ondervinden ernstige gevolgen.

In tegenstelling tot de situatie in Israël is dat voor de Palestijnen het tegenovergestelde. Dit is een van de redenen dat het nieuws een inherente vooringenomenheid heeft. Je bent je er misschien niet van bewust – en misschien willen sommige mensen dat je dat bent.

Er zijn verschillende besturende entiteiten in Gaza en Ramallah. Er is echter een overeenkomst in alle gebieden van Palestijnse controle, of het nu onder de terroristische organisatie Hamas of de Palestijnse Autoriteit is: vrijheid van meningsuiting bestaat niet. Journalisten, ambtenaren, leraren, artsen, academici, boeren, allemaal worden ze gedwongen hetzelfde verhaal te vertellen.

In Israël, net als in andere westerse landen, is kritiek op de regering en haar beleid een inherent onderdeel van haar robuuste democratische samenleving. Maar een Palestijn die het aandurft zich tegen hun leiderschap uit te spreken, wordt bedreigd, gevangengezet of gemarteld. Dit is de trieste realiteit voor miljoenen Palestijnen die leven onder een totalitair regime of onder controle van terreurorganisaties.

Dit heeft grote invloed op de kwaliteit van het nieuws dat Britse lezers en kijkers van hun media krijgen over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Alle verkooppunten vertrouwen op lokale journalisten, of “fixers”, om feiten, foto’s en verslagen uit de eerste hand te verkrijgen. Palestijnse fixers weten heel goed dat ze geen informatie mogen verstrekken die het Palestijnse verhaal zou kunnen schaden.

Vorige week meldde AP dapper een officieel bevel van Hamas voor “het opheffen van nieuwe beperkingen voor journalisten”, na het doden van Palestijnse kinderen door een mislukte Islamitische Jihad-raket in Jabaliya. Dit bevel werd vervolgens “geannuleerd” toen Hamas voelde dat het een public relations-ramp zou zijn. 

Maar geen enkele fixer in Gaza werd voor de gek gehouden. Ze weten allemaal wat is toegestaan ​​en wat verboden is. Nieuwe beperkingen waren niet nodig. Niemand meldde het incident, zelfs niet nadat de bestelling was geannuleerd. Vele dagen later – en pas toen Gaza niet langer de krantenkoppen was – werd dit belangrijke verhaal over de bedreigde journalistiek gerapporteerd door slechts één media-outlet hier in het VK.

Ik heb met veel Britse journalisten gesproken om te begrijpen waarom een ​​mislukte poging door een terreurorganisatie die Palestijnse kinderen heeft vermoord, en een bevel om erover te liegen, geen verhaal voor hen is. 

De overgrote meerderheid probeerde het gesprek helemaal te vermijden, maar een paar eerlijke mensen gaven me de volgende uitleg: hun fixers in Gaza zouden gevaarlijke gevolgen hebben als ze deze feiten zouden rapporteren. Ik heb veel journalisten in het Midden-Oosten ontmoet en ik weet dat ze gelijk hebben in hun beoordeling. 

Ik kan hun angst begrijpen om een ​​collega in gevaar te brengen zijn levensonderhoud of zelfs zijn leven te verliezen. Deze week nog zagen we dat Iraanse dreigementen tegen degenen die ze het zwijgen willen opleggen, niet loos zijn . We weten ook dat Iran de terreurorganisaties sponsort die Gaza controleren.

Hamas heeft zijn doel bereikt: de raket van de Islamitische Jihad die Palestijnen doodt en het bevel om erover te liegen en Israël de schuld te geven van iets dat het niet heeft gedaan, was geen verhaal voor de Britse media. 

Britse lezers die niet worden blootgesteld aan AP of Israëlische media, weten niets over deze zorgwekkende achtergrond van hoe hun nieuws wordt gemaakt, of over de terreur van de Islamitische Jihad en Hamas, of zelfs het systeem van intimidatie en gewelddadige zwijgen van journalisten.

De Britse media staan ​​terecht bekend als wereldleider. Het is professioneel, robuust en divers.
Deze blinde vlek over de berichtgeving over het Palestijnse geweld ontzegt mensen echter niet alleen de waarheid te kennen, maar draagt ​​ook bij aan het blokkeren van elke weg voorwaarts om het leven van Israëli’s en Palestijnen te verbeteren en dit conflict te beëindigen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ohad Zemet “Here’s why the truth about Palestine is silenced” van 19 augustus 2022 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

Een gedachte over “Dit is het hoe en waarom de waarheid over Palestina wordt verzwegen

  1. Journalisten weten dat ze bedonderd worden en dat hun fixers bedreigd worden en zij het land/gebied niet meer inmogen als ze de waarheid vertellen.

    De logische vraag is dan waarom ze blijven rapporteren vanuit Abbas & Hamas gebieden……het zogezegde palestina dat door Israel “bezet” word en zorgt voor kommer & kwel.

    Hun gekleurde berichtgeving heeft dan ook niets met het “lot van de palestijnen te maken, dat ze verder een rotzorg zal zijn omdat ik nooit berichten zie van palestijnen zonder énige rechten in kampen in Libanon, Jordanie waar ze als 7 rangs outcast worden behandeld. .

    Hun berichtgeving heeft alléén tot doel om het blauw witte plaatje zwart te kleuren!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.