Argentijns president vergelijkt opnieuw de coronapandemie met de Holocaust

De president van Argentinië, Alberto Fernández en de premier van Israël, Benjamin Netanyahu, hielden op 24 januari 2020 een bijeenkomst in Jeruzalem [beeldbron: Casa Rosada]

Joodse groepen hebben de Argentijnse president Alberto Fernández bekritiseerd omdat hij voor de tweede keer in drie maanden het aantal doden als gevolg van de COVID-19-pandemie heeft vergeleken met de Holocaust.

Tijdens een toespraak op een seminar over diversiteit en inclusie voor de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) vorige week, zei Fernández:

We weten nog steeds niet hoeveel mensen zijn overleden tijdens de pandemie. Volgens de Verenigde Naties zijn tussen de 6 miljoen en 10 miljoen mensen omgekomen. We hebben niet het exacte, precieze aantal. Maar hoe dan ook, we weten dat de pandemie tussen één en twee Holocausts heeft gedood. Het is een heleboel mensen.

De opmerking werd onmiddellijk veroordeeld door DAIA, de overkoepelende organisatie voor de Joodse gemeenschap in Argentinië; de Anti-Defamation League; en B’nai Brith International.

“Sinds de eerste magistratuur van de Argentijnse Republiek, en bij de sluiting van de CELAC-top, zijn de pandemie en de verwoestende effecten ervan vergeleken met de unieke en onvergelijkbare tragedie die de Holocaust betekende”, tweette DAIA.

B’nai Brith International schreef in een tweet dat “de vergelijking tussen de pandemie en de Holocaust gewoon onaanvaardbaar is en geen respect toont voor de slachtoffers van de #Holocaust. Niets is te vergelijken met deze unieke tragedie in de geschiedenis van de mensheid.

Fernández had Dani Dayan, voorzitter van de Israëlische Yad Vashem Holocaust-herdenkingsautoriteit en museum, ontvangen in Casa Rosada , of het kantoor van de Argentijnse president, in juli, waar de twee spraken over de opkomst van haatzaaiende uitlatingen en antisemitisme. 

Dayan zei dat Fernández “grote frustratie uitte” over het feit dat er geen recht is gedaan voor de AMIA-bomaanslag in 1994, die gericht was op de Joodse gemeenschap van Buenos Aires en meer dan 80 mensen doodde.

In mei vertelde Fernández aan de Joodse journalist Ernesto Tenembaum op Radio Con Vos: “De mensheid is zich niet bewust van wat ze heeft meegemaakt. We leven door een pandemie, meer dan 6 miljoen mensen stierven, bijna hetzelfde aantal mensen die we nooit zullen vergeten [die stierven in] de Holocaust.

Het aanroepen van de Holocaust bij het bespreken van COVID-19 is gedaan door talloze publieke figuren, maar meestal met verwijzing naar masker- of vaccinmandaten.

Scott Jensen, de Republikeinse kandidaat voor de gouverneur van Minnesota, beriep zich dinsdag op Kristallnacht en Hitler tijdens een anti-maskermandaatsbijeenkomst, waarbij hij zijn opmerkingen op woensdag verdubbelde. 

Andere politieke figuren, vooral in de Verenigde Staten, hebben soortgelijke vergelijkingen gemaakt, zoals Ohio Rep. Warren Davidson , Georgia Rep. Marjorie Taylor-Greene , antivaccinactivist Robert Kennedy Jr.  en New York City Councilwoman Vickie Paladino .

Bronnen:

  • naar een artikel van Jackie Hajdenberg “Jewish groups slam Argentine president for repeatedly comparing number of COVID-19 deaths to the Holocaust” van 25 augustus 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelFuerte crítica de la DAIA al presidente Alberto Fernández” van 25 augustus 2022 en een artikelAlberto Fernández comparó la cifra de los muertos por la pandemia con el Holocausto” van 20 mei 2022 op de site van Agencia de Noticias (AJN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.