Amsterdam verbiedt PSV-fans van Ajax-wedstrijd vanwege antisemitische gezangen

Antisemitische spotprent waarin stervoetballer Berghuis werd afgebeeld met een concentratiekampuniform met een “Judenstern” of “Jodenster” erop. Hij werd ook afgebeeld met een keppeltje en een bizar grote “joodse” neus. Een slogan naast de tekening verklaarde: “Joden rennen altijd weg.”

PSV-supporters worden niet toegelaten in de Johan Cruijff Arena als hun club op 6 november in Amsterdam tegen Ajax speelt. Aanleiding voor het verbod zijn vooral de antisemitische gezangen die tijdens de wedstrijd Ajax-PSV in Amsterdam op 30 juli opnieuw te horen waren van de supporters van de Eindhovense club , schreef burgemeester Femke Halsema in een brief aan PSV.

Voorlopig is het verbod alleen voor de enkele wedstrijd, maar verdere beperkingen kunnen langer duren. Halsema zegt dat haar bureau, samen met de korpschef van de politie en arrondissementsleider van het parket, “daarna zal bezien of het aantal aanwezige PSV-supporters voor volgende wedstrijden geleidelijk weer kan worden uitgebreid”, staat in de brief. Het gedrag dat de supporters de komende tijd rond wedstrijden en in de stadions laten zien, zal natuurlijk een cruciale factor zijn.

De reactie van de stad was vanwege het gedrag van fans tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in de ArenA. Halsema zei dat een grote groep PSV-supporters ondanks herhaalde waarschuwingen antisemitische en andere betreurenswaardige gezangen bleef zingen, evenals “kwetsende liedjes en zeer onsmakelijke vloeken”, en ook ernstige beledigingen gericht aan meerdere Ajacieden. Ze zei dat sommige van die beledigingen ook strafrechtelijk strafbaar kunnen zijn.

Ook in het stadion veroorzaakten PSV-fans vernielingen, werden regelmatig voorwerpen en vloeistoffen van de ene sectie in de andere gegooid en werden instructies van de stewards op grote schaal genegeerd. Dit leidde tot de inzet van tactische eenheden van de politie.

Genoeg is genoeg, zegt de burgemeester in de brief, die ook namens politie en OM was. Sinds 2017 worden bij elke wedstrijd tussen Ajax en PSV antisemitische leuzen geroepen zoals “Alle Joden moeten sterven” en “Samen verbranden ze Joden, omdat Joden het beste branden”, aldus Halsema. “Ondanks frequente waarschuwingen hebben de Amsterdamse [autoriteiten] de afgelopen jaren geen verbetering in het gedrag van uw supporters opgemerkt. De waarschuwingsperiode is nu voorbij.”

Halsema hekelde verder gezangen van Ajax-supporters tijdens de wedstrijd van 30 juli, zoals ‘Alle boeren zijn homo’s’. Ook dat wordt niet getolereerd, zei ze.

PSV zegt begrip te hebben voor de beslissing van Halsema. “We kunnen niet anders dan dit accepteren”, reageerde een woordvoerder van de Eindhovense club. “We willen ook niet dat zulke dingen gezegd worden. We begrijpen waarom mevrouw Halsema op deze manier heeft gereageerd. Het is jammer dat de goede supporters opnieuw moeten lijden onder de slechte”, vervolgt de woordvoerder.

”Laten we hopen dat er nu een algemeen bewustzijn ontstaat. Het aanmoedigen van onze eigen spelers geeft die spelers een boost. Maar het helpt hen niet als rivalen worden beledigd. Het heeft geen positief effect op hun spel.”

Bronnen:

  • naar een artikel‘Enough Is Enough’: Amsterdam Bans PSV Fans From Ajax Match Over Antisemitic Chants” van 24 augustus 2022 op de site van Combat Antisemitism Movement (CAM)
  • naar een artikelAmsterdam verbiedt PSV-fans van volgende Ajax-wedstrijd om antisemitische gezangen” van 22 augustus 2022 op de site van NL Times
  • naar een artikelWe gaan op Jodenjacht” en een artikel van Evelien Gans “Over gaskamers, joodse nazi’s en neuzen” van op de site van Antisemitisme NU
  • een artikel op deze blogNederland: ‘Auswitch’ voor hardleerse voetbal hooligans met het IQ van een bruine kip” van 2 augustus 2022 en een artikelNederland: Antisemitische incidenten bereiken hoogste punt in 10 jaar” van 30 april 2022 en een artikelNederland: Jodenhaat, geweld en Hitlergroet bij zaalvoetbalwedstrijd” van 5 mei 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.