VS waarschuwt de PA tegen vraag tot volledig lidmaatschap bij VN

Mahmoud Abbas vraagt in de VN om meer mensenrechten voor zijn gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars

De regering-Biden heeft er bij de Palestijnse Autoriteit (PA) op aangedrongen om niet te stemmen in de VN-Veiligheidsraad over het verkrijgen van volledig VN-lidmaatschap, en benadrukte dat het waarschijnlijk een veto zal uitspreken tegen een dergelijke stap, vertelden bronnen in de VS en de PA woensdag aan Barak Ravid van Axios .

Riyad Mansour, de permanente vertegenwoordiger van “Palestina” bij de Verenigde Naties, zei eind vorige maand dat het leiderschap van de PA besprekingen voert op het hoogste niveau met als doel het volledige lidmaatschap van “de staat Palestina” in de Verenigde Naties te eisen.

PA-voorzitter Mahmoud Abbas wil met deze zet proberen het Israëlisch-Palestijnse conflict weer in het middelpunt van de aandacht van de internationale gemeenschap te krijgen en de huidige impasse in het vredesproces te doorbreken.

  • Door de coronacrisis, het conflict van het Westen met Rusland omtrent Oekraïne, het nucleaire akkoord met Iran en het effect van de Abraham Akkoorden, is de belangstelling voor de Palestijnse kwestie wat weg gedeemsterd en daar willen de Palestijnen wat aan doen.

Het mogelijke bod van de VN is ook een manier voor de PA en Abbas om te proberen in eigen land punten te winnen en resultaten van de VS en de EU te krijgen.

PA, Israëlische en Amerikaanse bronnen vertelden Axios dat Mansour enkele weken geleden rustig overleg begon in New York met leden van de Veiligheidsraad over een mogelijk bod op volledig lidmaatschap.

De Palestijnen bespraken de kwestie ook met functionarissen van de regering van Biden, die grote bedenkingen maakten en zeiden dat een dergelijke stap nergens toe zal leiden vanwege het veto, zeiden Amerikaanse bronnen.

PLO-functionaris Hussein al-Sheikh bevestigde dat er besprekingen waren met de regering-Biden over de kwestie, maar benadrukte dat het een voortdurende discussie is en dat de PA nog steeds probeert landen te overtuigen om het te steunen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS zich inzetten voor een tweestatenoplossing, en voegde eraan toe: “De enige realistische weg naar een alomvattende en duurzame vrede is door directe onderhandelingen tussen de partijen. Er zijn geen kortere wegen naar een Palestijnse staat buiten directe onderhandelingen met Israël.”

In 2012 keurde de Algemene Vergadering van de VN met een overweldigende meerderheid de de facto erkenning van de “staat Palestina” goed toen zij de VN-waarnemersstatus van de PA opwaardeerde tot niet-lidstaat.

Volledig lidmaatschap zou neerkomen op internationale erkenning van de Palestijnse staat.

De PA kondigde eerder in 2019 aan dat het een poging zou doen om volwaardig lid van de Verenigde Naties te worden.

Twee weken later kondigde Mansour echter aan dat de PA haar poging om volwaardig lid van de VN te worden zou laten vallen, waarschijnlijk vanwege het feit dat de VS meer dan waarschijnlijk een veto zou hebben uitgesproken tegen elke resolutie van de Veiligheidsraad die de PA volledig lidmaatschap van het mondiale orgaan toekent.

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “US warns PA against full membership bid at UN” van 25 augustus 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van Ariel Kahana “UN rights council sinks to a pathetic new low” van 8 juni 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.