Turkije verwelkomt Abbas hartelijk na het herstellen van de banden met Israël

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wandelt met de Palestijnse president Mahmoud Abbas voorafgaand aan hun ontmoeting tijdens een officiële welkomstceremonie in het presidentiële complex in Ankara, op dinsdag 23 augustus 2022 (AFP-foto)

Turkije zei dinsdag dat het herstel van de volledige diplomatieke betrekkingen met Israël geen verandering betekent in de loyaliteit van het Midden-Oosten, aangezien het de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, hartelijk verwelkomde.

De leider van de Westelijke Jordaanoever ontmoette president Recep Tayyip Erdogan voor gesprekken en een privédiner tijdens zijn tweede bezoek aan Turkije in een jaar.

De gesprekken kwamen slechts een week nadat Turkije en Israël een toenadering van een decennium van rotsachtige betrekkingen bezegelden door plannen aan te kondigen om voor het eerst in vier jaar ambassadeurs te herbenoemen.

Erdogan is een fervent voorstander van de Palestijnse zaak, die Israël een ‘terroristische staat’ noemde. Hij hield de ervaren Palestijnse leider bij de hand terwijl hij hem behoedzaam over een turquoise tapijt naar zijn presidentiële paleis leidde voor een verwelkomende bewaker.

“De stappen die zijn genomen in onze betrekkingen met Israël zullen onze steun voor de Palestijnse zaak op geen enkele manier verminderen”, vertelde Erdogan later tijdens een gezamenlijk media-evenement. “Turkije verdedigt zijn visie van een tweestatenoplossing op elk platform en we hebben duidelijk onze reactie op de Israëlische aanvallen en burgerslachtoffers getoond.”

Abbas noemde de Turks-Israëlische relaties niet in zijn opmerkingen, maar bedankte Erdogan voor zijn steun in het verleden.

“Ik wil je bedanken voor de aandacht en gastvrijheid die je ons hebt getoond”, zei Abbas tegen Erdogan. “Ik wil nogmaals mijn dankbaarheid uitspreken voor het feit dat Turkije en de Turkse regering aan de kant van Palestina staan.”

Het bezoek van Abbas wordt algemeen gezien als een poging van Turkije om te laten zien dat het oude bondgenoten steunt, ook al herstelt het de betrekkingen met recentere rivalen.

Turkije herstelde geleidelijk de hekken over de onstabiele regio terwijl het op zoek is naar nieuwe deals en investeringen om te helpen herstellen van de diepste economische crisis in meer dan twee decennia.

De opwarming van de betrekkingen met de Joodse staat gaat gepaard met plannen om de rechtstreekse vluchten van Israëlische luchtvaartmaatschappijen tussen de twee landen te herstellen, wat meer toeristen naar de Turkse resorts zou kunnen brengen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei dat Palestijnse leiders ook “willen dat onze betrekkingen met Israël worden genormaliseerd”. “Ze weten ook dat we dankzij deze dialoog de Palestijnse zaak beter zullen verdedigen”, zei hij.

Bronnen:

  • naar een artikelTurkey warmly welcomes Abbas after restoring Israel ties” van 23 augustus 2022 op de site van i24News
  • naar een artikelTurkey warmly welcomes Abbas after restoring Israel ties” van 23 augustus 2022 op de site van The Jordan Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.