Israël: daklozenopvang geopend in Tel Aviv

Een dakloze vrouw in Neve Sha’anan, een woonwijk van Tel Aviv [beeldbron: Matanya Tausig / Flash90]

HaGagon, een nieuwe opvang voor daklozen in Tel Aviv, werd deze week ingehuldigd door de Israëlische gemeente Tel Aviv-Jaffa.

Het opvangcentrum, opgericht in samenwerking met de NGO “Lasova” en de Tel Aviv Foundation, werd gedeeltelijk gefinancierd door de International Fellowship of Christians and Joden, opgericht door Rabbi Yechiel Eckstein.

“Iedereen in Tel Aviv heeft rechten en verdient het om behandeld en verzorgd te worden”, zegt Ron Huldai, burgemeester van Tel Aviv. 

“De gemeente heeft het toevluchtsoord gecreëerd op basis van deze allerhoogste waarde”, voegde hij eraan toe.

Naast een rustplaats voor daklozen, zal de opvang ook zorgen voor voedsel, stromend water voor douches, een wasservice, een kluisje voor persoonlijke bezittingen en indien nodig doorverwijzing voor medische zorg.

Huldai zei dat het “belangrijk” was dat het asiel “meer had dan alleen bedden en ook verschillende ruimtes bood om te ontspannen, te verrijken, televisie te kijken, boeken te lezen en groepsactiviteiten te hebben.”

Yael Eckstein, voorzitter van de IFCJ, merkte op: “We zijn vereerd en trots op het voorrecht om de opening van dit belangrijke project te ondersteunen dat inspeelt op de behoeften van mensen die helemaal alleen zijn en niet in staat om zichzelf te helpen.”

“Iemand een plek geven waar hij zich veilig kan voelen, met een voedzame maaltijd, een warme douche, een comfortabel bed en een dak boven zijn hoofd wanneer hij of zij zich op een dieptepunt in zijn leven bevindt, is een van de belangrijkste missies van de IFCJ en onze supporters over de hele wereld.”

Een ultraorthodox-joodse man op een stoep in Jeruzalem

Israëls daklozen een gevoel van waardigheid geven

HaGagon (“de opvang” in het Hebreeuws) is bedoeld om een ​​opvang voor daklozen te vervangen die ongeveer drie jaar geleden door de gemeente Tel Aviv werd gesloopt.

Als onderdeel van het ontwerp werd de nadruk gelegd op aspecten die verband houden met de privacy van de bewoners om “het vertrouwen in hun vermogen om terug te keren naar het dagelijks leven te bevorderen”. 

Het belangrijkste doel is volgens de gemeente “een thuis bieden aan drugsverslaafden die op straat leven met behoud van het gevoel van menselijke waardigheid.”

De nieuwe opvang biedt plaats aan 144 bewoners tegelijk in 19 verschillende kamers, waarvan sommige toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.

Dana, die al jaren in Tel Aviv woont, juichte het initiatief van de stad toe.

“Sinds de [Covid]-pandemie  is er een toename van armoede en dakloosheid in Tel Aviv, vooral in het centrum, terwijl ze voorheen geconcentreerd waren in de zuidelijke districten, vlakbij het treinstation”, vertelde ze aan i24NEWS .

“In dit centrum kunnen ze worden opgevangen en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de stad ze niet vergeet en optreedt voor mensen die tijdens de pandemie geen kans hebben gehad op een salaris en vaste huisvesting.”

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael: Homeless shelter inaugurated in Tel Aviv” van 18 augustus 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.