Palestijnen herdenken 53ste verjaardag van de brand in de Al Aqsa moskee

Jeruzalem, 21 augustus 1969: de Al Aqsa moskee op de Tempelberg staat in brand

Afgelopen zondag 21 augustus 2022 herdachten de Palestijnen in Judea & Samaria en vooral in de Gazastrook, de brand in de Al Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem die 53 jaar geleden werd aangesticht door een christen extremist.

Door de Palestijnen wordt telkens opnieuw beweerd dat de brandstichter een extremistische Jood was, een hardnekkige kwakkel die deel uitmaakt van de leugenachtige campagne tegen Israël om de Joodse staat te demoniseren en een zoveelste excuus om terreur en geweld te verrechtvaardigen tegen de Joden van Israël.

  • Een bericht van 22 augustus 2022 op de site van The Palestinian [Des-]Information Center (Palinfo) gelieerd met de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) over de brand van 53 jaar geleden: “Een extremistische Jood heeft brand gesticht in de Al Aqsa moskee”:
  • Eenzelfde bericht op de website van Hamas van 21 augustus 2022:
Vertaling: “Op 21 augustus 1969 stak de Australische joodse extremist Michael Dennis Rohan de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem in brand.”

De brand in de Al Aqsa moskee wordt sindsdien algemeen beschouwd als de katalysator die indirect leidde tot de oprichting in 1972 van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), tegenwoordig de Organisatie voor Islamitische Samenwerking genoemd.

Deze islamitische koepelorganisatie waarvan 56 moslimlanden lid van zijn, dient  om de haverklap en bloc resoluties in bij de Verenigde Naties (en bij andere wereldorganisaties), die telkens (en alléén Israël!) veroordelen voor al zijn vermeende misdaden. Wat de OIC betreft zijn de Verenigde Naties enkel een zoveelste instrument om Israël de vernieling in te helpen.

De dader: de 28-jarige Australische christen Dennis Rohan (1941-1995) in een Israëlische rechtbank op 7 oktober 1969

De Al Aqsa moskee brandt
On 21 augustus 1969 ontstond een brand in de Al Aqsa moskee op de Tempelberg van Jeruzalem. Zowat de hele zuidoostelijke vleugel van de moskee werd in de as gelegd. Naast andere zaken werd door de brand onder meer de minbar van Saladin verwoest.

De Palestijnen legden vrijwel onmiddellijk de schuld voor de brand bij de Israëlische autoriteiten (en sommige Israëliërs bij Yassar Arafat’s Al Fatahgroep) duidelijk met het doel dat het de Joden waren die de brand hadden aangestoken met het doel om vijandelijkheden uit te lokken.

Echter, de dader van de brandstichting werd vrij snel gevat. Het was noch Al Fatah noch Israël, maar een toerist uit Australië genaamd Denis Michael Rohan (1941-1995.) Rohan was een lid van een evangelische christen sekte gekend als de Worldwide Church of God, die haar hoofdzetel in het Amerikaanse Californië heeft, en wereldwijd in ca. 90 landen vertegenwoordigd is.

Hij hoopte dat door de Al Aqsa moskee plat te branden, hij hiermee de Tweede Komst van Christus zou versnellen en de weg zou vrijmaken voor de heropbouw van de Joodse Tempel op de Tempelberg in Jeruzalem.

Denis Rohan werd voor een Israëlische rechtbank gebracht maar werd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Er zat blijkbaar een steek los in zijn hoofd en hij werd voor behandeling opgenomen in een psychiatrische kliniek in Israël.

Op 14 mei 1974 werd hij gedeporteerd naar zijn thuisland in Australië “op humanitaire gronden, voor verdere psychiatrische behandeling in de nabijheid van zijn familie.” Hij sleet voor de rest van zijn leven zijn dagen in het Callan Park Hospitaal in Australië, waar hij in 1995 overleed.

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinians call for defending Al-Aqsa on arson anniversary” van 21 augustus 2022 op de site van het Turkse persagentschap Anadolu Agency (AA)
  • een artikel op deze blog “Palestijnse TV zendt opnieuw leugens uit: ‘Brandstichter Al Aqsa moskee in 1969 was een Jood’ +video” van 30 augustus 2013 en een artikel “49ste verjaardag brand Al Aqsa moskee; Hamas: Jeruzalem bevrijden is ons eerste doel” van 21 augustus 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.