Het onwaarschijnlijke verhaal van de Waffen-SS’r die officier werd in het Israëlische leger

Ulrich Schnaft werd in 1923 geboren in Königsberg, Duitsland (sinds 1945 Kaliningrad, Rusland), als zoon van een alleenstaande moeder.

In 1941 sloot hij zich aan bij de Waffen-SS. Hij werd gevangen genomen door de Amerikanen in Italië. Hij verbleef tot medio 1947 in een krijgsgevangenenkamp. Zijn ontvoerders lieten hem vrij nadat ze geen bewijs hadden gevonden dat hij oorlogsmisdaden had begaan.

In München hoorde hij van een joodse huisgenoot over hulp aan joodse overlevenden van de Holocaust. Hij deed zich voor als joods, kreeg hulp en vergezelde vervolgens een groep joden op weg naar Palestina. Zijn schip werd onderschept door de Britten en hij werd geïnterneerd op Cyprus.

Ulrich Schnaft in IDF uniform

In 1949 werd hij vrijgelaten, ging naar Palestina, sloot zich aan bij een kibboets, leerde Hebreeuws en ging de IDF in. Schnaft werd een officier die de rang van kapitein bereikte. In 1952 werd zijn identiteit bekend en werd hij ontslagen.

Hij verhuisde naar Ashkelon en begon een affaire met de vrouw van zijn huisbaas. De twee besloten naar Duitsland te verhuizen. De vrouw had een Duits paspoort en kwam het land binnen. Ze werd later vergezeld door haar wettige echtgenoot die uit Israël kwam om bij haar te zijn.

Ondertussen had Schnaft vertraging opgelopen in Italië. De toegang tot Duitsland was hem ontzegd omdat hij alleen een Israëlisch paspoort had. Hij maakte contact met de Egyptenaren die hem rekruteerden als inlichtingenagent om tegen Israël te gebruiken.

In 1954 keerde hij met Egyptische hulp terug naar Duitsland. Schnaft nam contact op met zijn voormalige geliefde, vertelde haar wie hij werkelijk was en probeerde haar aan zijn zijde te werven. Ze informeerde haar man die contact had opgenomen met de Israëlische inlichtingendienst in Duitsland.

De Israëli’s, die zich voordeden als Irakezen, overtuigden hem om terug te keren naar Israël en daar te spioneren. Hij werd bij aankomst gearresteerd en veroordeeld tot 7 jaar waarvan hij er 5 uitzat.

Na zijn vrijlating keerde hij terug naar Duitsland. Een onbevestigd rapport zegt dat Schnaft later een lutherse priester werd in Duitsland en een aanhanger van Israël. Eerder bewijs beschrijft hem echter als een uiting van haat tegen de joden en de zionistische staat.

Bronnen:

  • naar een artikelThe SS soldier who became an IDF officer” van 26 november 2018 op de facebookpagina van HSA – Holocaust Social Archive
  • naar een artikel van Amit Naor “An SS Man, an IDF Officer and a Spy: The Story of Ulrich Schnaft” van 17 november 2019 op de site van The Librarians
  • naar een artikelUlrich Schnaft, loser spy” van 18 april 2018 op de site van Military Review – Top War
  • naar een artikel van Bart Schut “‘Geloof me, ik lieg’” van 15 augustus 2022 op de site van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.