Israëlische veiligheidschef in Caïro om spanningen over Palestijnse Islamitische Jihad te verminderen

Vrijdaggebed in mei 2011 op het Tahrirplein in Caïro. In de Egyptische hoofdstad begint de ‘Arabische Lente’ die al snel ontaardt in een Arabische Nachtmerrie. Rechts een lappenpop met Davidster opgehangen die het doelwit en het toekomstige lot van aartsvijand Israël moet voorstellen en het voorspel was van een nieuwe golf Jodenhaat en Israëlhaat…

De chef van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, de Shin Bet, heeft zondag Caïro bezocht om de spanningen rond de aanhoudende Israëlische terrorismebestrijdingsactiviteiten tegen de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in Judea & Samaria te verminderen, meldden Hebreeuwse media.

Het nieuws volgt op berichtgeving door Israëlische media over een recente communicatiestoring met Egypte, dat hielp bij het bemiddelen bij een staakt-het-vuren tijdens de driedaagse escalatie in augustus van de vijandelijkheden tussen Israël en de Islamitische Jihad (PIJ), een door de VS aangewezen terroristische groepering die actief is in de Gazastrook en in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever.

De spanningen komen naar verluidt voort uit het inzicht van Egypte dat Israël van plan was zijn terrorismebestrijdingsoperaties en arrestaties in Judea & Samaria na het staakt-het-vuren terug te schroeven, en uit zijn bezorgdheid dat dit nog niet is gebeurd, volgens het Israëlische Channel 13 . Dit is blijkbaar een andere boodschap dan wat Israël probeerde over te brengen.

Shin Bet-chef Ronen Bar, wiens bezoek aan Caïro niet is bevestigd door de Israëlische regering, heeft daar naar verluidt een ontmoeting gehad met het hoofd van de Egyptische algemene inlichtingendienst, Abbas Kamel, volgens Hebreeuwse media. Laatstgenoemde had een reis naar Israël, die gepland was voor de dagen na het staakt-het-vuren, geannuleerd.

Na zijn aankomst in Caïro bespraken Bar en Egyptische functionarissen de situatie in de Gazastrook, evenals een Egyptische eis om gevangenen van de Islamitische Jihad vrij te laten om het staakt-het-vuren te verstevigen, aldus Ynet. Een niet nader genoemde Israëlische regeringsbron vertelde de krant dat de huidige spanningen van gemiddelde ernst zijn en schat dat ze binnenkort zullen worden opgelost.

“Er is spanning, er is geen ongekende crisis en zeker geen breuk in de betrekkingen tussen de landen”, zei Moriah Asraf Wolberg, diplomatiek correspondent voor Channel 13.  Het bezoek van Bar in Caïro zal naar verwachting maandag worden voortgezet, voegde ze eraan toe.

Ook op zondag kondigde het Israëlische leger aan dat het Bassem Saadi, een topleider van de Islamitische Jihad in Judea & Samaria, zou aanklagen wiens arrestatie eerder deze maand heeft bijgedragen aan de laatste aanval van geweld.

Egypte heeft herhaaldelijk gediend als bemiddelaar tussen Israël en Palestijnse terroristische groeperingen die actief zijn in Gaza, die het heeft proberen te regeren door een veiligheidsblokkade op te leggen aan de kustenclave en tientallen grensoverschrijdende smokkeltunnels te vernietigen. 

Het heeft ook de Moslimbroederschap verboden, een islamistische beweging met diepe wortels in Egypte, waaruit zowel Hamas als de Islamitische Jihad oorspronkelijk voortkwamen als uitlopers.

Caïro blijft niettemin een publieke voorvechter van de Palestijnse zaak. Eerder deze maand, toen de Israëlische premier Yair Lapid de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi bedankte voor het helpen beëindigen van de vijandelijkheden, beschuldigde de gezant van Caïro bij de Verenigde Naties Israël vanwege de escalatie met de Islamitische Jihad, zonder de laatste te noemen.

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli Security Chief in Cairo to Smooth Tensions Over Palestinian Islamic Jihad: Israeli Media” van 21 augustus 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Ariella Marsden “Shin Bet head Ronen Bar visits Egypt as tensions develop with Israel” van 21 augustus 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.