Hongerstaker van Islamitische Jihad blijft voorlopig in een Israëlische cel

Na een voortdurende hongerstaking van 170 dagen, komt stilaan het leven van Khalil Awawdeh, een terrorist van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), in gevaar.

Vandaar dat op vrijdag het Centrale Commando van het Israëlische leger vrijdag ertoe besloten heeft om zijn detentie tijdelijk op te schorten. Echter, indien Khalil Awawdeh het ziekenhuis zou willen verlaten, wordt hij opnieuw opgesloten.

Awawdeh, die in hongerstaking is om te protesteren tegen zijn detentie, werd op 11 augustus opgenomen in het Assaf Harofeh Medical Center in de buurt van Tel Aviv.

Het verzoekschrift van Haddad kwam nadat het Israëlische militaire hof van beroep maandag een beroep had afgewezen om Awawdeh vrij te laten. Volgens rechter luitenant-kolonel Eyal Yinon zou hij, ondanks de verslechterende gezondheid van de Palestijnse man, nog steeds een gevaar vormen als hij werd vrijgelaten.

In zijn uitspraak zei Yinon dat de rechtbank hoopt dat Awawdeh zijn hongerstaking beëindigt en suggereerde hij dat de sleutel tot het verbeteren van zijn gezondheid in zijn eigen handen ligt.

Administratieve detentie
Ongeveer 670 Palestijnen worden nu vastgehouden in administratieve detentie, een aantal dat in maart steeg toen Israël bijna nachtelijke arrestaties begon in Judea & Samaria na een golf van dodelijke terreuraanslagen tegen Israëli’s.

Zoals gezegd werd Khalil Awawdeh op 27 december 2021 gearresteerd en in ‘administratieve detentie’ geplaatst. Dat is een noodmaatregel die werd geïntroduceerd ten tijde van het Britse Mandaat voor Palestina (1920-1948), waarmee Israël een verdachte kan interneren zonder proces voor een periode van zes maanden en die onbeperkt in de tijd verlengd kan worden indien dat noodzakelijk is.

Israel zegt dat administratieve detentie een belangrijk instrument is om terreuraanslagen te voorkomen. Ook het Internationaal recht laat detentie zonder proces toe in extreme beperkte omstandigheden. Gezien de recente geweldsgolf in Gaza en in Arabische dorpen en gemeenten zoals bv. Jenin in Judea & Samaria en in Jeruzalem, kan men gerust spreken van extreme omstandigheden volgens het internationaal recht.

De administratieve detentie is ook bedoeld om de verdachte zolang vast te houden om de autoriteiten toe te laten bewijzen te verzamelen, en met het doel verdere aanslagen te voorkomen. In sommige gevallen wordt detentie gebruikt wanneer een delicate Arabische bron concrete informatie heeft verstrekt en de autoriteiten de identiteit van deze informant willen beschermen.

Overigens heeft Israël de voorbije maanden ook een aantal Joodse Israëliërs onder administratieve detentie geplaatst, op verdenking van haatmisdrijven jegens Palestijnen en Christenen.

4.400 Palestijnse gevangenen
Volgens cijfers van het IPS (Israel Prison Service) zitten momenteel ongeveer 4.400 Palestijnen opgesloten in Israëlische gevangenissen waarvan ruim de helft met ‘bloed aan de handen’, inclusief degenen die dodelijke aanvallen hebben uitgevoerd, evenals mensen die zijn gearresteerd bij protesten of voor het gooien van stenen.

Dat is relatief weinig vergeleken met landen zoals België (11.769 gevangenen – bron) en Nederland (ca. 14.000 – bron) te bedenken dat de Palestijnen, meer in het bijzonder de Arabische wereld, al sinds 1948 op voet van oorlog leven met de Joodse staat Israël.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael: High Court rejects appeal to release hunger-striking Palestinian prisoner” van 22 augustus 2022 en een artikel Israel Freezes Detention of Palestinian Prisoner on Hunger Strike” van 20 augustus 2022 op de site van i24News

Een gedachte over “Hongerstaker van Islamitische Jihad blijft voorlopig in een Israëlische cel

  1. Niet eten is een eigen keuze.
    Own it.
    Dit zijn geen politieke gevangen maar terroristen.
    En administratieve detentie is altijd beter dan 30 gram lood…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.