De opkomst van antisemitisme in het hoger onderwijs

In een poging om antisemitisme in het hoger onderwijs in de Verenigde Staten aan de kaak te stellen en te bestrijden, zal waakhondgroep StopAntisemitism in september een rapport uitbrengen over de opkomst van jodenhaat op hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten – 25 verschillende scholen beoordelen op hun inzet en inspanningen om antisemitische incidenten en gedragingen op hun respectieve campussen te voorkomen en erop te reageren.

“StopAntisemitism schrijft dit rapport als reactie op de toename van antisemitische haat en geweld die de campussen van het hoger onderwijs de afgelopen jaren hebben geteisterd, en om de zorgen weg te nemen die de organisatie heeft geuit door Joodse studenten en hun ouders”, aldus Liora Rez, Uitvoerend directeur bij StopAntisemitism.

“Joodse ouders hebben contact gezocht met StopAntisemitism om erachter te komen welke hogescholen en universiteiten veilig zijn voor hun studenten om naar toe te gaan, en stellen verontrustende vragen zoals: Waar kan hun Joodse student zich op zijn gemak voelen met het dragen van een Davidster-ketting of een keppeltje? Op welke campus wordt de “Apartheidsweek” gehouden, gericht op het verkeerd informeren en aanzetten tot geweld tegen Joodse studenten? Welke regeringen hebben stelling genomen tegen antisemitisme?” vervolgde Rez.

Op dit moment kent StopAntisemitism ten minste drie actieve Titel VI-klachten die tegen scholen zijn ingediend vanwege antisemitisme. Titel VI van de Civil Rights Act van 1964 verbiedt discriminatie op basis van ras, huidskleur en nationale afkomst in programma’s en activiteiten die federale financiële steun ontvangen. Er lopen onderzoeken bij USC , NYU en CUNY vanwege aanhoudende discriminatie en/of intimidatie van Joodse studenten omdat ze Joods zijn.

Elk van de scholen die voor het rapport zijn gekozen, ontving een korte e-enquête van StopAntisemitism, waarin werd gevraagd naar hun praktijken en initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI); eventuele formele procedures bij het omgaan met antisemitische incidenten; als de school de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) Working Definition of Antisemitism heeft of gaat aannemen ; en of de school tegemoet komt aan de religieuze en culturele behoeften van Joodse leerlingen. De antwoorden die de scholen geven zullen in het rapport worden opgenomen. Scholen die ervoor kiezen niet deel te nemen aan het onderzoek, worden ook vermeld.

StopAntisemitism heeft al reacties op de enquête ontvangen, waarbij slechts één school het er niet mee eens was: de vice-president van de DEI-divisie van de Universiteit van Virginia weigerde deelname na overleg met de Associate University Counsel en de Associate VP voor gelijke kansen, burgerrechten en titel IX.

Rez merkte op: “We kunnen ons niet voorstellen dat de Universiteit van Virginia de mogelijkheid om deel te nemen aan een belangrijk onderzoek voor een andere gemarginaliseerde gemeenschap zou afwijzen en het doet ons afvragen wat ze proberen te vermijden.”

Naast de enquêtes zal StopAntisemitism eigen onderzoek doen en getuigenissen van studenten en alumni verzamelen.

De 25 scholen omvatten Ivy League-scholen, staatsscholen, liberale kunstscholen en openbare en particuliere scholen met de hoogste populatie Joodse studenten.

 • Ivy League-scholen: Columbia University, Harvard University, University of Pennsylvania (Penn), Princeton University en Yale University.
 • Staatsscholen: University of California Berkeley (Cal), University of California Los Angeles (UCLA), University of Michigan Ann Arbor, University of North Carolina (UNC) in Chapel Hill en University of Virginia (UVA).
 • Liberal Arts-scholen: Amherst College, Brandeis University, Pomona College, Swarthmore College en Williams College.
 • Openbare scholen met de hoogste Joodse studentenpopulaties: University of Florida, University of Maryland, City University New York (CUNY) Brooklyn, Rutgers University en University of Wisconsin Madison.
 • Privéscholen met de hoogste Joodse studentenpopulaties: Boston University (BU), The George Washington University (GW), New York University (NYU), University of Southern California (USC) en Tulane University.

De bedoeling is tweeledig: Joodse ouders en studenten helpen te informeren over waar ze zich veilig kunnen voelen als joods op de campus met een lijst van scholen die positieve bevindingen ontvangen; en om de scholen die negatieve bevindingen ontvangen te helpen het beter te doen door hun Joodse leerlingen.

Bronnen:

 • naar een artikelThe rise of antisemitism in higher education: a report by StopAntisemitism” van 18 augustus 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
 • naar een artikel van Talia Kaplan “Anti-Semitism on college campuses on the rise, report finds” van 9 september 2021 op de site van The New York Post

Een gedachte over “De opkomst van antisemitisme in het hoger onderwijs

 1. De “opkomst” van Jodenhaat in het hoger onderwijs & Universiteiten?

  De Jodenhaat is allang een vaste waarde geworden, gestimuleerd door de fel anti Joodse of “anti Zionistische” linkse Woke & Moslim profs.

  Men noemt dit proces gewoon hersenspoeling en is iets dat in het MO, Rusland, China, N-Korea prima werkt…….en dus zijn nu Europa & VS aan de beurt.

  Tenslotte moet het schema van de opbouw van het Kalifaat West niet verstoord worden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.