Verslaggevers in Gaza zijn nooit vrij geweest en zijn dat nu ook niet

Hamas, de tak van de Moslimbroederschap die Gaza regeert, zat deze maand het conflict tussen Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad uit, een kleinere terroristische groepering in Gaza die banden heeft met de heersers van Iran. 

Maar misschien om te laten zien dat het nog steeds de baas is, heeft Hamas ingrijpende beperkingen opgelegd aan buitenlandse journalisten die in Gaza werken.

Onder hen was een verbod om verslag uit te brengen over Gazanen die zijn gedood door verkeerd afgevuurde Palestijnse raketten en een vereiste dat Israël de schuld krijgt van de strijd.

Bovendien beval Hamas alle buitenlandse correspondenten om Palestijnse “sponsors” in dienst te nemen die volledige rapporten indienen over waar die correspondenten heen gaan, wat ze doen en eventuele “onlogische vragen” die ze stellen.

De nieuwe regels waarschuwden dat sponsors “nationale geest moeten tonen, het Palestijnse verhaal moeten verdedigen en de vooringenomenheid van de buitenlander tegenover het Israëlische verhaal moeten verwerpen.”

De Foreign Press Association protesteerde tegen deze “ernstige, onaanvaardbare en ongerechtvaardigde beperkingen van de persvrijheid”. Er volgden discussies en het duurde niet lang of de FPA kondigde met plezier aan dat Hamas-functionarissen waren langsgekomen.

Salama Marouf, directeur van het mediabureau van de regering in Gaza, was het daarmee eens. “Er zijn geen beperkingen”, zei hij. “We heten alle buitenlandse journalisten en media welkom in Gaza, en we roepen ze op om te komen.”

Een happy end, toch? Niet precies. De Associated Press , een van de mediaorganisaties vertegenwoordigd door de FPA, merkte op: “Zelfs als de regels officieel worden ingetrokken, heeft Hamas nog steeds zijn verwachtingen kenbaar gemaakt, wat een huiveringwekkend effect zou kunnen hebben op kritische berichtgeving.”

‘Pallywood’, de Palestijnse propaganda machine die elke seconde van de dag leugens uitbraakt maar waaruit het Westen zijn zogenaamde ‘onafhankelijke’ berichtgeving op ent

Ook dat weerspiegelt de realiteit niet, namelijk deze: verslaggevers in Gaza zijn nooit vrij geweest en zijn dat nu ook niet.

Sinds Hamas in 2007 de controle over Gaza van zijn rivaal Fatah heeft ontnomen, zijn buitenlandse journalisten niet in staat geweest om in het gebied te werken zonder Palestijnse sponsors (beter bekend als “verzorgers”, “stringers” of “fixers”) die verantwoording verschuldigd zijn aan Hamas. Verslaggevers brengen zichzelf en deze medewerkers in gevaar als Hamas hun berichtgeving afkeurt.

Matti Friedman, een voormalig verslaggever en redacteur voor het Jeruzalem-bureau van de Associated Press , heeft dit alles en meer onthuld in artikelen die hij schreef voor Tablet , The Atlantic en meer recentelijk Sapir (een tijdschrift over Joodse kwesties).

Zijn stukken legden de intimidatie en censuur van Hamas bloot, evenals de grenzen die de meeste journalisten die het Israëlisch-Palestijnse conflict behandelen, zichzelf opleggen op basis van ideologie, vooringenomenheid en het verlangen naar acceptatie in sociale kringen die worden gedomineerd door VN-functionarissen en werknemers van NGO’s die het Palestijnse terrorisme afwijzen, terwijl ze de Israëlische Joden beschouwen als onderdrukkers die niet oprecht vrede willen.

Binnen dit milieu wordt afwijkende meningen niet getolereerd. Afgelopen weekend heeft de VN het hoofd van een van haar kantoren die Palestijnen dienen verwijderd, nadat ze een tweet had gepost waarin ze de “ willekeurige raketbeschieting ” van de Islamitische Jihad veroordeelde – hoewel ze zich vervolgens verontschuldigde voor “ mijn slechte beoordelingsvermogen ”.

De media zijn meestal gehoorzaam. Bijvoorbeeld, tijdens het conflict met Israël in de zomer van 2014, schreef Friedman, konden de AP -medewerkers in Gaza-Stad zien dat Hamas raketten lanceerde van “direct naast hun kantoor, waardoor verslaggevers en andere burgers in de buurt in gevaar kwamen – en de AP zou niet melden.”

Evenmin informeerden ze de lezers dat Hamas-strijders “het AP ’s Gaza-bureau waren binnengedrongen” en het personeel bedreigden. Cameramannen “die buiten het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad wachtten, filmden de aankomst van burgerslachtoffers en zetten vervolgens, op een signaal van een ambtenaar, hun camera’s uit wanneer gewonden en dode strijders binnenkwamen, waardoor Hamas de illusie handhaafde dat alleen burgers stierven.”

Het meest recente conflict bevatte koppen als “Israël treft wat het terroristische doelen noemt” ( ABC News ) en “Israël juicht zijn overwinningen toe, Gaza rouwt om zijn doden terwijl het staakt-het-vuren standhoudt” ( The Washington Post ).

Het volgen van de Hamas-lijn is geen garantie voor veiligheid: in 2006 werden Fox News -verslaggever Steve Centanni en cameraman Olaf Wiig ontvoerd , geblinddoekt, geboeid en vastgehouden in een verlaten garage in de Gazastrook door “een voorheen onbekende groep” die zichzelf de Heilige Jihad Brigades noemde . De twee mannen werden onder schot gedwongen het Amerikaanse beleid aan de kaak te stellen en zich tot de islam te bekeren.

Na 13 dagen vrijgelaten, werden ze naar een hotel in Gaza geëscorteerd voor een ontmoeting met Hamasleider Ismail Haniyeh die, zo meldde The New York Times , “had opgeroepen tot hun ontvoerders om hen te bevrijden.” The Times voegde eraan toe dat “er werd gespeculeerd” dat de ontvoering een poging was “om de heer Haniyeh in verlegenheid te brengen”.

Een dergelijke verlegenheid was niet zichtbaar. En Haniyeh was ongetwijfeld blij toen Wiig op een persconferentie zei dat hij hoopte dat zijn ervaring andere buitenlandse journalisten er niet van zou weerhouden te rapporteren omtrent Gaza. “Dat zou een grote tragedie zijn voor de bevolking van Palestina en vooral voor de bevolking van Gaza”, zei hij.

De ontvoerders zijn, voor zover wij weten, nooit gearresteerd. Ook is er geen verdere berichtgeving geweest over de “Holy Jihad Brigades”.

De AP -uitzending van vorige week over de nieuwe beperkingen voegde toe wat we de vereiste morele gelijkwaardigheidsclausule zouden kunnen noemen: “In het langlopende Israëlisch-Palestijnse conflict hebben beide partijen geprobeerd hun verhalen op te leggen en negatieve berichtgeving te beperken.” Hoezo? De Israëlische autoriteiten beperken de toegang van de media tot sommige militaire activiteiten en tot het nucleaire programma van het land, meer niet.

Dus de AP beschouwt het verbergen van wie wie vermoordt op gelijke voet met Israëli’s die militaire geheimen niet onthullen en niet de sluier oplichten over hun laatste afschrikkingscapaciteiten. Werkelijk?

Hoewel ik geen remedie voor deze ziekte zie, kan ik me een behandeling voorstellen. Het zou inhouden dat verslaggevers die onder dwang werken in Gaza – en elders, zoals Iran, Rusland en China – het probleem aan de lezers en kijkers zouden onthullen. En misschien kunnen mediacommentatoren van bekende media als CNN en Fox af en toe en eerlijk over deze realiteit praten.

Ze moeten op zijn minst stoppen met het propageren van de leugen dat er geen significant verschil is tussen de door Hamas geregeerde Gaza en Israël als het gaat om “persvrijheid”, samen met een uitgebreide lijst van andere mensenrechten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Clifford D. May “Reporters in Gaza have never been free and aren’t now” van 17 augustus 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Verslaggevers in Gaza zijn nooit vrij geweest en zijn dat nu ook niet

  1. En laat het nu nét het nieuws//propaganda uit Gaza zijn (via verslagen van getuigen & journalisten) dat in de Westerse media word gevolgd & ongenuanceerd nagepraat als zijnde ‘de waarheid’.

    De accurate nieuwberichten uit Israel worden daarentegen altijd benaderd en met een zéér, zéér, zéér kritisch oog bekeken, als zijnde gemanipuleerd.

    Ja de Westerse pers maakt er een potje van….en dat is géén nieuws..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.