Palestijnse Islamitische Jihad eist onvoorwaardelijke vrijlating van zijn leiders die vastzitten in Israëlische cellen

Bassem Saadi, de chef van de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in Jenin in Samaria, kort na zijn arrestatie door Israëlische soldaten in de nacht van 1 op 2 augustus 2022 (beeldbron: TOI)

De terroristische organisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PID) is nog steeds in gesprek met de Egyptische bemiddelaar over het broze bestand in de Gazastrook na de laatste gevechtsronde, Operatie Breaking Dawn. 

De organisatie is bezorgd dat Israël probeert bepaalde clausules te herroepen waarvan het beweert dat ze deel uitmaken van het staakt-het-vuren, hoewel Israël ontkend dat het toezeggingen zou gedaan hebben aan de PIJ.

Als onderdeel van het staakt-het-vuren-akkoord kondigde Egypte aan dat het zou werken aan de vrijlating van gevangene Khalil Awawada, die al bijna 160 dagen in hongerstaking is, en de leider van de PIJ in Samaria, Bassam al-Saadi , wiens arrestatie enkele dagen gebeurde vooraleer de vijandelijkheden uitbraken.

PIJ-functionarissen beweerden dat Israël de toezegging had gedaan om de twee veiligheidsgevangenen vrij te laten, en het is niet alleen een kwestie van de toezegging van Egypte om op te treden voor hun vrijlating.

Ambtenaren van de Islamitische Jihad vertelden de Libanese krant Al-Akhbar dat de vertegenwoordigers van de organisatie de afgelopen dagen intensieve gesprekken hebben gevoerd met hoge functionarissen in Egypte over deze kwestie. 

Ze zijn echter van mening dat de beslissing van de rechtbank om de detentie van al-Saadi met zes dagen te verlengen tot volgende zondag, een poging van Israël is om zijn toezegging te ontduiken.

PIJ dreigt met een militaire reactie als de twee gevangenen niet snel worden vrijgelaten en als Awawada sterft als gevolg van zijn hongerstaking.

Ongeveer 4.500 Palestijnse gevangenen worden vastgehouden in Israëlische gevangenissen, verdeeld over 23 gevangenissen en detentiecentra, waarvan 200 uit de Gazastrook. Let wel: het gaat niet enkel over gevangen terroristen maar ook over Palestijnen die vastzitten voor misdaden van gemeen recht: autodieven, fraudeurs, kinderverkrachters, drugssmokkelaars enz. enz.

Bassam Al-Saadi in een Israëlische rechtbank op 11 augustus 2022

Intussen heeft de militaire rechtbank van Judea in het Ofer-kamp op dinsdag 16 augustus de arrestatie van de islamitische Jihad-terrorist Bassem al-Saadi, die op 1 augustus werd gearresteerd, met zes dagen verlengd.

Al-Saadi is de commandant van de Islamitische Jihad in Judea en Samaria. Hij werd in Jenin gearresteerd door grenspolitie en IDF-troepen, en het was zijn arrestatie die de Islamitische Jihad-terreurgroep ertoe bracht te dreigen met een aanval op Israëli’s nabij de grens met Gaza, waardoor Israël wegen en transport in het gebied moest afsluiten. 

Het is duidelijk dat de PIJ de belangrijkste kracht is achter de sterke toename van militante activiteiten op de Westelijke Jordaanoever en de arrestatie van al-Saadi is mogelijk een flinke klap voor de activiteiten van de militante groepering op de Westelijke Jordaanoever.

Hoewel het te vroeg is om te zeggen of de PIJ zonder al-Saadi op een hoog niveau kan blijven opereren, lijken de IDF en andere aangesloten veiligheidsinstanties aanzienlijke inspanningen te leveren om de activiteiten van de terreurgroep in Judea & Samaria te neutraliseren. Toen de spanningen en bedreigingen aanhielden, begon Israël Operatie Breaking Dawn om een ​​einde te maken aan de dreiging. 

De militaire aanklager verzocht om verlenging van de arrestatie van Asadi met negen dagen, waarbij hij opmerkte dat er nog meer mensen bij betrokken waren die in het kader van het onderzoek werden gearresteerd. Asadi’s advocaat verzocht om zijn vrijlating onder huisarrest.

De thans 62-jarige al-Saadi begon in 1984 samen te werken met de Islamitische Jihad. Hij is een van de centrale en invloedrijke figuren in de Islamitische Jihad en is zeven keer gearresteerd voor het plannen van terreuraanslagen, waaronder twintig jaar geleden tijdens de Tweede Intifada.

Volgens Channel 13 News zat Asadi een lange gevangenisstraf uit in Israël. In 2002 werden twee van zijn zonen, die deel uitmaakten van de militaire vleugel van de Islamitische Jihad, gedood tijdens vuurgevechten met de IDF.

Na Asadi’s arrestatie zei de Shabak (Israel Security Agency) dat Asadi onlangs “met extra energie had gewerkt om de activiteiten van de Islamitische Jihad te rehabiliteren, en als onderdeel hiervan stond hij achter de oprichting van een belangrijke militaire macht voor de organisatie in Samaria in algemeen en in Jenin in het bijzonder, en zijn aanwezigheid was een belangrijke oorzaak van het feit dat de medewerkers van de organisatie op het terrein extremer werden.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dalit Halevi “Israel’s ceasefire agreement with Islamic Jihad in jeopardy” van 17 augustus 2022 en een artikelIslamic Jihad in Jenin threatens revenge against Israel” van 4 augustus 2022 en een artikel van Ido Ben Porat “Arrest of Islamic Jihad terrorist is extended” van 16 augustus 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.