De handel tussen de VAE en Israël bereikt dit jaar tot nu toe $ 1,4 miljard en overtreft heel 2021

Minister van Economie Orna Barbivai (r) ondertekende op 1 april 2022 in Jeruzalem de vrijhandelsovereenkomst tussen Israël en de VAE met Thani bin Ahmed Al Zeyoudi (l.), minister van Buitenlandse Handel van de VAE (Gideon Sharon/GPO)

Slecht nieuws voor Israëlbashers en meer in het bijzonder de Israëlboycotters van de antisemitische BDS beweging: handel en economische relaties ‘boomen’ weer, dankzij de Abraham Akkoorden die door de voormalige president Donald Trump werden geïnstigneerd.

Zo bereikte de bilaterale handel tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten in de eerste zeven maanden van 2022 $ 1.407 miljard, meer dan de $ 1.221 miljard aan handel tussen de twee in heel 2021.

De cijfers, die betrekking hebben op de handel in goederen exclusief software, werden donderdag gedeeld door Amir Hayek, de Israëlische ambassadeur in Abu Dhabi. Hayek werd bijna een jaar nadat Israël en de VAE de betrekkingen met Amerikaanse steun normaliseerden als onderdeel van de Abraham-akkoorden in september 2020 op zijn post benoemd.

De overeenkomst heeft sindsdien geleid tot een golf van economische samenwerking, waarbij Israël en de VAE in mei een vrijhandelspact ondertekenden , na maanden van onderhandelingen. Het was de eerste handelsovereenkomst van Israël met een Arabisch land en zal naar verwachting de jaarlijkse handel tussen de twee economieën tegen 2027 verhogen tot meer dan $ 10 miljard.

Op 15 september 2020 ondertekenden de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Abdullah bin Zayed al-Nahyan en de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Abdullatif bin Rashid Al Zayani, de Abraham Akkoorden op het gazon van het Witte Huis, in Washington. (AP Foto/Alex Brandon, Bestand)

Destijds voorspelde de VAE-Israel Business Council dat tegen het einde van 2022 bijna 1.000 Israëlische bedrijven in of via de VAE zouden opereren.

Volgens een rapport van het Abraham Accords Peace Institute is ook de handel tussen Israël en andere staten in het Midden-Oosten omhooggeschoten . 

Het instituut merkte in juni op dat de handel met Jordanië met 54 procent toenam ten opzichte van vorig jaar tot $ 55 miljoen, gevolgd door Egypte met een stijging van 41 procent en $ 23,6 miljoen. 

Marokko bereikte in mei $ 3,1 miljoen aan handelsovereenkomsten met de Joodse staat, een stijging van 94 procent ten opzichte van 2021. Ondertussen ging de handel van Israël met Bahrein binnen een jaar van geen naar $ 1,2 miljoen.

De door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden zijn een gezamenlijke overeenkomst tussen Israël, Bahrein en de VAE om de in september 2020 ondertekende betrekkingen te normaliseren, met later Soedan en Marokko.

Bronnen:

  • naar een artikelUAE-Israel Trade Reaches $1.4 Billion This Year So Far, Surpassing All of 2021” van 18 augustus 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.