Oud schrift uit Elam ontcijferd bijna een eeuw na zijn ontdekking in Susa, Iran

Susa (Shush), ca. 4395 v. Chr. was de hoofdstad van het Elam Rijk in Iran, wordt geïdentificeerd als Shushan, genoemd in het boek Esther en andere bijbelboeken

De oude taal van Linear Elamite is misschien eindelijk ontcijferd, volgens een peer-reviewed artikel dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Zeitschrift für Assyriologie und vorderasiatische Archäologie (Journal of Assyriology and Near Eastern Archaeology). 

De bevindingen, gebaseerd op een reeks oude zilveren kannen & kruiken, stellen een nieuwe methode voor voor het decoderen van de symbolen van Linear Elamite, volgens het Smithsonian magazine.

“Dit is een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de afgelopen decennia”, zegt Massimo Vidale, een archeoloog aan de Universiteit van Padua die niet bij het onderzoek betrokken was. “Het was gebaseerd op dezelfde benadering van de doorbraak van Champollion – het fonetisch identificeren en lezen van de namen van koningen.”

Zilveren kannen & kruiken met Elamitische letters en woorden gegraveerd [beeldbron: Hal Archives]

De taal vindt zijn oorsprong in de 5000 jaar oude stad Susa, in wat tegenwoordig het zuidwesten van Iran is. Susa, een oude stedelijke oase en de hoofdstad van Elam, was een van de eerste plaatsen waar geschreven symbolen werden gebruikt in de bruisende samenleving.

Franse archeologen ontdekten in het begin van de 20e eeuw het eerste bewijs van een schrift dat bijna net zo oud of ouder was dan het Sumerische spijkerschrift dat een andere reeks symbolen gebruikte. Het systeem leek buiten gebruik te zijn geraakt, maar na een paar honderd jaar dook er een nieuwe geschreven taal op die geleerden Linear Elamite hebben genoemd. Het vorige Elamitische schrijfsysteem heette Proto-Elamitisch.

Het Elamitische Rijk (ca. 3500 v.Chr. – 540 na Chr.)

Archeologen hebben vele honderden Proto-Elamitische inscripties ontdekt, maar slechts ongeveer 40 lineaire Elamitische documenten verspreid over Iran, waardoor het veel moeilijker te ontcijferen is. Prof. Francois Desset van de Universiteit van Teheran ging echter de uitdaging aan. Na het uitvoeren van een metallurgische analyse waaruit bleek dat de zilveren kruiken dateren uit 2000 BCE, precies de tijd dat Linear Elamite in gebruik was, begon Desset met zijn onderzoek. 

Bronnen:

  • naar een artikelAncient writing deciphered nearly a century after its discovery – study” van 15 augustus 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.