Spaanse katholieke kerk onderzoekt antisemitische rituelen

Santo Domingo del Val was een katholieke koorknaap die in 1250 na C. ritueel werd vermoord door Joden in het Spaanse Zaragoza, aldus de mythe. Tot op vandaag wordt dit antisemitisch bloedsprookje door katholieke christenen in Spanje herdacht

De katholieke kerk in Spanje heeft  een onderzoek aangekondigd  naar beweringen in een Israëlische krant dat sommige steden en dorpen in het land nog steeds rituelen in acht nemen met betrekking tot de antisemitische “bloedsprookjes”.

Het beruchte bloedsprookje is een racistische bewering dat joden het bloed van christelijke kinderen gebruiken bij religieuze rituelen, en maakt al eeuwenlang deel uit van christelijk – en in de moderne tijd ook islamitisch – antisemitisme. Het werd ook gebruikt om de verdrijving van de Joden uit Spanje in 1492 te rechtvaardigen.

Volgens de  krant Haaretz  blijven parochies in Toledo, Zaragoza en elders rituelen beoefenen, gesteund door de plaatselijke kerken en raden, op basis van bloedsprookjes.

In Toledo bijvoorbeeld, beeldt de mythe van Santo Niño de La Guardia, die dateert uit 1480, zich in dat een kind uit het dorp werd ontvoerd en vermoord door joden, hoewel er destijds geen kind als vermist werd opgegeven. 

Toch dragen dorpelingen elk jaar in september een beeltenis van een kind naar de kerk waar het wordt gezegend door de geestelijkheid in de loop van een vijfdaags festival, waarbij het kind wordt vereerd als een heilige.

Ondertussen is er in de basiliek van Zaragoza een kapel gewijd aan een kind dat naar verluidt is ontvoerd en gemarteld door lokale Joden, met een speciale dienst die elk jaar op 13 oktober wordt gehouden.

Saint Dominguito del Val (gestorven rond 1250) was een legendarisch kind uit het middeleeuwse Spanje, dat naar verluidt een koorknaap was die ritueel werd vermoord door Joden in Zaragoza (Saragossa). Dominguito is de hoofdpersoon van de eerste bloedsprookjes (laster die zich tijdens de middeleeuwen tegen de joden verspreidde) in de geschiedenis van Spanje – verhalen die in de 12e en 13e eeuw van de middeleeuwen bekendheid kregen en bijdroegen aan antisemitische incidenten. Volgens de legende werd Dominguito ritueel vermoord door de Joden van Zaragoza.

Jacob Daniel Benzaquén, de president van de Joodse gemeenschappen in Spanje, zei: “De zaak van de Niño de La Guardia is bijzonder ernstig omdat de burgerlijke autoriteiten jaar na jaar deze viering blijven steunen. Het is heel triest dat deze gebeurtenissen tot op de dag van vandaag doorgaan en met zoveel enthousiasme en schande worden gevierd dat de kerkelijke autoriteiten er ondanks onze verzoeken geen einde aan hebben gemaakt.”

De nieuwssite El Confidencial meldde dat bronnen dicht bij de aartsbisschop van Madrid hebben gezegd dat de kerk bezig was met het herzien van “culten en rituelen waarbij heiligen betrokken waren, zoals de Niño de La Guardia, die verwijzen naar de legende dat Joden christelijke kinderen vermoordden om Pesach te vieren. ”

Bronnen:

  • naar een artikelSpain’s Catholic Church to investigate antisemitic rituals” van 12 augustus 2022 op de site van Campaign Against Antisemitism
  • naar een artikelSpanish Catholic church to investigate antisemitic rituals” van 11 augustus 2022 op de site van The Guardian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.