Ouderschap in Israël: ‘Maak baby’s, ongeacht leeftijd en seksuele aantrekkingskracht’

Geconfronteerd met de pijn van hun biologische klok, hebben Israëlische vrouwen sinds 1988 een bondgenoot bij uitstek: de Israëlische wet

In Israël is het niet nodig om een ​​relatie te hebben, onder de 42 te zijn of heteroseksueel te zijn om het recht te hebben een kind te baren of op te voeden. Iedereen heeft er recht op tot 45 jaar. En eiceldonatie na deze leeftijd – proberen zwanger te raken van het ei van een jongere vrouw – is zelfs mogelijk tot 54 jaar.

De Joodse staat heeft het hoogste aantal invitrofertilisaties per hoofd van de bevolking ter wereld , een procedure die verantwoordelijk is voor vijf procent van alle geboorten, volgens gegevens van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. En dat aantal blijft groeien.

Kraamkliniek in Tel Aviv

Israëli’s willen baby’s
Of het nu door middel van bijbelse of wetenschappelijke technieken is, aangezien het overheidsbeleid en de medische bekwaamheid Israël naar de top van de OESO-landen blijven brengen in termen van vruchtbaarheidscijfer.

Drieëntwintig jaar na het toestaan ​​van spermadonatie aan alleenstaande vrouwen, valideerde Israël in juli 2021 het gebruik van draagmoeders voor Israëlische mannen, zowel alleenstaand als in een relatie met een andere man – een revolutie voor homoparen die elk jaar met honderden naar de Verenigde Staten of Nepal om een ​​eiceldonor en een draagmoeder te kiezen, voor ongeveer $ 100.000.

“Ik blijf elke maand de lening terugbetalen die ik heb afgesloten om mijn zoon Idan in Mexico te verwekken”, zegt de 40-jarige Tal. “Mijn man en ik wilden het meer dan wat dan ook. Vandaag, en sinds de legalisering van het gebruik van draagmoeders in Israël, zou het krijgen van een kind in elk opzicht veel eenvoudiger zijn geweest.”

Israël is een van de landen waar alleenstaanden en homoparen , man of vrouw, de meeste kinderen krijgen. “Deze kinderen leven net als alle anderen in Israël,” zei Tal en voegde eraan toe: “Idan heeft twee vaders, en ik denk dat in elke klas waar hij sinds zijn jeugd in zat, minstens één kind een alleenstaande moeder had of twee dezelfde- seksouders. Het wordt heel gewoon.”

Als bewijs verving het stadhuis van Tel Aviv de woorden ‘papa’ en ‘mama’ in sociale taal door het woord ‘ouder’.

Israël wordt geconfronteerd met een crisis in de vruchtbaarheidskliniek, met een snel afnemend aantal donoren en een verontrustende achteruitgang in de kwaliteit van sperma – maar artsen vechten terug.

De markt voor de aankoop van sperma, of eicel, ontwikkelt zich inderdaad in Israël, waar naast de spermabanken die worden aangeboden door openbare ziekenhuizen, ook privébanken verschijnen die uitgebreidere criteria bieden bij de keuze van de donor.

Ela vierde net haar eerste verjaardag in Tel Aviv. Jessica, haar moeder, hield zichzelf altijd voor dat als ze op haar veertigste niet de “juiste” zou ontmoeten, ze de deur niet zou sluiten voor spermadonatie.

“De jaren gingen voorbij en geen van de mannen met wie ik een relatie had, wilde zich aan iets serieus binden. Dus stopte ik met wachten, stopte ik alle relaties en begon ik aan het proces.”

Jessica weet dat de vader van haar dochter operazangeres is. In openbare spermabanken kunnen vrouwen toegang hebben tot bepaalde informatie – oogkleur, haarkleur, beroep – en dienovereenkomstig kiezen.

Vandaag de dag, in Israël, denken alleenstaande Joodse vrouwen niet langer dat hun moederschap afhankelijk is van een man . En de machtige orthodox-joodse lobby lijkt voorlopig haar ogen te sluiten en niet te veel vragen te stellen, of op zijn minst te buigen voor de Israëlische pronatalistische stroming die alles op haar pad wegvaagt.

Bronnen:

 • naar een artikel van Eve Boccara “Parenting in Israel: ‘Make babies, regardless of age and sexual attraction’” van 11 augustus 2022 op de site van i24News
 • naar een artikelIsrael’s Sperm Clinic Crisis” van 12 juli 2017 op de site van The Daily Beast

Een gedachte over “Ouderschap in Israël: ‘Maak baby’s, ongeacht leeftijd en seksuele aantrekkingskracht’

 1. Heel fijn allemaal.
  Het voor het kind belangrijk om zowel een vader als een moeder te hebben.

  Dat betekent zowel voor de mannen en ook de vrouwen om deze taak uiterst serieus te nemen en zo snel en goed mogelijk uit je egoïstische self serving kind gedrag uit te groeien en je taak als volwassenen op je te nemen.

  Niet alleen de mannen maar ook de vrouwen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.