Israëlische Arabieren probeerden zich bij ISIS aan te sluiten

Twee Israëlische Arabieren, Mohammad Agbariya en Abed Almahadi, worden beschuldigd van pogingen om zich bij de ISIS-terreurgroep in Afrika aan te sluiten, meldde Israel Hayom maandag, daarbij het Openbaar Ministerie van Haifa citerend.

Beide Arabieren zijn inwoners van de noordelijke stad Umm al-Fahm.

Volgens de aanklacht heeft ISIS de afgelopen tijd berichten gepubliceerd die erop gericht zijn steun te verwerven in Afrika, terwijl ze oproepen tot immigratie van hun strijders en aanhangers van verschillende plaatsen naar de “scène van de jihad” in Afrika.

Een van de gevaarlijkste plaatsen waar ISIS actief is, is in Borno in het noordoosten van Nigeria.

Begin 2022 namen Agbariya en Almahadi, beide 21 jaar oud, tegen de achtergrond van de wereldwijde dienstneming contact op met ISIS-agenten om zich bij hun gelederen te voegen. Het paar zocht onder meer een contactpersoon die hen zou kunnen helpen om op de plaats van de gevechten in het district Borno te komen, waar ze zich bij de terreurgroep zouden voegen.

Een van de verdachten heeft via de chatapplicatie van Facebook contact opgenomen met verschillende mensen die in Afrika wonen, in de buurt van Borno. Tijdens het chatten vroeg de verdachte aan een van de omwonenden hoe hij Borno kon bereiken, terwijl hij zich valselijk voordeed als een meubelverkoper uit “Palestina”, om geen argwaan te wekken. Tijdens het gesprek heeft verdachte informatie gekregen over de verschillende mogelijkheden om Borno te bereiken.

Later ontmoetten beide verdachten verschillende keren een kennis van een van hen, die in het verleden voor de terreurgroep in Afrika vocht, en vroegen hem om zijn ervaring te delen met de verschillende mogelijke manieren om het gebied te bereiken en informeerde naar de levensstijl daar. als onderdeel van de operaties van de terreurgroep. De beschuldigden vroegen ook om hun paspoorten te vernieuwen, om Israël te kunnen verlaten naar Borno.

Militieleden van de islamitische terreurgroep Boko Haram vermoordde in augustus 2018 19 dorpelingen in de staat Borno in het noordoosten van Nigeria

Later, op 7 juli 2022, vernieuwde een van de beschuldigden zijn paspoort en de andere begon het proces om zijn paspoort te vernieuwen, maar voltooide het proces niet vanwege zijn arrestatie.

Het Openbaar Ministerie heeft verzocht dat beide personen onder arrest blijven totdat de juridische procedure tegen hen is afgerond.

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli Arabs tried to renew passports, join ISIS” van 15 augustus 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.