Israëlische regering gaat inwoners aan de grens met Gaza helpen: ‘We zorgen voor hen’

De Qassam Menorah van Sderoth, zuid-Israël. Bewoners hebben van brokstukken van qassam raketten, die doorheen de jaren in hun stad zijn ingeslagen, een negenarmige menorah gemaakt, symbool voor de jarenlange beschietingen van Hamas en Co vanuit de Gazastrook [beeldbron: Matty Stern]

Het Israëlische kabinet heeft op zondag 14/8 een pak maatregelen goedgekeurd om de Israëli’s, die in de buurt van de Gazastrook wonen en die werden getroffen door recent raketvuur, te helpen en te compenseren.

Het voorstel omvat hulp aan lokale autoriteiten “via budgettering, prioritering en vooruitbetalingen vanwege de directe kosten die ze tijdens de operatie moesten dragen”, voegde hij eraan toe.

Het omvat volgens de minister van Financiën ook hulp bij paraatheid bij noodsituaties, onder meer “via het versterken van noodcommunicatiesystemen, oplossingen voor elektriciteit tijdens noodsituaties, het uitrusten en voltooien van operatiecentra en extra draagbare noodopvang.”

Het pakket is opgesteld na overleg met de lokale autoriteiten in gemeenschappen die grenzen aan Gaza, en voorgesteld door premier Yair Lapid en minister van Financiën Avigdor Liberman.

Het komt op de hielen van een recente escalatie tussen de Israëlische strijdkrachten en de Palestijnse Islamitische Jihad, waarbij de in Gaza gevestigde terroristische groepering meer dan 1.100 raketten en mortieren op Israël heeft afgevuurd tijdens de gevechten van 5 tot 7 augustus, volgens de Israëlische leger. Terwijl er wordt aangenomen dat meer dan 200 te kort zijn gekomen in de Gazastrook, zijn de meesten naar Israël overgestoken.

Raketten die bevolkte gebieden bedreigden, werden onderschept door het Iron Dome-raketafweersysteem met een slagingspercentage van 96 procent, aldus het leger. Desalniettemin moesten ongeveer 200.000 inwoners van gemeenschappen in de buurt van Gaza, waaronder Ashkelon, Sderot, Nahal Oz en Nir Am, tientallen keren vluchten naar versterkte schuilplaatsen gedurende twee en een halve dag, waarbij sommigen slechts een waarschuwing van 15 seconden kregen. In één geval slaagde een familie in Sderot erin om hun huis slechts enkele seconden voordat het rechtstreeks door een raket werd geraakt te evacueren.

In de dagen voorafgaand aan de gevechten werden ook beperkingen opgelegd aan het gebied, toen het Israëlische leger zich schrap zette voor een mogelijke aanval door de Palestijnse Islamitische Jihad na de arrestatie van twee van zijn leden.

“De inwoners van het zuiden en het gebied grenzend aan de Gazastrook moeten weten dat we naar hen uitkijken”, zei Liberman. “Iedereen die gewond is geraakt, heeft recht op hulp.”

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli Gov’t to Assist Residents Near Gaza Border: ‘We Are Looking Out for Them’” van 14 augustus 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.