Israël neemt Iraanse stellingen onder vuur in Syrische kustplaats Tartus

Tartus, een haven aan de Syrische kust in de 18de eeuw tijdens de Ottomaanse bezetting, geschilderd door Luigi Mayer (1755-1803)

Israëlische luchtaanvallen op zondagavond waren naar verluidt gericht op een Iraanse officier die toezicht hield op het overbrengen van raketten in de buurt van de Syrische kustplaats Tartus, volgens berichten in de media.

Er werden explosies gemeld, waarbij Syrische media de ontploffing toeschreven aan Israëlische luchtaanvallen. Het Syrische leger beweerde dat drie mensen werden gedood en drie anderen gewond zijn geraakt door een gecombineerde aanval vanuit zee en vanuit de lucht.

Syrische staatsmedia zeiden dat de aanval net voor 21.00 uur lokale tijd begon, met een aanval op het platteland van Damascus die samenviel met de Tartus-aanval.

Onbevestigde berichten op sociale media gaven aan dat Israëlische straaljagers ten minste twee raketten vanuit de lucht boven Libanon hebben afgevuurd richting Syrisch grondgebied. Op video’s die online circuleerden, bleek dat Syrische luchtverdedigingsraketten geactiveerd waren.

Het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde groep, meldde dat raketten waarvan wordt aangenomen dat ze afkomstig zijn van de Syrische luchtafweerverdediging, ook zijn geland op het platteland van Damascus.

Volgens de SOHR zou dit de 19de Israëlische aanval op Syrisch grondgebied zijn geweest in 2022. Hoewel Israël geen commentaar heeft gegeven op de berichten, heeft het volgehouden dat het niet zal toestaan ​​dat Iraanse en door Iran gesteunde buitenlandse militanten voet aan de grond krijgen in Syrië.

Vorige week zou Israël  de posities van de Libanese terroristische groep Hezbollah in Syrië hebben beschoten. Verschillende Syrische soldaten werden vorige maand gedood bij een andere aanval die door de Syrische media aan Israël wordt toegeschreven.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael targets Iranian officer in Syrian coastal city of Tartus – report” van 14 augustus 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel van Tzvi Joffre “3 Syrian soldiers killed in alleged Israeli airstrikes near Damascus, Tartus” van 14 augustus 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelWith attacks on military positions in Tartous | Two Israeli missiles target military position in Rif Dimashq” en een artikelDeath toll update | Casualties among regime forces in Israeli attack on military base near Russian base” en een artikelMilitary escalation | Israel targets military positions of regime forces and Iranian militias in Tartous” van 14 augustus 2022 op de site van Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.