Erdan tegen VN-chef: maak ontslag ongedaan van VN-functionaris die raketvuur veroordeelde

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan heeft zondag een brief gestuurd aan VN-secretaris-generaal António Guterres waarin hij protesteert tegen het ontslag van Sarah Muscroft.

Muscroft is de chef van het Bureau van de Verenigde Naties voor de coördinatie van humanitaire zaken in de bezette Palestijnse gebieden.

Zij werd uit haar functie gezet nadat ze haar steun twitterde voor het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad en tevens het “willekeurig raketvuur” door de terreurgroep veroordeeld. Dat laatste had ze niet mogen doen van de VN-Top.

In de brief schreef ambassadeur Erdan:

“Helaas is dit niet de eerste keer dat dit is gebeurd … Vorig jaar gaf UNWRA-vertegenwoordiger Matthew Schmale in een televisie-interview tijdens de operatie in mei 2021 in Gaza aan dat naar zijn mening ‘er een enorme verfijning in de manier waarop het Israëlische leger de afgelopen 11 dagen toesloeg’, toen hem werd gevraagd of hij het ermee eens was dat de IDF-aanvallen precies waren. Er was Palestijns verzet, Schmale verontschuldigde zich, en hij werd teruggeroepen van zijn post.

“Deze norm verleent de Palestijnse spelers en het lokale VN-personeel in feite een “ongeschreven veto” over VN-verklaringen, en staat in duidelijke tegenspraak met de basisprincipes van objectiviteit en neutraliteit die de VN beweert te hebben.

“Aan de andere kant waren we onlangs getuige van een duidelijk geval waarin een VN-functionaris die duidelijk de principes van onpartijdigheid en neutraliteit die vereist zijn van een lid van een HRC-onderzoekscommissie schond, duidelijk antisemitisch gemeen taalgebruik gebruikte, en toch volhoudt zijn positie. Het interview van HRC-commissaris Miloon Kothari, waarin hij duidelijk stelde dat de Joodse lobby de sociale media controleert, had een krachtig antwoord moeten krijgen dat tot zijn ontslag zou hebben geleid… flagrante dubbele moraal.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Nitsan Keidar “Erdan to UN chief: Overturn removal of UN official who condemned rocket fire” van 15 augustus 2022 op de site van International News (INN)
  • naar een artikel “Senior UN official loses post after tweet condemning PIJ rocket fire at Israel” van 13 augustus 2022 op de site van The Times of Israel
  • een artikel op deze blogVN-functionaris ontslagen nadat zij raketbeschietingen op Israël vanuit Gaza veroordeelde” van 14 augustus 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.