Jihadist bedreigt JK Rowling als reactie voor haar steun aan de neergestoken Salman Rushdie

De Britse auteur JK Rowling heeft een verachtelijke doodsbedreiging ontvangen van een door Iran gesteunde islamitische extremist die de aanvaller van Salman Rushdie lijkt te hebben geprezen, herhaaldelijk zijn steun heeft uitgesproken voor de theocratische dictator van Teheran en die Israël, Oekraïne en India als ‘terroristische staten’ heeft bestempeld.

De Harry Potter-schrijver en voorvechter van vrijheid van meningsuiting – die door transactivisten aan de schandpaal wordt genageld vanwege haar opvattingen over gender – had haar afschuw geuit over de misselijkmakende aanslag op Rushdie’s leven in de staat New York toen ze de huiveringwekkende bedreiging op Twitter kreeg.

Meer Asif Aziz, die zichzelf op Twitter omschrijft als een ‘student, sociaal activist, politiek activist en onderzoeksactivist’ gevestigd in Karachi, heeft smakeloze ‘grappen’ gemaakt over de vernietiging van Israël en gebrandmerkt als het door Poetin verwoeste Oekraïne – evenals De grootste geopolitieke rivaal van Pakistan, India – ‘terroristische staten’.

Aziz lijkt ook de Opperste Leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, te steunen, die vaak tekeer gaat over Israël in gestoorde, genocidale tweets. In een van Khamenei’s posts over de ‘onderdrukkende Yezidi’s’ bijvoorbeeld, reageerde Aziz met een hartemoji.

En in reactie op een andere tweet van de Iraanse dictator, gutste Aziz: ‘Beste leider, uw strijd voor de islamitische wereld zal niet verspild zijn totdat wij jonge generatie bij u zijn’.

Rowling, 57, had gisteravond over de steekpartij van Rushdie gepost: ‘Verschrikkelijk nieuws. Voel me nu erg ziek. Laat hem goed zijn’.

Aziz, die Rushdie’s aanvaller Hadi Matar (24) had beschreven als een ‘revolutionaire sjiitische strijder’, dreigde toen: ‘Maak je geen zorgen, jij bent de volgende’.

In een poging om Aziz van Twitter te laten booten, plaatste Rowling vanmiddag: ‘@TwitterSupport enige kans op enige ondersteuning?’. Critici hebben de socialemediagigant beschuldigd van ‘dubbele standaarden’ over welke accounts hij kiest om de site te starten. 

Twitter koos er dramatisch voor om het account van Donald Trump af te sluiten na de invasie van het Amerikaanse Capitool door een menigte die MAGA-petten droeg na de verkiezingen van 2020 – nagesynchroniseerde 6 januari – maar staat Khamenei nog steeds toe om bedreigingen tegen Israël te uiten.

Rowling bevestigde ook dat de politie erbij betrokken is en zei tegen haar volgers: ‘Aan allen die ondersteunende berichten sturen: bedankt. De politie is erbij betrokken (was al betrokken bij andere bedreigingen).’

Rowling en horrorschrijver Stephen King behoren tot de auteurs en opmerkelijke gezichten die hun ongeloof uiten nadat Rushdie, 75, tot 15 keer werd gestoken – waaronder een keer in de nek – in de staat New York tijdens een lezing over vrijheid van meningsuiting.

De in India geboren Britse auteur, wiens schrijven in de jaren tachtig leidde tot ongekende doodsbedreigingen vanuit Iran, zou een lezing geven aan het Chautauqua-instituut toen het incident plaatsvond, waardoor hij een duidelijke steekwond in zijn nek had.

 • De Duivelsverzen (Eng: The Satanic Verses) is een roman van de auteur Salman Rushdie die in 1988 verscheen. In 1989 kwam de Nederlandse vertaling op de markt.

Het boek begint bij de ontploffing van een gekaapt vliegtuig boven zuid-Engeland. Djibriel Farishta en Saladin Chamcha, twee Indiase acteurs, vallen uit de lucht op het Engelse strand. Beiden overleven de val.

Djibriel Farisjta transformeert vervolgens tot de aartsengel Gabriël, terwijl Saladin Chamcha verandert in de duivel. Het is een roman over de Engelse immigratieproblematiek. Tegenstellingen als oost/west, aards/religieus en heden/verleden zijn in het verhaal verweven. Het boek won in Groot-Brittannië de prestigieuze Whitbreadprijs en werd een bestseller.

Bronnen:

 • naar een artikelJK Rowling’s death threat from Iran-supporting Islamic extremist DID NOT violate Twitter’s rules after the vile troll warned ‘you are next’ in response to her support of stabbed author Salman Rushdie” van 14 augustus 2022 op de site van The Daily Mail

Een gedachte over “Jihadist bedreigt JK Rowling als reactie voor haar steun aan de neergestoken Salman Rushdie

 1. Ja terreur werkt!

  Iedereen in het Westen die hier nog stééds verbaasd over is die leeft onder een steen!!

  Intussen halen zij de terroristen binnen, geven ze de vrije hand (via de sociale media & demonstraties), zorgen voor huisvesting en betalen ze ook nog!

  Iedere realist kan zien dat we op een donderwolk zitten die ieder moment kan ontploffen.

  Het Westerse Kalifaat ligt op schema en binnenkort moeten al de wannabee Islamitische wereldverbeteraars niet meer in het geheim via ronselaars naar Syrie.

  In de EU & Woke Amerika hebbeb ze vrij spel!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.