Duitsland betreurt boycot door families van slachtoffers van herdenking 50ste verjaardag van aanslag OS München 1972

De Duitse regering zei vrijdag spijt te hebben van de plannen van families van Israëlische atleten die zijn omgekomen op de Olympische Zomerspelen van 1972 in München om volgende maand een 50-jarig jubileum te boycotten en zei bereid te zijn de besprekingen over verdere compensatie voort te zetten.

Elf Israëli’s en een Duitse politieagent werden gedood nadat leden van de militante Palestijnse groep Black September op 5 september 1972 het Olympisch dorp binnendrongen. Ze gijzelden Israëli’s in de hoop de vrijlating te forceren van Palestijnse gevangenen die door Israël werden vastgehouden en twee linkse extremisten in West-Duitse gevangenissen.

De families van de slachtoffers maakten donderdag bekend dat ze de herdenkingsceremonie niet zouden bijwonen, wat de aanhoudende wrijving tussen Duitsland en Israël onderstreept. De twee landen hebben sterke banden opgebouwd ondanks de blijvende erfenis van de Holocaust, waarbij Duitse nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch 6 miljoen joden vermoordden.

Familieleden van de atleten beschuldigen Duitsland er al lang van dat het het Olympisch dorp niet veilig heeft gesteld, Israëlische hulp heeft geweigerd en de reddingsoperatie waarbij de Duitse politieagent en vijf van de aanvallers zijn omgekomen, heeft verpest.

De Duitse regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit zei vrijdag dat Duitsland vastbesloten was om grondig te evalueren wat er 50 jaar geleden was gebeurd en bereid was om door te gaan met het bespreken van de kwestie van “erkenningsbetalingen” aan de familieleden.

Families van de Israëli’s die tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München door Palestijnse terroristen zijn vermoord, zeiden dat ze een herdenkingsceremonie ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de aanval zullen boycotten vanwege een geschil met de Duitse regering over compensatie.

De ceremonie is gepland voor september in München, met president Isaac Herzog die aanwezig zal zijn.

“We verwachten dat president Herzog ook onmiddellijk aankondigt dat hij niet komt”, vertelde Ankie Spitzer aan The New York Times in commentaren die woensdag werden gepubliceerd. Haar overleden echtgenoot, Andrei Spitzer, was de coach van het Israëlische schermteam en was een van de 11 Israëli’s die tijdens de Spelen van München werden gedood.

“Als de families niet reizen, zou hij ook niet moeten reizen, want als hij er is, zelfs om een ​​krans te leggen, zal dit dit wrede Duitse gedrag legitimeren”, voegde ze eraan toe.

De 11 families zijn van mening dat de Duitse regering hen meer geld schuldig is, terwijl The New York Times onthulde dat Berlijn al meer dan $ 4,8 miljoen aan compensatie heeft betaald.

Duitsland heeft nog eens $ 5,58 miljoen aangeboden aan 23 overgebleven familieleden, volgens een interne memo die door de krant is verkregen, maar advocaten voor de nabestaanden eisen 20 keer dat bedrag.

Leden van de Palestijnse groep Black September braken het Olympisch dorp binnen en gijzelden op 5 september 1972 atleten van het Israëlische nationale team met als doel de vrijlating te forceren van de gevangenen die door Israël werden vastgehouden en van twee linkse extremisten in West-Duitse gevangenissen.

Elf Israëli’s en een West-Duitse politieagent werden gedood tijdens de aanval, ook tijdens een mislukte reddingspoging.

Familieleden van de atleten hebben lang kritiek geuit op de manier waarop de Duitse autoriteiten de aanval en de nasleep ervan hebben aangepakt. De eisen voor verdere compensatie dreigen de geplande herdenkingsbijeenkomst voor het 50-jarig jubileum te overschaduwen.

Onmiddellijk na het bloedbad heeft Duitsland volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken betalingen gedaan aan de familieleden van de slachtoffers voor een bedrag van ongeveer 4,19 miljoen mark (ongeveer 2 miljoen euro of 2,09 miljoen dollar). In 2002 ontvingen de nabestaanden nog eens 3 miljoen euro, meldt het Duitse persbureau dpa.

Een rapport vorige maand – waarin families van de slachtoffers werden genoemd – beweerde dat Duitsland een totaalpakket van 10 miljoen euro ($ 10,34 miljoen) aan de families had aangeboden, inclusief eerder gedane betalingen.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het gesprekken voert met de nabestaanden en dat de “ernstige gevolgen voor de nabestaanden van de slachtoffers in immateriële en materiële termen” opnieuw moeten worden beoordeeld.

“Er was een aanbod van verdere erkenningsbetalingen aan de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag”, zei het ministerie tegen dpa, eraan toevoegend dat “de herdenkingsceremonie van het 50-jarig jubileum de gelegenheid zou moeten zijn voor een duidelijke politieke classificatie van de gebeurtenissen van 1972 .”

Ilana Romano, de weduwe van Yossef Romano, een gewichtheffer die een van de eerste Israëli’s was die werd gedood, vertelde de publieke omroep Kan vorige maand dat het huidige herstelaanbod van Duitsland “vernederend” was en dat de families van de slachtoffers het verwierpen.

Aan de eis om eerder niet-gepubliceerde bestanden over de aanval vrij te geven, werd in juni voldaan toen functionarissen in Beieren zeiden dat ze alle dossiers in de Zuid-Duitse staat zouden vrijgeven.

Bronnen:

  • naar een artikelFamilies of Munich Olympics victims vow to boycott memorial over compensation battle” van 11 augustus 2022 en een artikelGermany regrets boycott by Munich attack victims’ families, offers to continue talks” van 12 augustus 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Jacob Gurvis “Israeli families of Munich Olympics massacre victims to boycott German ceremony marking 50th anniversary” van 11 augustus 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • een artikel op deze blog “Een ‘reddingsplan’ dat de Duitse overheid ten schande brengt” origineel ‘Seconds from disaster: The Munich Massacre‘ op de site van National Geographic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.