Nabestaanden van slachtoffers van massacre op OS München 1972 eisen compensatie van Duitsland

Op één na zijn alle familieleden van de 11 Israëlische atleten die tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München zijn vermoord, van plan een ceremonie ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het incident te boycotten, waarbij ze de financiële compensatie die de Duitse regering hen zal aanbieden “een grap” noemen.

Volgens een memo van de Duitse regering, verkregen door The New York Times , hebben verschillende instanties tot nu toe in totaal 4,6 miljoen euro ($ 4,8 miljoen) aan de families betaald, en Duitsland zal naar verwachting nog eens 5,4 miljoen euro ($ 5,6 miljoen) bieden.

De families vragen naar verluidt om een ​​bedrag dat ongeveer 20 keer groter is dan dat en dringen er bij de Israëlische regering op aan om mee te doen aan het boycotten van de ceremonie. Ze zeggen dat de acties van Duitsland voor, tijdens en na het incident onvoldoende waren en de Israëlische atleten in gevaar brachten. Er zijn details naar voren gekomen die erop wijzen dat Duitsland van tevoren op de hoogte was van een dreiging met geweld.

“Het niveau van de staatsverantwoordelijkheid van Duitsland, zoals we dat nu kennen, is veel uitgebreider in vergelijking met de feiten die in 1972-2020 bekend waren”, vertelde een advocaat die de families vertegenwoordigt aan de Times . “Er is onlangs voldoende bewijs gevonden dat aantoont dat de regering niet alleen heeft gefaald in de bescherming van de atleten, maar ook heeft bijgedragen aan het verdoezelen van haar falen.”

Tijdens de tweede week van de Spelen van 1972, in het incident dat nu bekend staat als het bloedbad in München, hield de Palestijns-Arabische terroristische groepering Black September zes coaches en vijf atleten van het Israëlische team gegijzeld in hun Olympisch dorpsappartement voordat ze hen op brute wijze vermoordden. Bij het geweld kwam ook een West-Duitse politieagent om het leven.

Israël en Duitsland onderhouden sinds 1965 zeer nauwe betrekkingen, en dit is een zeldzame gebeurtenis die voor spanningen kan zorgen.

“De banden met Duitsland zijn erg belangrijk en overtreffen waarschijnlijk al het andere”, vertelde Ankie Spitzer, weduwe van de gesneuvelde Israëlische schermcoach Andrei Spitzer, die de families vertegenwoordigt in ontmoetingen met de Israëlische president Isaac Herzog, aan de Times . Herzog is momenteel gepland om de ceremonie van 5 september in München bij te wonen.

Spitzer was een leidende stem in de langdurige poging om het Internationaal Olympisch Comité te overtuigen het bloedbad te erkennen met een officiële ceremonie, wat het deed in 2016 en tijdens de openingsceremonie van afgelopen zomer.

Spitzer drong er bij Israël op aan om “in het openbaar te zeggen wat iedereen stilletjes zegt, uit angst om de Duitsers te beledigen – het is tijd om eindelijk de families van de slachtoffers te compenseren voor de verschrikkelijke mislukkingen die hebben geleid tot de dood van Andrei en de andere 10 atleten, en voor alle leugens en doofpotaffaires in de afgelopen 50 jaar.”

De Israëlische delegatie tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen te München op 26 augustus 1972. Onder hen de 11 atleten, die op 5 en 6 september door de Palestijnse terreurgroep Zwarte September werden gegijzeld en vervolgens vermoord.

Bronnen:

 • naar een artikel van Jacob Gurvis “Israeli families of Munich Olympics massacre victims to boycott German ceremony marking 50th anniversary” van 11 augustus 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
 • een artikel op deze blogEen ‘reddingsplan’ dat de Duitse overheid ten schande brengt” origineel ‘Seconds from disaster: The Munich Massacre‘ op de site van National Geographic

Een gedachte over “Nabestaanden van slachtoffers van massacre op OS München 1972 eisen compensatie van Duitsland

 1. Israel heeft onterecht miljoenen aan de vermoorde “”slachtoffers”” van de Turkse Marmara betaald.

  De Duitsers, met de moord op ‘hun grondgebied bij ‘hun Olympische Spelen en ‘hun falende politie actie & de Olympische doofpot, wil de nabestaanden van de vermoorde Israeli’s compenseren met $200 000 p.p.

  Jawel…..Joods bloed is goedkoop, maar dat wisten we al.

  Goed dat de Israeli’s niet meewerken aan deze publieke, schaamtevolle farce!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.