Het gezond verstand komt uit Georgië: ‘We zijn niet in oorlog met Rusland, geen sancties, nada’

President van Georgië Salome Zourabichvili ontmoet de voorzitter van de Europese Raad, de voormalige premier van België Charles Michel in Brussel, op 1 maart 2022 [Francois Walschaerts/AFP]

De Georgische premier Irakli Garibashvili feliciteerde vrijdag de burgers met de 901ste verjaardag van de Didgori-slag, gevochten tussen de legers van het Koninkrijk Georgië en het Grote Seltsjoekse rijk in de buurt van het huidige Tbilisi, door te zeggen dat de erfenis van de gelegenheid “onze nationale identiteit” definieerde.

Een Georgische leger van ca. 55.600 soldaten versloeg op 12 augustus 1121 met list en tactiek een moslimleger dat tien keer talrijker was. Het kreeg te maken met de ca. 560.000 soldaten die onder het bevel stonden van sjeik Najm ad-Din Ilghazi ibn Artuq van het Islamitische sultanaat van de Seltsjoeken dat toen geleid werd door sultan Mahmoud II uit Bagdad, Irak.

Georgië viert vandaag de verjaardag van de Slag in 1121, waarbij een binnenvallend Seltsjoeks-leger werd verslagen als gevolg van de effectieve militaire tactieken van koning David IV, ook bekend als David de Bouwer, die wordt gezien als een van de machtigste en indrukwekkendste heersers van Georgië van de Bagratid-dynastie.

Tbilisi, 24 februari 2022. Georgiërs betogen tegen de Russische invasie van Oekraïne

Geen oorlog met Rusland

De Georgische autoriteiten zijn niet van plan om deel te nemen aan een oorlog tegen Rusland en een tweede front te openen, ze verwelkomen ook Russische toeristen, vertelde de secretaris-generaal van de regerende Georgische Dream-Democratic Georgia-partij, Kakha Kaladze, donderdag aan journalisten.

“We hebben herhaaldelijk verklaard dat Georgië geen oorlog lanceert tegen Rusland en niet meedoet aan een oorlog. Er komt geen tweede front in Georgië, Georgië sluit zich ook niet aan bij de sancties. En dit is erg belangrijk We verwelkomen de toeristen”, zei Kaladze, die ook burgemeester van Tbilisi is.

De burgemeester gaf ook commentaar op de informatie die een paar dagen geleden onder Georgische internetgebruikers circuleerde dat Russische Kamaz-vrachtwagens met Russische kentekenplaten naar verluidt reparatiewerkzaamheden ondergingen in Tbilisi. Dit is niet waar, zei de burgemeester en voegde eraan toe dat hij in het algemeen niets had tegen de voertuigen met Russische kentekenplaten die in Tbilisi rijden.

Op 24 februari lanceerde de Russische president Vladimir Poetin een speciale militaire operatie naar aanleiding van een verzoek van de leiders van de twee Donbass-republieken om hulp. Hij benadrukte dat Moskou niet van plan was Oekraïense gebieden te bezetten en dat het enige doel van het land de demilitarisering en denazificatie van het land is. Het Westen reageerde door ingrijpende sancties op te leggen aan Rusland en veel Russische individuen.

Op 25 februari verklaarde de Georgische premier Irakli Garibashvili dat de republiek niet van plan was Rusland sancties op te leggen vanwege de situatie in Oekraïne. Op 1 maart riep de Oekraïense president Vladimir Zelensky de ambassadeur uit Tbilisi terug voor overleg. Garibashvili’s verklaring werd ook bekritiseerd door de Georgische oppositie. De regering beschuldigde de tegenstanders ervan een oorlog met Rusland te willen beginnen en een “tweede front” te willen openen.

Herdenking van de Slag van Didgori van 12 augustus 1121 op zowat 40km van Tbilisi. De ‘Didgoroba’-vieringen worden jaarlijks gevierd in de Didgori-vallei, waar de strijd plaatsvond. Rechtsboven het monument

Bronnen:

  • naar een artikelPM evokes legacy of Didgori Battle on anniversary of historic date” en een artikelDefence Minister highlights correlation between “strong army and strong state” on historic battle anniversary” van 12 augustus 2022 op de site van Agenda.ge
  • naar een artikelGeorgia does not join war against Russia and welcomes tourists — ruling party” van 11 augustus 2022 op de site van Tass Russian News Agency

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.