Gantz beschuldigt Iran van financiering van de Islamitische Jihad met tientallen miljoenen dollars per jaar

Hamas-leider Ismail Haniyeh (2e van rechts) met naast hem Ziyad al-Nakhalah van de PIJ, schudden de hand van de vertrekkende president van Iran, Hassan Rouhani, tijdens de beëdiging van Ebrahim Raisi, de nieuwe president van Iran, in Teheran op 5 augustus 2021 [beeldbron: Atta Kenare/AFP via Getty Images]

Minister van Defensie Benny Gantz beschuldigde Iran donderdag van het financieren van de Palestijnse Islamitische Jihad voor een bedrag van tientallen miljoenen dollars per jaar, een week nadat Israël een driedaagse strijd had geleverd met de terreurgroep in de Gazastrook.

PIJ lanceerde tussen vrijdag en zondag 1.175 raketten en mortieren op Israël. Volgens de Israel Defense Forces kwamen er zo’n 200 raketten te kort in de Gazastrook. In verschillende gevallen kwamen Palestijnse burgers om het leven bij mislukte raketlanceringen.

Terwijl hij zijn Cypriotische tegenhanger ontving in het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv, zei Gantz:

“Terwijl de wereld keek naar ‘een nieuwe escalatie tussen Israël en Gaza’, stopte ik om te benadrukken: de Iraanse ayatollahs zijn op dit front betrokken. De Islamitische Jihad in Gaza is een gewelddadige Iraanse proxy. Hun leiderschap bezoekt Iran en ontmoet regelmatig Iraanse leiders. Islamitische Jihad heeft een open tab in Iran.”

Tijdens de gevechtsronde was de secretaris-generaal van de PIJ, Ziad Nakhaleh, in Iran voor ontmoetingen met de belangrijkste aanhangers van de terreurgroep.

Tijdens de slag dreigden Gantz en legerchef Aviv Kohavi op te treden tegen het leiderschap van de terreurgroep die zich in het buitenland bevindt.

Minister Gantz legde uit:

“Iran voorziet de Islamitische Jihad in Gaza van tientallen miljoenen dollars per jaar. Iran draagt ​​via de IRGC knowhow over en probeert materialen naar Gaza te smokkelen, die vervolgens worden gebruikt om wapens te bouwen die op burgers zijn gericht. Terwijl de rust in de omgeving werd hersteld, kunnen wij niet rusten. Op operationeel niveau zal de staat Israël zijn vrijheid van handelen in alle arena’s behouden.

“Zoals ik in het verleden heb gezegd, richten onze ogen en doelen zich op iedereen die de veiligheid van onze burgers bedreigt, van Khan Younis tot Teheran. Op strategisch niveau zal Israël blijven samenwerken met onze partners om de Iraanse agressie het hoofd te bieden, die de veiligheid en stabiliteit overal schaadt, van de grens tussen Israël en Gaza, tot de Middellandse Zee, tot de Golf en daarbuiten.”

Gantz bedankte de Cypriotische minister van Defensie, Charalambos Petrides, voor de militaire samenwerking van zijn land met Israël en zei:

“In zulke uitdagende tijden zijn partnerschappen cruciaal. Ik ben blij dat onze instellingen nauw hebben samengewerkt en dat onze industriële samenwerking een pijler is geworden, niet alleen van onze bilaterale betrekkingen, maar ook van regionale veiligheid en stabiliteit. We waarderen ook het trilaterale kader met Griekenland. Het is een aanwinst voor de strijdkrachtopbouw van de afzonderlijke landen, maar ook voor de bredere regionale veiligheid.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Fabian “Gantz accuses Iran of funding Islamic Jihad with tens of millions of dollars a year” van 11 augustus 2022 op de site van The Times of Israel (TOI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.