De oude Joodse gemeenschap van Libië wordt weer hersteld

Het Joodse Kwartier in Tripoli, Libië voor WOII. In 1931 woonden er nog 21.000 Joden in Libië. In 1974 nog een 20-tal. De laatste Jood van Libië, Rina Debach, verliet het land in 2003

De Libisch-joodse gemeenschap was een van ’s werelds oudste joodse gemeenschappen, waarbij sommige historici de joodse nederzetting daar al in de 4e eeuw v.Chr. hebben getraceerd, en de vroegste synagoge in Sirte werd gebouwd in 10 v.Chr. 

In 1911 waren er ongeveer 21.000 Joden in het land, grotendeels gevestigd in Tripoli, in het noordwesten, en een kleiner aantal in Benghazi, in het noordoosten. 

In 1941 bleef 25% van de bevolking van Tripoli Joods, en er waren 44 synagogen in de stad. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er meer dan 30.000 Libische Joden.

Maar in 2002, toen de laatste nog levende jood in Libië zou zijn overleden, leek de gemeenschap te zijn verdwenen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog en later onder dictator Muammar Gaddafi, die de macht greep in een staatsgreep en Libië regeerde van 1969 tot aan zijn dood in 2011, leed de Joodse gemeenschap verschrikkelijk.

Duitse tanks rijden door een straat in Tripoli op weg naar de frontlijn in Libië, Noord-Afrika in 1941 [beeldbron: Point of No Return]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Libische joden door de Italianen gestraft voor hun vermeende “collaboratie” met de Britten, en in 1942 hadden ze 2.584 joden gedeporteerd naar Jado (Giado), een kamp 235 kilometer ten zuiden van Tripoli. Minstens 560 van de gedeporteerden stierven aan verschillende kwalen, voornamelijk honger en buiktyfus.

De pauze, tussen het einde van de Italiaanse bezetting en de staatsgreep van 1969, bracht rust voor de Libische joden. Tripoli en Jado (Giado) werden in januari 1943 door de Britten bevrijd en de laatste groep gevangenen verliet later dat jaar het kamp. Na de bevrijding werden de rassenwetten tegen Joden ingetrokken.

Italianen deporteerden de Libische Joden naar Jado (Giado), een kamp 235 kilometer ten zuiden van Tripoli

De grondwet van 1951, waaronder Libië werd bestuurd op basis van een constitutionele monarchie met een representatief regeringssysteem, bood de bevolking uitgebreide politieke en sociale vrijheden. 

Artikel 11 garandeerde gelijkheid voor de wet zonder onderscheid op grond van godsdienst; Artikel 12 garandeert persoonlijke vrijheid en gelijke bescherming door de wet; en artikel 21 garandeerde vrijheid van geweten en godsdienst, ondanks dat de islam de officiële staatsgodsdienst is.

De monarchie fungeerde als een symbool van eenheid, ondersteund door de populaire koning Idris. Dankbaarheid speelt een belangrijke rol in het Joodse geloof, en de Joden zijn het respect niet vergeten dat koning Idris jegens alle religies betoonde en hen verzekerde van hun volledige vrijheid in zijn onafhankelijke Libië.

Het is dan ook geen wonder dat er duidelijke steun is voor het herstel van de grondwet van 1951, zoals blijkt uit de legitieme basisbewegingen die er in Libië voor opkomen. Ook onder minderheden in ballingschap, waaronder de Libisch-joodse gemeenschap, is er ruime steun voor de wederopstanding van de grondwet.

Helaas werd de grondwet van 1951 afgeschaft toen Kadhafi in 1969 aan de macht kwam. Persoonlijke vrijheden en eigendomsrechten werden terzijde geschoven toen zijn regering alle Joodse eigendommen in beslag nam en emigratie voor Joden verbood.

De Libische president Moeammar Khadaffi omringd door zijn vrouwelijke lijfwacht, hier in gesprek met die andere miljonair en beruchte circusartiest, de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Made in Italy

Ondanks toezeggingen dat Joden staatsobligaties zouden krijgen, kwam er nooit compensatie. In 2004 werd een zaak aangespannen door de Organisatie voor Libische Joden om compensatie te vragen voor de eigendommen die onder Kadhafi in beslag waren genomen. De geschatte waarde van de gestolen goederen bedroeg meer dan £ 100 miljoen.

Kadhafi beroofde niet alleen de gemeenschap van hun levensonderhoud, maar verkondigde ook heftig antisemitisme en moedigde Libiërs aan om de joden te zien als verantwoordelijken voor wandaden in de wereld.

Het is dan ook geen wonder dat, na meer dan 40 jaar van verderfelijke conditionering van Libiërs door Kadhafi, toen David Gerbi, een lid van de Libisch-joodse gemeenschap die gedwongen was te vertrekken, in 2011 terugkeerde naar zijn thuisland, hij werd gedwongen uit een synagoge in Tripoli en begroet met demonstranten met borden waarop staat: “Er is geen plaats voor de Joden in Libië.”

Zoals Gerbi uitlegde: “Wat Kadhafi probeerde te doen, is ons geheugen uit te schakelen. Om onze geweldige taal te elimineren. Om alle sporen van het Joodse volk te verwijderen.”

Daarin is hij grotendeels geslaagd, aangezien een eens zo omvangrijke joodse minderheid in minder dan een eeuw tot nul was geslonken.

Terwijl Kadhafi deed alsof Libië een homogene Arabische moslimstaat was, genoten de grondwet van 1951 en de erfelijke monarchie die erin werd voorzien brede steun, en dat wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gedaan. Het herstel ervan zou garanties bieden aan de minderheden die onder Kadhafi hebben geleden, en niet meer dan de Joden in Libië.

Libische politici hebben ook hun steun voor het idee uitgesproken. Mohamed Abdelaziz, die van 2013 tot 2014 een korte periode als minister van Buitenlandse Zaken diende, heeft eerder opgeroepen tot de terugkeer van de heerschappij van een symbolische monarch, en zwoer om “het op zich te nemen” om ervoor campagne te voeren. Zoals hij terecht betoogde, zou dat de beste oplossing zijn voor het herstel van de veiligheid en stabiliteit in Libië.

Niet alleen zou het herstel van de grondwet van 1951 de interne stabiliteit van Libië verbeteren, maar het zou ook zijn buitenlandse betrekkingen ten goede komen, vooral met Israël.

Israël heeft een indrukwekkende diplomatieke reputatie getoond in de samenwerking met regionale monarchieën, zoals blijkt uit de normalisatie-inspanningen met de VAE en anderen in de afgelopen twee jaar.

Na de aberratie van Kadhafi’s heerschappij en de onrust na zijn omverwerping, blijft de internationale gemeenschap zoeken naar democratische oplossingen voor het Libische moeras.

Maar het is duidelijk dat de herinvoering van de grondwet van 1951 in Libië een transformerend effect zou hebben op het land en de ruimere regio.

Het zou niet alleen een verontruste en verdeelde natie helpen om als één eenheid vooruit te komen, maar ook leden van de oude en legendarische Joodse gemeenschap van Libië in staat stellen terug te keren naar hun rechtmatige thuisland.

De Dar Bishi synagoge in het oude stadscentrum van de Libische hoofdstad Tripoli werd in 1904 gebouwd en in 1967 verlaten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Samuel Zarrugh “Restoring Libya’s Ancient Jewish Community” van 10 augustus 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.