Zo voorkwam Hamas dat nieuws buitenlandse media bereikte

“Nieuws over Israël en de Palestijnen? Effe naar Hamas bellen!” Waar en hoe de reguliere media hun nieuws vergaren omtrent het Arabisch conflict met Israël

Een intern instructiedocument dat door Hamas-veiligheidsbronnen is verzonden, onthult de inspanningen van de terreurorganisatie tot censuur met betrekking tot alles wat verband houdt met de recente operatie Breaking Dawn, onthulde een Galatz- verslaggever.

Als onderdeel van hun inspanningen om te voorkomen dat buitenlandse journalisten informatie uitzenden die de naam van Hamas of de Islamitische Jihad zou kunnen schaden, werd elke buitenlandse journalist die Gaza binnenkwam gekoppeld aan een lokale journalist, die hem gedurende zijn hele verblijf in Gaza vergezelde.

In het instructiedocument dat de Gazaanse journalisten ontvingen, verbood Hamas de publicatie van artikelen die aantonen dat “martelaren” werden gedood door plaatselijk vuur via een mislukte lancering bv. De begeleidende Gazaanse journalist was verantwoordelijk voor het voorkomen dat de buitenlandse journalist dergelijke informatie in handen kreeg.

Bovendien verbood Hamas de publicatie van artikelen die aantonen dat de terreurgroeperingen verantwoordelijk zijn voor de escalatie, waarbij ze opdroeg dat de schuld bij Israël moest worden gelegd – wat het de “bezetting” noemde – en dat beweerd moest worden dat Israël – en alléén Israël – verantwoordelijk is voor zowel de gevechten als voor de eliminaties.

De lokale Gazaanse journalist moest ook een “nationalistische geest” tonen en het niet eens zijn met de mening van de buitenlandse journalist als hij steun betuigde aan Israël. Een ander deel van het document vereiste dat de Gazaanse journalist Hamas van tevoren op de hoogte bracht als zijn gast de aanvalslocaties wilde bezoeken.

De conclusie van het document was een instructie dat de lokale journalist een verslag zou schrijven waarin hij het bezoek samenvatte en dit aan de Gazaanse veiligheidsdienst voorlegde. 

In het rapport moet de journalist de plaatsen beschrijven waar de buitenlandse journalist is geweest en wie hij heeft ontmoet. Het niet indienen van dit rapport zou ertoe leiden dat de Gazaanse journalist wordt gediskwalificeerd om buitenlandse journalisten te vergezellen – een positie die goed betaalt in Gaza.

Eerder publiceerde Hama’s ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza een video in het Arabisch over wat zij noemden “voorzichtig en effectief” gebruik van sociale media:

Het bevatte richtlijnen zoals:

 • Iedereen die gedood of gemarteld is, moet een burger uit Gaza of Palestina worden genoemd , voordat we het hebben over zijn status in de jihad of zijn militaire rang.
 • Vergeet niet om altijd ‘onschuldige burger‘ of ‘onschuldige stadsbewoner‘ toe te voegen aan uw beschrijving van die gedood bij Israëlische aanvallen op Gaza.
 • Vermijd het publiceren van foto’s van raketten die vanuit stadscentra in Gaza op Israël zijn afgevuurd. Dit zou een voorwendsel kunnen zijn voor het aanvallen van woonwijken in de Gazastrook.
 • Publiceer of deel geen foto’s of videoclips die raketlanceringslocaties of de beweging van ‘verzetslieden’ tonen in Gaza.

De video zei ook om de bewering te benadrukken dat terreur van Hamas (en van het andere dozijn terreurgroepen) slechts een “reactie” is op de acties van Israël en om altijd te proberen twijfel te zaaien over alles wat de Israëlische regering zegt.

Eerder veroordeelde Reporters Zonder Grenzen (RSF) de manier waarop Hamas journalisten in de Gazastrook mishandelt en hen daardoor dwingt zichzelf te censureren:

 “Hamas probeert journalisten te intimideren door een bekende Palestijnse mediafiguur aan te vallen”, zei RSF-secretaris-generaal Christophe Deloire. “ Omdat de levensomstandigheden in de Gazastrook rampzalig zijn, wil Hamas critici het zwijgen opleggen en aarzelt niet om een ​​journalist te martelen om de berichtgeving in de media op zijn grondgebied te controleren. Dit is onacceptabel!

 • Ayman Alul, een uitgesproken journalist die voor een Iraakse tv-zender werkt en vaak video’s op Facebook plaatst , heeft aangekondigd dat hij na acht dagen niet langer verslag zal doen van de levensomstandigheden of politieke ontwikkelingen in het door Hamas bestuurde gebied.

  Alul wordt als controversieel beschouwd vanwege zijn kritiek op de levensomstandigheden in de Gazastrook. Hamas-leden arresteerden hem op de avond van 3 januari in zijn huis en namen zijn computer en mobiele telefoons in beslag tijdens een huiszoeking. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten op 11 januari.

  Door Hamas ervan beschuldigd de openbare orde te verstoren en de publieke opinie te manipuleren, zei hij dat de hele tijd dat hij werd vastgehouden dat hij werd gemarteld, een duidelijk traumatische ervaring die heeft geleid tot deze beslissing om zichzelf in de toekomst te censureren.
 • Ramzy Herzallah, een 27-jarige cyberactivist die vaak kritiek heeft geleverd op de situatie in de Gazastrook op sociale netwerken, werd op 3 januari ook gearresteerd door Hamas. Gisteren is hij eindelijk vrijgelaten. Werken als journalist is buitengewoon zwaar in de Palestijnse Gebieden, waar de vrijheid van informatie voortdurend wordt geschonden en de media het doelwit zijn van Hamas en de Palestijnse Autoriteit als ze niet worden opgejaagd door de Israëlische strijdkrachten.

Bronnen:

 • naar een artikelThis is how Hamas prevented news from reaching foreign media” van 10 augustus 2022 op de site van Israel National News (INN)
 • naar een artikelOperation Protective Edge: Hamas’s Manipulation of the Media” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)
 • naar een artikelViolations of Freedom of the Press in Gaza” van 25 januari 2018 op de site van The Israel Defense Forces (IDF)
 • naar een artikelHamas issues, rescinds rules to media to skew coverage to pro-Gaza, anti-Israel line” van 10 augustus 2022 op de site van The Times of Israel (TOI)
 • naar een artikelPalestinian reporter to censor himself after being held by Hamas” van 13 januari 2016 op de site van Reporters Without Borders (RSF)

Een gedachte over “Zo voorkwam Hamas dat nieuws buitenlandse media bereikte

 1. Ja, op déze manier komt er dus écht onafhankelijk nieuw naar buiten, maar de ‘onafhankelijke Westerse journalist is zelfs nog te beroerd om dit naar buiten te brengen want……..

  Als hij niet meewerkt aan dit theater word hij niet meer naar dit gebied gestuurd want nieuws over “de palestijnen & hun ellende” door Israel is een een winstmodel voor de meeste kranten.

  Er zijn namelijk genoeg ‘onafhankelijke & neutrale’ journalisten met een flinke Joden/Israel fobie en dus……… voor hem 10 andere.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.