Waarom stemde de Islamitische Jihad zo snel in met een staakt-het-vuren?

Op de derde dag van het conflict tussen Israël en de Islamitische Jihad, kondigde de militante groep aan dat een door Egypte bemiddeld bestand op 7 augustus om 20:30 GMT zou beginnen. Het kantoor van de Israëlische premier Yair Lapid bevestigde het staakt-het-vuren.

Een hoge Arabische functionaris heeft me laten weten dat het staakt-het-vuren is bevestigd door de Islamitische Jihad na een telefoongesprek van 45 minuten tussen een belangrijke Egyptische inlichtingenofficier en zijn Iraanse tegenhanger. “De Iraanse kant wilde dat de wapenstilstand zo snel mogelijk zou plaatsvinden.

Wat de bron beweert lijkt niet in tegenspraak met wat er op de grond in Gaza is gebeurd. Deze snelle beëindiging van de gevechten is niet consistent met eerdere rondes. Gewoonlijk weigeren Hamas en de Islamitische Jihad alle aanbiedingen voor een staakt-het-vuren totdat er serieuze Israëlische bombardementen hebben plaatsgevonden. 

De redenen hiervoor zijn simpel: de leiders van beide terreurgroepen worden zelden getroffen door de gevechten. Zij en hun families zijn ofwel veilig in ondergrondse bunkers of op vakantie in Jordanië, Qatar of Turkije. 

De tweede reden is dat zowel Hamas als de Islamitische Jihad niet vrij zijn om hun eigen beslissingen te nemen. Ze krijgen orders van hun meesters, die de voorwaarden voor een staakt-het-vuren noemen die hun belangen dienen en niet die van de Gazanen. 

In het geval van de Islamitische Jihad krijgen de leiders van de terreurgroep hun orders uit Iran. Opgeleid, gefinancierd en gepromoot door Iran en haar Arabische vrienden, is de Islamitische Jihad een de facto uitloper van de Iraanse Revolutionaire Garde. 

Teheran, 4 augustus 2022. De ene boef ontmoet de andere. Ziyad Nakhalah, secretaris-generaal van de Islamitische Jihad op visite bij Iran’s president Ebrahim Raisi, aka de Slager van Teheran

Dit betekent dat Iran degene is die het staakt-het-vuren heeft uitgeroepen. Maar waarom zou Iran deze keer Gaza niet laten branden, zoals het altijd heeft gedaan? Waarom stemde Iran zo snel in met een staakt-het-vuren?

Het antwoord ligt in de manier waarop Israël de zaak heeft aangepakt, die heel anders was dan de vorige keren en daarom andere resultaten heeft opgeleverd.

Ten eerste nam Israël het initiatief door Bassam Al-Saadi, een vooraanstaande islamitische Jihad-figuur op de Westelijke Jordaanoever, te arresteren. Dit hielp de volgelingen van de Islamitische Jihad daar te demoraliseren en blokkeerde hun kansen om onrust te veroorzaken ter ondersteuning van de leden van de Islamitische Jihad in Gaza.

Ten tweede nam Israël het initiatief door de meest capabele militaire commandant van de Islamitische Jihad, Tayseer Al-Rajabi, op 5 augustus te liquideren, en ging vervolgens onmiddellijk door met chirurgische en effectieve aanvallen op installaties van de Islamitische Jihad in Gaza.

Ten derde heeft Hamas nooit deelgenomen aan de strijd aan de kant van de Islamitische Jihad. Mijn bronnen bij de Arabische inlichtingendienst hebben bevestigd dat de Egyptenaren en Qatari’s beide Hamas hebben overtuigd om de wapenstilstand te handhaven die ze sinds januari 2022 hebben gehandhaafd.

De bronnen beweren dat Hamas-leiders te horen hebben gekregen dat Qatar zelfs de maandelijkse fondsen van Hamas zou bevriezen als het de wapenstilstand met Israël zou verbreken. Vandaar dat Hamas zich niet bij de strijd van de Islamitische Jihad voegde en hen aan hun lot overliet.

Ten vierde voerde Israël zijn Gaza-operaties snel op en ging voorbij de curve door de onderbevelhebber van Tayseer Al-Jabari, Khaled Mansour, de commandant van het zuidelijke district in Gaza, te uit te schakelen. Mansour was veel minder capabel en lang niet zo charismatisch als Al-Jabari; niettemin was hij zijn potentiële opvolger.

Nu de Israëlische aanvallen pijnlijker en doelgerichter werden, had Iran geen andere kans dan zijn trots in te slikken en een snelle wapenstilstand te zoeken om zijn terroristische activa in Gaza te redden van vernietiging door Israël.

Met islamitische Jihad vernederd; zijn topleiders verdwenen; en zijn mentor, Iran, die een snel staakt-het-vuren goedkeurt, is het veilig om te zeggen dat Operatie Breaking Dawn succesvol is geweest. 

Dit succes moet een uitdaging vormen voor de verouderde “conventionele wijsheid” van verschillende Israëlische regeringen van “het handhaven van de status-quo” en “het behouden van de huidige leiders omdat je nooit weet wie je krijgt als ze weg zijn”.

De terreurleiders die in Gaza regeren, vormen een bedreiging voor de Gazanen zelf, voor de Israëli’s en voor de regio. Als je je richt op de kop van de slang, wordt deze gedood. De les die uit deze operatie is geleerd, kan worden samengevat met dit vers van oude pre-islam Arabische poëzie:

Knip de staart van de slang niet af en laat hem los. Als je een mensch bent, sla hem dan op zijn kop en volg dan met de staart.

Het is vermeldenswaard dat er een grote oproep was van de Gazanen voor “een mars van een miljoen man om het Hamas-regime omver te werpen”, die op 5 augustus zou worden gelanceerd, dezelfde dag dat de operaties begonnen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Mudar Zahran “Why did the Islamic Jihad agree to a ceasefire so quickly?” van 10 augustus 2022 op de site van American Thinker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.