Operation Breaking Dawn: drie manieren waarop de media het andermaal bij het verkeerde eind hebben

Een leugen kan de halve wereld rondreizen voordat de waarheid haar voet aan de grond krijgt.

Dit citaat – vaak toegeschreven aan de Amerikaanse schrijver Mark Twain maar teruggevoerd op satiricus Jonathan Swift – vat perfect de reactie samen op het nieuws dat een explosie in het Jabaliya-kamp in Gaza tijdens Operatie Breaking Dawn meerdere kinderen had gedood.

Veel van de eerste berichten uit de Strip beweerden dat het bloedvergieten het resultaat was van een Israëlische aanval. De IDF handelde echter onmiddellijk en bracht een verklaring uit die bevestigde dat het zijn luchtmacht op het moment van de ontploffing nergens in de buurt had gericht. 

Later werd zowel video- als radarbewijs online gepubliceerd waaruit bleek dat het bloedbad in feite werd veroorzaakt door een verkeerd afgevuurde raket die was afgeschoten door terroristen van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

Al op zaterdagavond – slechts enkele minuten na de explosie – toonde een wijd verspreide video van de raket aan dat deze vanuit de kustenclave werd gelanceerd voordat hij scherp draaide en hoogte verloor.

Maar de eerste mediaberichten begroeven de verklaring van de IDF en negeerden de video die online beschikbaar was.

De BBC opende de berichtgeving over Operatie Breaking Dawn met de volgende twee paragrafen: 

Israël heeft een tweede hoogste militant van de Palestijnse Islamitische Jihad-groep gedood, terwijl het dodental door luchtaanvallen in Gaza blijft stijgen. Zes kinderen en verschillende PIJ-strijders – waaronder leiders Khaled Mansour en Tayseer Jabari – behoren tot de 32 Palestijnen die naar verluidt zijn omgekomen.”

Pas verderop in het artikel wordt de lezer verteld dat er bewijs is dat Israël niet verantwoordelijk was voor de doden in Jabaliya, hoewel de aard van dit bewijs – onweerlegbaar videobewijs – wordt weggelaten:

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza gaf de schuld aan de “Israëlische agressie” voor de dood van Palestijnen en voor de meer dan 200 gewonden. Israël beschuldigde PIJ-militanten van het per ongeluk veroorzaken van ten minste enkele van die doden – en beweerde zaterdag dat de groep een verdwaalde raket afvuurde waarbij meerdere kinderen in Jabalia, in de Gazastrook, werden gedood. De BBC heeft deze bewering niet onafhankelijk kunnen verifiëren.”

In het weekend vuurde de  terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) vanuit de Gazastrook 1.100 raketten af ​​op Israëlisch grondgebied. Meer dan een miljoen Israëlische burgers werden naar opvangcentra gestuurd omdat ze vreesden voor hun leven.

En terwijl door Iran gesteunde terroristen families aanvielen in het zuiden van Israël, Tel Aviv en de buitenwijken van Jeruzalem, ging ook de media-aanval op de Joodse staat in volle gang.

Hier zijn drie manieren waarop journalisten hun lezers hebben misleid over Operatie Breaking Dawn en PIJ. Gil Hoffman van Honest Reporting geeft in deze video meer toelichting:

Bronnen:

 • naar een artikelOperation Breaking Dawn: Three Ways the Media Got It Wrong (VIDEO)” van 9 augustus 2022 en een artikelThe Blood Libel That Went Viral: Israel Blamed for Palestinian Islamic Jihad Rocket That Killed Children” van 8 augustus 2022 op de site van Honest Reporting

Een gedachte over “Operation Breaking Dawn: drie manieren waarop de media het andermaal bij het verkeerde eind hebben

 1. Alwéér? Wow!

  Je zou “bijna” zeggen dat dit een bewuste keuze is bij een stééds terugkerend scenario.

  Fool me once……shame on me!
  Fool met twice….shame on you!

  De meeste journalisten uit het Internationale Media gilde zouden met het schaamrood op de kaken een andere baan moeten zoeken, daar zij het principe van hun job ** neutrale & waarheidsgetrouwe berichtgeving** …’of niet hebben begrepen ‘of bewust met de voeten treden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.