Joodse ‘nederzettingen’: verleden, heden en toekomst

Op 11 april 1909 kwamen 66 joodse families bijeen op een verlaten zandduin om het land door middel van loterijen met schelpen te verkavelen. Deze bijeenkomst wordt beschouwd als de officiële datum van de stichting van Tel Aviv

Iedereen die de historische, religieuze en politieke betekenis wil begrijpen van Joodse nederzettingen in het bijbelse Judea en Samaria (vaak verkeerd geïdentificeerd als de “Westelijke Jordaanoever” onder Jordaanse controle tot de Zesdaagse Oorlog in 1967) zou Daniel Kane’s Mosaic-artikel van 1 augustus moeten lezen, genaamd “The Changing Faces of Israel’s Settlement Movement”.

Hoewel kolonisten in de media vaak worden afgeschilderd (zie The New York Times ) als fanatici die Palestijns land hebben gestolen, onthult dat vooringenomenheid, niet de realiteit. De kern van Kane’s analyse is de transformatieve uitbreiding van de demografie en ideologie van nederzettingen van het religieuze zionisme bij het begin tot de huidige “heterogene kolonistenbevolking” met een reeks “ideologieën, interesses en sentimenten”.

De beweging voor nederzettingen (eigenlijk hervestiging) werd aangestoken door de verbluffende overwinning van Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967. Joden begonnen hun bijbelse thuisland terug te winnen in Judea en Samaria, tot dan toe bekend als de “Westelijke Jordaanoever” van Jordanië. 

Baanbrekende kolonisten concentreerden zich op de oude heilige stad Hebron, de begraafplaats van de bijbelse patriarchen en matriarchen waar koning David regeerde voordat hij zijn troon naar Jeruzalem verplaatste. De millennia-oude Joodse gemeenschap was in 1929 verwoest door woedende Arabieren.

Tussen de overlevenden van Hebron en Jeruzalem uit Gush Etzion, was het cluster van gemeenschappen die aan het begin van de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog waren gedecimeerd, ook vastbesloten om terug te keren naar hun vroegere huizen. Zoals voormalig premier David Ben-Gurion beweerde: “Er kan geen verlossing zijn zonder uitgebreide Joodse nederzetting.” 

Het duurde echter niet lang of de kolonisten kregen te maken met de vijandigheid van de Israëlische leiders. De Oslo-akkoorden (1993), ondertekend door premier Yitzhak Rabin en PLO-onderhandelaar Mahmoud Abbas, riepen op tot de uiteindelijke sluiting van nederzettingen.

Maar Joodse kolonisten waren niet bereid hun bijbelse thuisland op te geven. Er wonen nu zo’n 600.000 Israëli’s in Judea en Samaria. Zoals Daniel Kane uitlegt, zijn kolonisten niet langer een verenigde groep Israëli’s die door geschiedenis en religie worden gedreven om hun oude thuisland te herstellen. Ze omarmen ‘veel verschillende ideologieën, interesses en sentimenten’. En, merkt hij op, ze zijn “dramatisch oververtegenwoordigd” in de elite-eenheden van de Israel Defense Forces.

Kane citeert de diverse bevolkingsgroei onder zowel seculiere zionisten als ultraorthodoxe haredim. Gush Etzion, tussen Jeruzalem en Hebron, is nu de thuisbasis van Israëli’s, langs het spectrum van seculiere en religieuze identiteit en ideologie. Alles behalve messiaans, het is een gastvrij huis voor 30.000 modern-orthodoxe inwoners en yeshiva- geleerden (inclusief, tot voor kort, mijn kleinzoon). Sommige leiders zijn zelfs voorstander van land-voor-vrede-overeenkomsten met Palestijnen.

Zicht op Maale Adumim in 2006 gelegen op 7 km ten oosten van Jeruzalem in Judea & Samaria

Ma’ale Adumim, halverwege tussen Jeruzalem en Jericho (in de oudheid een grensgebied tussen de stammen Juda en Benjamin), is nu de thuisbasis van 40.000 Israëli’s. Er zijn 28 synagogen, een luxe winkelcentrum en een aantrekkelijk pretpark. Tel Aviv heeft twee buitenwijken van nederzettingen waar, zegt Kane, het “primaire motief voor vestiging minstens zoveel te maken heeft met kosten en kwaliteit van leven als met ideologie.”

Zo is het ook onder haredi (ultra-orthodoxe) joden, wiens aanvankelijke verzet tegen nederzettingen, opdat ze niet tot Arabisch geweld zouden leiden, zwichtte voor de behoefte aan betaalbare woningen om hun grote gezinnen te huisvesten. Nu, ironisch genoeg, zijn de twee grootste Israëlische nederzettingen, zegt Kane, “bijna 100 procent haredi.”

De nederzettingenbeweging, concludeert hij, “bestaat niet langer als een samenhangend geheel”; inderdaad, er zijn „veel verschillen tussen hen”. Voor de meerderheid van de kolonisten is de belangrijkste aantrekkingskracht de nabijheid van Tel Aviv en Jeruzalem. Voor haredi -joden is zelf-insluiting in de nabijheid van bijbelse heilige plaatsen bepalend.

Die variëteit is bevorderlijk voor de groei en duurzaamheid van nederzettingen. Elk vooruitzicht op hun verdwijning om een ​​weg naar “vrede” tussen Israëli’s en Palestijnen te bieden, is vergezocht. In zijn verhelderende analyse onthult Daniel Kane waarom. 

De leugen dat gewelddadige Joodse kolonisten, die op ‘Palestijns’ land wonen, de vrede belemmeren, is slechts een politieke truc die is ontworpen om Israëli’s over het politieke en religieuze spectrum uit hun bijbelse thuisland te verwijderen. Het zal niet werken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jerold S. Auerbach “Jewish settlements: Past, present and future” van 9 augustus 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel van Daniel Kane “The Changing Faces of Israel’s Settlement Movement” van 1 augustus 2022 op de site van Mosaic

2 gedachtes over “Joodse ‘nederzettingen’: verleden, heden en toekomst

  1. Helaas er is 2 jaar terug een groot pretpark / shoppingmall geopend in / bij Ma’ale Adumim, een aanslag op het serene bijbelse landschap. Laat die herrie maar in Pretstad Tel Aviv!!

    Like

  2. “Joodse nederzettingen” bestaan niet , net zomin als “palestijnse gebieden”.

    De Joden ontginnen gewoon hun oude duizenden jarige gebieden toen ‘palestijnen & ‘hun gebieden nog een onbekend fenomeen waren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.