Israël opent zuidelijke luchthaven voor Palestijnse passagiers, vluchten naar Turkije beginnen deze maand

Vertrekhal van de Ilan & Ramon Airport nabij Eilat in het zuiden van Israël

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever kunnen vanaf later deze maand naar het buitenland vliegen via de internationale luchthaven Ramon Airport in Israël, maakte de Israëlische Airports Authority dinsdag bekend.

In het kader van het initiatief zullen vanaf eind augustus twee keer per week vluchten worden aangeboden naar de Turkse badplaats Antalya en in september naar Istanbul. Ze zullen worden bestuurd door de luchtvaartmaatschappijen Atlas en Pegasus op Airbus A321-vliegtuigen.

Ramon Airport ligt in de buurt van de haven van de Rode Zee en het toeristische centrum van Eilat. Ramon Airport werd op 21 januari 2019 in dienst genomen en is na Ben-Gurion Airport de drukste luchthaven van het land.

Israël’s astronaut Ilan Ramon (1954 – 2003)

De luchthaven is vernoemd naar de eerste Israëlische astronaut Ilan Ramon, die op 1 februari 2003 omkwam bij de ramp met de Space Shuttle Columbia, en zijn zoon Asaf Ramon die zes jaar later op 13 september 2009 stierf toen zijn F-16 straaljager neerstortte bij een trainingsongeluk

Verslagen van het plan kwamen medio juli naar voren, toen Israël groen licht gaf voor een reeks gebaren van goede wil aan de Palestijnen voorafgaand aan het bezoek van president Joe Biden aan het land, waaronder een toename van Gazaanse arbeiders die Israël mogen binnenkomen en de goedkeuring van Palestijnse bouwplannen in Judea & Samaria.

Het voorstel om Ramon Airport open te stellen voor Palestijnse passagiers – en een “veilige doorgang” te creëren om hen van uit Judea & Samaria te laten komen – werd destijds ook overwogen, meldde het Israëlische Kan -nieuws. 

Terminal van de Ilan & Asaf Ramon Airport

In ruil daarvoor vroeg de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz concessies aan de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, voornamelijk om te voorkomen dat een procedure tegen Israël bij het Internationaal Strafhof wordt voortgezet.

De regeling zal een nieuwe manier van reizen openen voor Palestijnen die in Judea & Samaria wonen, die anders grotendeels naar Jordanië moeten oversteken om internationaal te vliegen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Opens Southern Airport to Palestinian Passengers, Flights to Turkey Begin This Month” van 9 augustus 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelPreparations underway to let Palestinians fly to Turkey via Israel” van 23 juli 2022 op de site van het Turkse Hurriyet Daily News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.