Een 1500 jaar oud nonnenklooster uit de Byzantijnse periode onthult zijn geheimen

Luchtfoto van de mozaïekvloer van het Byzantijnse klooster

Een oud nonnenklooster uit de Byzantijnse periode (324-638 na Chr.) met een 1500 jaar oud mozaïek werd ontdekt op een militaire trainingslocatie in Harvat Hani, in het centrum van Israël, tijdens een militaire oefening, zei de Israel Antiquities Authority (IAA) maandag. 

Een klein deel van het nonnenklooster, waarvan wordt aangenomen dat het de rustplaats is van de moeder van de profeet Samuel, Hannah, werd per ongeluk beschadigd door de Israel Defense Forces (IDF), meldde Ynet. 

Het grootste deel van het gebouw werd twee decennia geleden ontdekt door de IAA, maar bleef voor conserveringsdoeleinden verborgen voor het publiek. “Bij de vorige opgraving werden twee gebouwen gevonden, waaronder een kerk geplaveid met een kleurrijk mozaïek met details over flora en fauna”, zei IAA-archeoloog Issy Korenfeld.

Luchtfoto van de ruïnes van het nonnenklooster in Harvat Hani

Volgens de onderzoeker is het nonnenklooster waarschijnlijk gebouwd op een eerdere kerk volgens de oude traditie. “Meer vondsten waren onder meer catacomben, de belangrijkste zalen van het nonnenklooster, een inkomhal voor de kerk en een toren met woonvertrekken.

Het andere gebouw had een keuken, een herberg voor kruisvaarders en een refter,” voegde hij eraan toe en merkte op dat na het IDF incident het bureau opnieuw zal graven en de site schoonmaken. 

Omdat er tijdens eerdere opgravingen verschillende vrouwelijke skeletten op de site zijn gevonden, denken de archeologen dat lokale vrouwen hebben gevraagd om daar begraven te worden om bij een heilige figuur te liggen.

Eerder in juni ontdekten Israëlische onderzoekers de tweede van ’s werelds oudste landelijke moskeeën in de bedoeïenenstad Rahat in de noordelijke Negev. De eerste werd ook gevonden in Rahat in 2019. Beide gebouwen zijn ongeveer 1.200 jaar oud. 

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael: 1,500-year-old nunnery uncovered during IDF drill” van 1 augustus 2022 en een artikelIsrael: Archeologists discover second of the world’s earliest rural mosques” van 22 juni 2022 op de site van i24News
  • naar een artikelIsraeli Soldiers Uncover a 1,500-year-old Convent with Mosaics” van 2 augustus 2022 op de site van Bridges for Peace
  • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “One of the oldest known mosques in the world uncovered in Negev Bedouin city Rahat” van 22 juni 2022 en een artikel “One of the earliest mosques in the Holy Land unearthed in Bedouin city of Rahat” van 18 juli 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.