Duitse universiteit behoudt naam 15de-eeuwse antisemitische oprichter

De Eberhard Karl Universiteit in Tübingen, aka Eberhard Karls Universität (EKUT), in de buurt van Stuttgart

Een vooraanstaande Duitse universiteit heeft gestemd om de naam van een beruchte antisemiet te behouden als onderdeel van de officiële titel — wat furore maakt onder studenten en Joodse groepen.

De Eberhard Karl Universiteit in Tübingen, aka Eberhard Karls Universität (EKUT), in de buurt van Stuttgart, heeft ondanks oproepen tot verandering besloten de formele naam niet te schrappen. 

Op 25 februari 1496, 525 jaar geleden, stierf hertog Eberhard im Bart, een van de belangrijkste regeerders van Württemberg. Graaf Eberhard Im Bart (Graaf Eberhard met de Baard), 1445 -1496, was een virulente antisemiet uit de 15e eeuw die alle Joden in de stad en de omgeving verdreef.

Wat weinig bekend is, is dat hij in zijn testament uit 1492 een verbod oplegde: “Joden mogen zich niet in Württemberg vestigen.” Het was deze legendarische vorst die met zijn testament meer dan 300 jaar lang de Joodse geschiedenis van Württemberg vorm gaf.

Eberhard Karl: ”Item es ist och unnser Ordnung unnd letster will, das fürohin unnser erben in unnser Herschaft kainen Juden Seßhafft wonen noch dahein gewerb tryben laßen. Wir wöllent auch und gebieten ernstlichen denen von Tüwingen, dass sie kein Juden … in der Stat … laussen beliben (bleiben lassen).”
(‘Het punt is, en het is ook ons bevel en onze laatste wens, dat voortaan onze erfgenamen in ons domein zich geen Joden laten vestigen die daar nog proberen te werken. We dringen er serieus op aan en bevelen de Tüwingen dat ze geen enkele Jood in de staat laten blijven.’)

Hanna Veiler, vice-president van de Joodse Student Union of Germany (JSUG), vertelde de JC dat de beslissing van de universiteit “volkomen teleurstellend” was, terwijl Michael Blume, de commissaris tegen antisemitisme voor de deelstaat Baden-Württemberg, waar de universiteit is gevestigd , het ‘fout’ noemde.

Mevrouw Veiler zei:

Natuurlijk respecteren we het feit dat het een democratische beslissing was, maar het is volkomen teleurstellend. We vinden het zo teleurstellend dat de universiteit de kans heeft gekregen om hier verandering in te brengen en een voorbeeld te stellen. We beseffen dat je een moeilijk verleden niet zomaar kunt veranderen, maar het heeft wel de mogelijkheid gehad om de juiste conclusies te trekken. Hier heeft de universiteit gewoon gefaald.” 

In een schriftelijke verklaring aan het JC zei de heer Blume: “Het feit dat de senaat van mijn alma mater niet eens naar mij luisterde voordat hij zijn korte en verkeerde beslissing nam, ondanks mijn steunbrief aan de Joodse studenten, spreekt helaas voor zich .

De universiteit, opgericht in 1477, is internationaal bekend, vooral in de wetenschappen, en heeft 11 Nobelprijswinnaars voortgebracht.

In de hoop een einde te maken aan een decennialange controverse over zijn naam, gaf het een zeskoppig team van deskundige historici de opdracht om te bepalen in hoeverre graaf Eberhard als antisemitisch kon worden beschouwd. 

Het onderzoek werd geleid door Sigrid Hirbodian, directeur van het Tübingen Instituut voor Regionale Geschiedenis, die in haar rapport concludeerde: “Eberhard staat vijandig tegenover Joden en verschilt dus op geen enkele manier van de overgrote meerderheid van zijn tijdgenoten en collega’s.

De universiteitssenaat stemde vervolgens met 16-15 om de naam te behouden, met twee onthoudingen. Omdat er een tweederdemeerderheid nodig was om de titel te veranderen, blijft de universiteit de Eberhard-Karls-Universität Tübingen heten.

De heer Blume zei: “Ik beschouw het huidige rapport over de vrijspraak van graaf Eberhard im Bart als historisch eenzijdig en zwak en ga ervan uit dat er over een paar jaar een nieuwe stemming over de naamsverandering zal zijn. Niemand zou moeten studeren aan een universiteit die vernoemd is naar een Jodenhater, Jodenverdrijver en openbare overspeler.

Hij stelde de rector van de universiteit, Bernd Engler, voor om de universiteit te hernoemen naar Eberhards moeder, Mechthild von der Pfalz, een boekenverzamelaar en beschermheer van de kunsten.

Studenten voeren sinds de jaren zeventig campagne om de universiteit een andere naam te geven. Mevrouw Veiler schreef vorig jaar in de Joodse krant de Jüdische Allgemeine:

Hoe is het mogelijk dat met alle lippendienst die Duitse politici herhaaldelijk beweren te hebben geleerd van de geschiedenis, Joodse studenten nog steeds instellingen binnen en buiten moeten gaan die zijn vernoemd naar trouwe antisemieten ? En hoe kan het dat het discours hierover zo ver weg van de studenten wordt gevoerd? We kunnen en zullen niet langer de onwil van Duitse instellingen tolereren om achter hun antisemitische verleden te staan.

Een andere voorgestelde naam is die van Ernst Bloch, een joods-marxistische filosoof die in 1977 stierf en nog steeds een populaire figuur is bij radicale studenten. Vlaggen met het opschrift “Ernst Bloch University Tübingen” zijn een bekende plek bij linkse protesten.

Sommige joodse studenten willen echter dat de naam hetzelfde blijft. Josef Peskin, bestuurslid van de Joodse Studentenvereniging voor de Regio Baden, zegt tegen de JC:

De JSUD (Jüdische Studierendenunion Deutschland) startte vorig jaar een grootschalige campagne: ‘Herinneren is veranderen.’ Maar we zeggen dat veranderen niet betekent dat je moet wissen en wissen. Veranderen betekent ook het veranderen van een perceptie. Door zomaar iets te schrappen, wordt deze mogelijkheid, deze mogelijkheid tot een noodzakelijke confrontatie met de persoon daarmee volledig ontnomen. Ook de omstreden burgemeester van Tübingen.

Boris Palmer, die van joodse afkomst is, is tegen de verandering. Hij postte op Facebook: “De vraag hiernaar komt duidelijk voort uit de wakker annuleercultuur. Het bewijs voor Eberhards antisemitisme is zeker niet drastisch in de context van die tijd.” Ondanks herhaalde pogingen van het JC was de heer Palmer niet bereikbaar voor commentaar.

Vorig jaar veranderde de Beuth University, Berlijn, haar naam in de Berlin University of Applied Sciences and Technology vanwege de antisemitische geschiedenis van de 19e-eeuwse Pruisische staatsman Christian Peter Wilhelm Beuth.

Bronnen:

  • naar een artikelGerman university to keep name of 15th-century antisemitic founder” van 9 augustus 2022 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
  • naar een artikelHerzog Eberhard im Bart: Ein Blick auf die Kehrseite seiner Politik” van 2 maart 2021 op de site van Südwest Presse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.