VN-functionaris verdedigt Palestijns ‘recht op verzet’ tegen Israëlische ‘bezetting’

Een mensenrechtenonderzoekster van de Verenigde Naties verdedigde het “recht van de Palestijnen om weerstand te bieden aan de Israëlische “bezetting” na drie dagen van gevechten waarbij meer dan 1.100 raketten werden afgevuurd door militanten uit Gaza op Israël.

“Het recht van Palestijnen om zich te verzetten is inherent aan hun bestaansrecht als volk”, schreef de speciale VN-rapporteur voor Palestina, Francesca Albanese, maandagochtend op Twitter. 

“Een onrechtmatige daad van verzet maakt het verzet niet onrechtmatig. Een onrechtmatige daad van een onrechtmatige bezetting maakt de bezetting onrechtmatiger (en de lijst op het bureau van de [Internationaal Strafhof] Aanklager langer).”

UN Watch

Mensenrechtenorganisaties sloegen de opmerkingen van de Italiaanse advocaat onmiddellijk af. Hillel Neuer, uitvoerend directeur van de in Genève gevestigde UN Watch NGO, reageerde:

“Zoals ze weet, betekent ‘verzet’ voor alle Palestijnse groeperingen – Hamas, Islamitische Jihad of Fatah – het doden van Israëli’s. Door aan te zetten tot geweld als VN-mensenrechtenexpert, bent u een schande voor de Verenigde Naties en de nobele principes van hun Handvest.”

Albanese had eerder Palestijnse militante groeperingen bekritiseerd en geschreven: “Willekeurig raketvuur vanuit Gaza is geen acceptabele reactie op de onwettige bombardementen van Israël, omdat het burgers schaadt en het daarom ook onwettig is.”

Albanese, die in mei aan haar zesjarige benoeming bij de VN begon, verving Michael Lynk, die eerder dit jaar een rapport uitbracht aan de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) waarin Israël werd beschuldigd van het beoefenen van “apartheid” op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.

Albanese heeft Israël herhaaldelijk beschuldigd van “apartheid”, “genocide” en “oorlogsmisdaden”, aldus UN Watch.

In een vorig jaar online gepubliceerd interview door het Institute for Palestine Studies, besprak Albanese een boek over Palestijnse vluchtelingen en de UN Relief and Works Agency (UNWRA) waarin ze o.a. schreef dat “diep van binnen was ik misschien bang dat het onderzoeken van een zaak waarover ik diepgewortelde persoonlijke opvattingen had, mijn objectiviteit in gevaar zou brengen”, aldus een rapport van The Times of Israel.

Israëlische functionarissen bekritiseerden de benoeming van Albanese met Merav Marks, juridisch adviseur voor de Israëlische missie bij de VN in Genève, en vertelden dat ze compleet “ongeschikt” was voor de functie.

“Ik ben geen antisemiet”, zei Albanese in een apart interview met nieuwsorganisatie Al-Monitor . “Ik heb nooit gezegd dat Joden nazi’s zijn, en ik heb zeker nooit gesuggereerd dat ik mijn verantwoordelijkheid niet objectief en professioneel kan uitvoeren.”

Albanese, die een groot deel van haar professionele leven heeft gewerkt aan Palestijnse belangenbehartiging, is een aangesloten geleerde aan het Institute for the Study of International Migration aan de Georgetown University, evenals een senior adviseur voor migratie en gedwongen ontheemding voor een denktank, Arab Renaissance voor Democratie en Ontwikkeling (ARDD), volgens de VN.

De Speciale Rapporteur is een onafhankelijke deskundige die door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties is aangesteld om de mensenrechtensituatie in de “bezette Palestijnse gebieden” te volgen en hierover verslag uit te brengen.

Israël werd de afgelopen weken vergezeld door ongeveer 20 VN-lidstaten in het veroordelen van opmerkingen van Miloon Kothari, een lid van een UNHRC-panel dat vorig jaar werd opgericht om Israëls conflict in 2021 met Hamas te onderzoeken.

Kothari werd vorige week onder druk gezet om zich te verontschuldigen nadat hij sociale media in een podcast-interview beschreef als “grotendeels gecontroleerd” door “de Joodse lobby” en de status van Israël als lid van de VN in twijfel trok.

Bronnen:

 • naar een artikel “UN Official Defends Palestinian ‘Right to Resist’ Israeli ‘Occupation’” van 8 augustus 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “VN-functionaris verdedigt Palestijns ‘recht op verzet’ tegen Israëlische ‘bezetting’

 1. Internationaal advocaat/mensenrechten activist & auteur, Mevr. Albanese heeft samen met advocaat Lex Takkenberg (sinds 1989 in topposities bij UNWRA) een boek geschreven over de “palestijnse vluchteling.

  “Het recht van het palestijnse volk om in opstand te komen tegen de bezetting”

  Helemaal gelijk. Jammer dan dat de 3 terreur regimes in Gaza & “West Bank” dit niet toelaten.

  Hoe zit het met ‘Het recht van het Joodse volk op de waarheid, die jammer genoeg steeds word verminkt door dit soort mensenrechten advocaten & vrienden, die het hun levenstaak hebben gemaakt de Joodse hystorische waarheid systematisch te verdraaien & te manipuleren.

  De Joodse waarheid is te bewijzen via opgravingen die stééds maar blijven opduiken……

  Voor de palestijnse Pallywood versie moeten we het woord van “het palestijnse volk” en hun goedbetaalde spreekbuizen nemen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.