Israël heeft zijn belangrijkste doelen bereikt in Operatie Breaking Dawn

Premier Yair Lapid, minister van Defensie Benny Gantz en IDF-stafchef Lt.-Gen. Aviv Kohavi bezoeken het IDF Southern Command tijdens Operation Breaking Dawn, 7 augustus 2022 (beeldbron: J-Post)

Israël heeft zijn belangrijkste doelen bereikt tijdens Operatie Breaking Dawn, een uitgebreide Israëlische terrorismebestrijdingscampagne tegen de Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook, zeiden premier Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz maandagavond in een gezamenlijke persconferentie.

“De veerkracht en het verantwoordelijke gedrag van de inwoners van gemeenschappen in de buurt van de Gazastrook en het Israëlische thuisfront, naast de actieve bescherming die wordt geboden door onze Iron Dome-batterijen, hebben levens gered en slachtoffers voorkomen”, zei Lapid. “We sturen onze beste wensen voor een spoedig herstel aan de gewonden. Gisteren [zondag] heb ik in Sderot een ontmoeting gehad met de hoofden van de regionale raden grenzend aan de Gazastrook. Ze zijn sterk en hun inwoners zijn sterk. Het hele volk van Israël steun hen.”

De premier stipte ook het onderwerp aan van compensatie voor bedrijven die vanwege de veiligheidssituatie gesloten moesten blijven.

“Onder leiding van minister van Financiën Avigdor Lieberman bereiden we al een georganiseerd hulp- en compensatiepakket voor deze bewoners voor. Deze regering zal de dag nadat het schieten stopt niet uit hun leven verdwijnen. We weten hoe we onszelf moeten beschermen tegen iedereen die ons bedreigt , maar we weten ook hoe we werkgelegenheid, levensonderhoud en een waardig leven kunnen bieden aan degenen die in vrede aan onze zijde willen leven.”

Premier Yair Lapid had op zondag 7 augustus ’22 een ontmoeting met oppositieleider Binyamin Netanyahu op het kabinet van de premier voor een updatebijeenkomst over veiligheidskwesties. De militaire secretaris van de premier, generaal Avi Gil, nam deel aan de bijeenkomst

Lapid bedankte ook oppositieleider Benjamin Netanyahu “voor het tonen van verantwoordelijkheid en het steunen van de regering tijdens de operatie.” Netanyahu had zondag een ontmoeting met Lapid om een ​​veiligheidsbriefing te krijgen over de operatie in Gaza, een procedure die hij eerder had geboycot.

Lapid richtte zich tot naburige landen en zei: “Er is een andere manier om te leven. De weg van de Abraham-akkoorden, van de Negev-top, van innovatie en welvaart, van regionale ontwikkeling en gezamenlijke projecten. De keuze is aan jou. Je toekomst ligt in jouw handen.”

Hij bedankte ook president Abdel-Fattah el-Sissi en andere Egyptische functionarissen “voor hun centrale en cruciale rol bij het bereiken van een staakt-het-vuren en het handhaven van regionale stabiliteit. We zetten ons werk met de Egyptenaren voort om onze jongens naar huis te brengen. Ons werk zal niet worden voltooid totdat Hadar en Oron van gezegende herinnering, en Avera en Hisham weer thuis zijn.”

Hadar Goldin en Oron Shaul vielen in de 2014 Operation Protective Edge, en hun lichamen zijn sindsdien vastgehouden door Hamas. Avera Mengistu en Hisham al-Sayed staken tussen 2014 en 2015 vrijwillig de grens over naar de strip en worden sindsdien gevangen gehouden.

Na Lapid vatte Gantz de operatie samen en zei:

“Als resultaat van ons initiatief, onze operationele activiteiten en onze nauwe samenwerking tussen het politieke en operationele niveau hebben we drie resultaten bereikt tijdens Operatie Breaking Dawn: 1. het wegnemen van de onmiddellijke dreiging uit Gaza; 2. het handhaven van onze vrijheid van handelen in alle arena’s; en 3. het handhaven van afschrikking, terwijl we een duidelijke boodschap sturen naar onze vijanden in elk van de arena’s: Israël is vastbesloten om zijn soevereiniteit te behouden en zijn burgers te beschermen.”

Sinds het 11-daagse conflict van vorig jaar met Hamas, bekend als Operatie Guardian of the Walls, “heeft Israël een duidelijk beleid: aan de ene kant treden we krachtig op tegen elke schending van onze soevereiniteit en voeren we zowel defensieve als offensieve activiteiten uit om bedreigingen te verijdelen in alle arena’s. Aan de andere kant hebben we een verantwoord civiel, humanitair beleid dat zich richt op het versterken van gematigde krachten in de regio ten koste van terroristische organisaties.

Gantz benadrukte:

“De terroristische organisatie Hamas draagt ​​territoriale verantwoordelijkheid in de Gazastrook. Waar deze verantwoordelijkheid niet wordt uitgevoerd, zullen we krachtig optreden en alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan ​​- zowel militair als civiel. We zullen opereren in overeenstemming met onze behoeften en overwegingen.”

“In de toekomst zullen we, als het nodig is, een preventieve aanval lanceren om de burgers van Israël te beschermen en zijn soevereiniteit en infrastructuur te verdedigen. Dit geldt op elk front. Van Teheran tot Khan Yunis.”

In totaal werden 25 leden van de PIJ uitgeschakeld. Hierboven een dozijn van hun ‘strijders’ inclusief twee belangrijke commandanten van de Al Quds Brigades

Bronnen:

  • naar een artikel van Tamir Morag “‘Israel achieved its main goals in Operation Breaking Dawn’” van 9 augustus 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Lahav Harkov “Operation was successful for Israel, Lapid; not an electoral game-changer” van 8 augustus 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Ariel Schmidberg “Analysis: A significant tactical victory, but no strategic outcome” van 8 augustus 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.