Enige elektriciteitscentrale in Gaza stilgelegd wegens gebrek aan brandstof

De enige electriciteitscentrale nabij Gaza Stad. Deze centrale, operationeel sinds 2002, levert normaal ca. 43 procent van de benodigde energie [beeldbron: i24]

De enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook werd zaterdag stilgelegd vanwege een gebrek aan brandstof, zei een woordvoerder van het elektriciteitsbedrijf, op de vijfde dag van de volledige sluiting van de Palestijnse enclave door Israël.

“De elektriciteitscentrale in Gaza is gestopt (in bedrijf) vanwege een tekort aan brandstof”, zei Mohammed Thabet in een verklaring. 

De site werkt grotendeels op dieselleveringen uit Israël, dat eerder deze week de grensovergangen met het Palestijnse grondgebied sloot.

De Joodse staat vreesde acties vanuit de Gazastrook, als vergelding voor de arrestatie op de bezette Westelijke Jordaanoever van een leider van de Islamitische Jihad-groep, een organisatie die goed ingeburgerd is in de enclave onder Israëlische blokkade.

Israël lanceerde vrijdag  een “preventieve aanval” op de Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza , waarbij 15 strijders omkwamen in wat het leger zei dat het aanhoudende aanvallen waren. De Palestijnse Islamitische Jihad nam wraak met raketaanvallen op Israël.

Door dinsdag de grensovergangen te sluiten, hebben de Israëlische autoriteiten de levering van diesel die nodig is om de fabriek van stroom te voorzien, verhinderd en ook duizenden Gazanen met werkvergunningen in Israël gedwongen om thuis te blijven.

De Gaza Electricity Distribution Company had eerder zaterdag in een verklaring gewaarschuwd dat de sluiting van de fabriek “alle openbare diensten en kritieke infrastructuur zou aantasten en de humanitaire situatie zou verergeren”.

Het riep alle partijen op om dringend in te grijpen en brandstof toe te laten om de elektriciteitscentrale draaiende te houden.

De 2,3 miljoen inwoners van het Palestijnse gebied hebben regelmatig te maken met stroomstoringen. Vorige week hadden ze volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) gemiddeld slechts 10 uur elektriciteit per dag.

Bronnen:

  • naar een artikelGaza’s sole power plant shuts down due to lack of fuel” van 8 augustus 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.