De hele para-militaire top van de Islamitische Jihad is uitgeschakeld

Abu Hamza, nom de guerre van de woordvoerder van de door Iran gesteunde terreurgroep Islamitische Jihad bedreigde Israël in een videoboodschap (screenshot: Al-Quds Brigades)

“Het hele veiligheidsechelon van de [Palestijnse] Islamitische Jihad is geëlimineerd” in het kader van Operatie Breaking Dawn, vertelde de chef van het IDF Operations Directorate Maj. Gen. Oded Basiuk de pers zaterdagavond, voordat de terroristische groepering op zondagochtend de liquidatie bevestigde van een van de belangrijkste gewapende bevelhebbers in de zuidelijke Gazastrook.

“De Al-Quds Brigades [de Brigades van Jeruzalem] rouwen om de leider Khaled Mansour, lid van de veiligheidsraad en de commandant van de zuidelijke regio [van de Gazastrook] die gisteren [zaterdag] de marteldood stierf als gevolg van een Israëlische luchtaanval, ‘, zegt de groep in een verklaring.

Ook uitgeschakeld in de aanval was Ziad Al-Mudallal, de zoon van senior PIJ-leider Ahmad al-Mudallal.

De IDF bleef zondagochtend vroege terroristische doelen in Gaza aanvallen na een spervuur ​​van raketten die ’s nachts op Zuid-Israël waren afgevuurd.

Volgens IDF-woordvoerder Maj. Gen. Ran Kochav, werd een ondergrondse aanvalstunnel van PIJ vernietigd tijdens een luchtaanval.

De Government Activities in the Territories unit (COGAT) van het ministerie van Defensie zei dat op zondagochtend Operatie Breaking Dawn had geresulteerd in 25 Palestijnse slachtoffers in Gaza, van wie 5-6 niet-strijders waren, samen met 250 gewonden, waarvan sommigen matig tot ernstig.

In de afgelopen twee dagen zei de IDF dat het zo’n 140 PIJ-doelen in Gaza heeft aangevallen, waaronder hoge commandanten, raketbemanningen, een ondergrondse tunnel, 10 militaire buitenposten, 10 raketlanceerplatforms, 6 wapenmagazijnen en meer.

Sinds de lancering van Operatie Breaking Dawn op vrijdagmiddag zijn er vanuit Gaza zo’n 580 raketten op Israël afgevuurd, waarbij zelfs sirenes en explosies te horen waren in steden in centraal Israël, zoals Tel Aviv. Ongeveer 120 van die raketten zijn geland in de Gazastrook zèlves!

Raketsirenes loeiden en explosies werden gehoord in de omgeving van Jeruzalem op zondagochtend na een stilte in de aanvallen, wat wijst op mogelijke Israëlische luchtonderscheppingen.

In een nieuwe klap voor de terroristische groepering arresteerden IDF-troepen begin zondag een andere hoge PIJ-leider in Judea en Samaria. Nasser Amor, zei het leger, werd gearresteerd in zijn huis in het dorp Anza, ten zuidwesten van Jenin.

De IDF heeft naar verluidt ook een hooggeplaatst PIJ-lid sjeik Bassam Diab bij Jenin gearresteerd, meldde N12 zondagochtend vroeg, daarbij verwijzend naar Palestijnse rapporten.

Een hooggeplaatst lid van de terroristische groepering, Muhammad al-Hindi, riep de Palestijnen in Judea en Samaria op om in opstand te komen tegen Israël en zei: “De Westelijke Jordaanoever moet beginnen met een ‘volksverzet‘”, een Palestijns klassiek eufemisme voor ongebreidelde terreur en bruut geweld.

Ondertussen verspreidde de IDF zaterdag een video die laat zien dat een raket die het Gazaanse vluchtelingenkamp Jabalia raakte, werd gelanceerd door PIJ-terroristen.

De video toont duidelijk het korte traject van de raket, gelanceerd in Gaza, omdraaiend en in de buurt landend:

Bij de aanval, die door Palestijnse media aan Israël werd toegeschreven, kwamen ten minste vijf kinderen om het leven en raakten 15 anderen gewond. Een Israëlische veiligheidsbron bevestigde dat de IDF op dat ogenblik geen aanvallen uitvoerde in Gaza op het moment van de aanval op het vluchtelingenkamp.

De chef van het IDF Operations Directorate Majoor-generaal Oded Basiuk vertelde de pers zaterdagavond:

“Er was de afgelopen uren nog een heel belangrijk fenomeen te zien. De Islamitische Jihad vuurt honderden raketten af, waarvan een aanzienlijk deel de Gazastrook raakt. Volgens alle gegevens die ik heb – zie ik dat de aanval op Jabalia zichzelf heeft toegebracht. De organisatie brengt niet alleen Israëlische levens in gevaar, maar ook doet de Palestijnen pijn. We zullen doorgaan en optreden tegen de Islamitische Jihad zolang als nodig is. We zullen niet stoppen totdat de Islamitische Jihad stopt met ons te bedreigen. Geduld is belangrijk, niet alles werkt soepel bij dergelijke operaties. Tot nu toe zijn de resultaten goed .”

De Israëlische Luchtmacht (IAF) twitterde: “De IDF viel vier extra militaire posities van de terroristische organisatie GAP aan. Gevechtshelikopters en jagers van de Magellan-eenheid vielen onlangs vier militaire posities van de Palestijnse Islamitische Jihad-terroristische organisatie aan. De IDF blijft GAP-doelen in de Gazastrook aanvallen.

Ondertussen spraken de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zaterdag beide hun steun uit voor de militaire operatie van Israël.

De Verenigde Staten staan ​​volledig achter het recht van Israël om zichzelf te verdedigen. We dringen er bij alle partijen op aan om verdere escalatie te voorkomen“, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

“We hebben contact gehad met Israëlische functionarissen en anderen in de regio om verdere escalatie te voorkomen. We gaan niet in op de details van onze gevoelige diplomatieke discussies”, concludeerde de verklaring.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zei in een verklaring: “Het VK staat achter Israël en zijn recht om zichzelf te verdedigen. We veroordelen terroristische groeperingen die op burgers schieten en geweld waarbij aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen.” “We roepen op tot een snel einde van het geweld”, besloot Truss.

Later zondag zal premier Yair Lapid een beveiligingsupdate bijeenroepen met oppositieleider Benjamin Netanyahu. Het kabinet van de premier zei in een verklaring dat het Netanyahu voor de bijeenkomst had uitgenodigd.

Bronnen:

 • naar een artikel “‘Entire security echelon of Palestinian Islamic Jihad has been eliminated’” van 7 augustus 2022 op de site van Israel Hayom
 • naar een artikel van Emanuel Fabian “Senior Islamic Jihad commander killed in Israeli airstrike in southern Gaza” van 6 augustus 2022 en een artikel “Israel strikes and kills another top Islamic Jihad commander in Gaza” van 7 augustus 2022 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel “After new Gaza strike, Israel says it has killed all Islamic Jihad leaders” van 7 augustus 2022 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “De hele para-militaire top van de Islamitische Jihad is uitgeschakeld

 1. Heel veel sterkte.

  Israel moet helaas altijd alert blijven
  voor mensen die vergiftigd zijn met de geest uit de duisternis.
  Je moet dit onkruid blijven bestrijden, anders kom je er zelf onder te zitten.
  Ik bid voor het leger en voor het volk van Israël tegen hun vijanden.
  Uw God is mijn God!!

  Sjalom Harm

  Like

 2. Grote schoonmaak wil niet zeggen dat de boel niet opnieuw vies word.

  Er lopen genoeg mensen met slechte bedoelingen rond in Gaza om het huis bewust weer te bevuilen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.