Islamitische Jihad wakkert het conflict met Israël aan; Hamas houdt zich voorlopig afzijdig

Palestijnse terroristen van Hamas houden zich voorlopig afzijdig

Het Israëlische leger zei dat in de luchtaanvallen van vrijdag in Gaza naar schatting 15 islamitische Jihad-terroristen werden gedood, en waarschuwde dat de operatie tegen de Palestijnse groep nog niet voorbij was.

Echter, de laatste confrontatie tussen Israël en de terroristen van Gaza vindt zijn oorsprong niet in de door Hamas geleide Gazastrook.

Tot op zekere hoogte begon het in Jenin op maandagavond, toen de IDF de leider van de Westelijke Jordaanoever van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) terreurgroep, Bassem Saadi, 61 arresteerde. Voor de organisatie in Samaria in het algemeen en in Jenin in het bijzonder”, aldus de veiligheidsdienst Shin Bet.

In nog bredere mate kan het echter worden herleid tot Iran, dat naar verluidt de afgelopen jaren tientallen, zo niet honderden miljoenen dollars naar PIJ heeft gesluisd om zijn rekrutering en zijn wapens in zowel Gaza als de Westelijke Jordaanoever te financieren.

Gedurende meer dan drie dagen na de arrestatie van Saadi, geconfronteerd met wat Israëlische functionarissen vrijdag zeiden, waren “concrete” bedreigingen dat PIJ erop uit was zijn gevangenneming te wreken door Israëlische burgers en soldaten in de buurt van de grens met Gaza te beschieten, legde Israël een semi-lockdown op aan zijn bewoners in de buurt van de Strook, versterkten de troepeninzet en waarschuwden de Islamitische Jihad via Egyptische bemiddelaars om af te treden.

Volgens het verslag van de IDF-woordvoerder Ran Kochav in een Channel 12-interview op vrijdagavond, toen duidelijk werd dat een aanval georkestreerd door Tayseer Jabari, de commandant van PIJ in het noorden van Gaza, zou doorgaan, en nadat de IDF de nodige inlichtingen had verzameld , werd een gerichte aanslag bevolen op Jabari in zijn appartement. En andere leden van zijn cel, die van plan waren om Israëli’s bij de grens te ‘maaien’, werden ook geëlimineerd.

Hamas-leider Ismail Haniyeh (2e van rechts) met naast hem Ziyad al-Nakhalah van de Palestijnse Islamitische Jihad, schudden de hand van de vertrekkende president van Iran, Hassan Rouhani, tijdens de beëdiging van Ebrahim Raisi, de nieuwe president van Iran, in Teheran op 5 augustus 2021 [beeldbron: Atta Kenare/AFP via Getty Images]

Terwijl Israël vervolgens verdere aanvallen uitvoerde op PIJ-doelen in heel Gaza, en de terreurgroep spervuur ​​van projectielen afvuurde op centraal en vooral zuidelijk Israël, werd de commandant van PIJ ontvangen door zijn financiers in Teheran. Vanuit de Iraanse hoofdstad Ziyad al-Nakhalah verklaarde: “We gaan de strijd aan. Na een aanval is er geen staakt-het-vuren.”

Maar Nakhalah wil niet dat PIJ alleen vecht. “Dit is een test voor alle delen van het verzet”, beweerde hij, in wat duidelijk een oproep aan Hamas was om mee te doen.

Hamas en de veel kleinere, minder machtige PIJ delen het strategische doel om Israël te elimineren, maar hun kortetermijnbelangen zijn niet altijd op één lijn. Zonder plannen voor bestuur en zonder civiele verantwoordelijkheden, heeft de PIJ zijn Iraanse supporters om te behagen in het toebrengen van maximale schade aan Israël op dit moment, terwijl Hamas wat te verliezen heeft.

Het weet dat de IDF een zeer lange lijst heeft van potentiële Hamas-doelen mocht dit conflict groter worden. Het wil misschien niet de Egyptenaren vervreemden, die de zuidelijke grens van Gaza controleren en die, zoals zo vaak in het verleden, proberen te bemiddelen bij het beëindigen van de gevechten.

En het is zich er terdege van bewust dat de erbarmelijke economie van Gaza het zich niet kan veroorloven om de Strook nog een keer te mishandelen. De Gazanen hebben in de beste tijden beperkte elektriciteit, en de enige elektriciteitscentrale van de Strip stond op het punt te sluiten wegens een gebrek aan brandstoftoevoer uit Israël – een gevolg van de afsluiting van deze week – zelfs vóór de uitbarsting van het conflict op vrijdag. De landbouwexport is om dezelfde reden blijven steken.

Teheran, 31 december 2018. Ziyad al-Nakhalah (links), oprichter van de Al Quds Brigades, is sinds 28 september 2018 de nieuwe leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). In Teheran bezocht hij de Iraanse geestelijke leider Ayatollah Ali Khamenei (rechts) [beeldbron: Mehr News]

Ongeveer 15.000 inwoners van Gaza die gewoonlijk in Israël werken – de regering heeft dit aantal de afgelopen maanden geleidelijk verhoogd – waren deze week niet in staat om dit te doen en moeten dringend weer geld gaan verdienen. Als de zaken erger worden, zal de onvrede over de heerschappij van Hamas toenemen.

Israël deed in de eerste uren van het conflict zijn uiterste best om te benadrukken dat het zich uitsluitend richtte op PIJ-activa, niet op die van Hamas. De IDF was betrokken bij “een gerichte campagne tegen PIJ”, zei woordvoerder Kochav herhaaldelijk in zijn tv-interview, en militaire functionarissen maakten hetzelfde punt in mediabriefings.

Dit staat in schril contrast met eerdere escalaties in Gaza en mogelijke escalaties, toen Israëlische leiders vaak hebben benadrukt dat Hamas, ongeacht welke terreurgroep Israël aanviel of bedreigde, verantwoordelijk zou worden gehouden als de heersende macht van Gaza.

Hamas claimde de overwinning in de laatste grote conflictronde, in mei 2021, toen het raketvuur op Jeruzalem tegen een achtergrond van toenemende spanningen in en rond de Oude Stad een 11-daagse confrontatie veroorzaakte. 

Tot zijn vreugde hielpen de gevechten bij het bevorderen van dodelijke Arabisch-Joodse confrontaties in Israël, rellen op de Westelijke Jordaanoever en zelfs kleine grensoverschrijdende beschietingen vanuit Libanon en Syrië. Het bevatte ook zware Israëlische luchtaanvallen op de Strip, die aanzienlijke schade aan Hamas en zijn infrastructuur veroorzaakten – hoewel lang niet zoveel als Israël zou hebben gewild.

De vraag die het verloop van deze nieuwe door PIJ veroorzaakte golf van geweld zal bepalen, is of Hamas van mening is dat zijn belangen het best gediend zijn door buiten te blijven of naar binnen te waden.

In korte vrijdagavond opmerkingen die live aan het Israëlische publiek werden geleverd, maar ook ten minste gedeeltelijk gericht op Hamas, drong premier Yair Lapid erop aan dat “Israël niet geïnteresseerd is in een breder conflict in Gaza, maar er ook niet voor terugdeinst.”

Hij merkte ook op dat “de islamitische Jihad een Iraanse proxy is” en dat “de chef van de Islamitische Jihad zich momenteel in Teheran bevindt.”

PIJ en zijn Iraanse sponsors hopen misschien op een nieuwe aflevering van het conflict op meerdere fronten tegen Israël in mei 2021 – een aflevering die zij, in plaats van Hamas, deze keer hebben veroorzaakt.

De banden van Hamas met Iran zijn de laatste tijd relatief warm, hoewel het nadrukkelijk geen klassieke proxy van Teheran is. En het is altijd principieel geïnteresseerd in de confrontatie met Israël. Maar wil Hamas meegesleurd worden in een nieuwe ronde, door zijn veel kleinere lokale bondgenoot en door Iran, op een moment en in een context die hij niet heeft gekozen?

We zullen het snel genoeg weten.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Horovitz “As Islamic Jihad sparks Gaza-Israel conflict, all eyes are on Hamas” van 6 augustus 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Anna Ahronheim “IDF continues Operation Breaking Dawn against Islamic Jihad in Gaza” van 6 augustus 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.