IDF lanceert ‘Operation Breaking Dawn’, gericht tegen de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ)

Zwaar bewapende leden van de Al Quds Brigades, het moordeskader van de terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ)

Het Israëlische leger is gisteren namiddag onder de naam Operation Breaking Dawn, een nieuw verdedigingsoffensief begonnen in de Gazastrook specifiek gericht tegen de terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

De PIJ en zijn moordeskader de Al Quds Brigades, na Hamas de belangrijkste terreurgroep in de Strook en in Judea & Samaria, zoekt al wekenlang de confrontatie op met Israël in het bijzonder in Jenin (Shechem) ten noorden van Ramallah, waar de PIJ stevig ingenesteld is.

Hieronder legt majoor-generaal Ghassan Alian, in het Arabisch (Engels ondertiteld) uit over het hoe en het waarom deze operatie noodzakelijk is. Alian is een Arabische Druus en de eerste niet-joodse commandant van een brigade:

De spanningen rond de Gazastrook zijn opgelopen na de arrestatie van Bassam Saadi in Jenin op maandagavond. Sindsdien heeft het Israëlische leger de strijdkrachten versterkt en routes langs de grens afgesloten uit angst voor een op handen zijnde wraak anti-tank geleide raket of sluipschutteraanval door de Islamitische Jihad.

Volgens de Shin Bet is de 61-jarige Saadi in de loop der jaren zeven keer gevangengezet en vrijgelaten door Israël. The Shin Bet zei dat Saadi de afgelopen maanden “nog harder had gewerkt om de PIJ-activiteiten te herstellen en achter de oprichting van een aanzienlijke militaire macht stond voor de organisatie in [de noordelijke Westelijke Jordaanoever] in het algemeen en in Jenin in het bijzonder.

Bassem Saadi, de chef van de Palestijnse Islamitische Jihad in Jenin in Samaria, kort na zijn arrestatie door Israëlische soldaten op 2 augustus 2022 (beeldbron: TOI)

“Zijn aanwezigheid was een belangrijke factor in de radicalisering van de medewerkers van de organisatie in het veld”, voegde de Shin Bet eraan toe.

Saadi werd al maandenlang intensief opgespoord maar wist telkens te ontkomen. Uiteindelijk werd de terreurleider gevat door een speurhond van de IDF. De hond beet Saadi in zijn oor maar verder niks ernstigs.

Video: Bijzondere eenheid van de IDF: de Oketz Unit:

Met de gevangenneming van al-Saadi boeiden de undercover veiligheidstroepen hem, terwijl geweerschoten rondom escaleerden, terwijl de Nahal-troepen nog onderweg waren om dekking te bieden. De commandant van de strijdkrachten besloot om dekking te zoeken in het huis – dat relatief groot was en een uitkijkpunt had – en de gewapende Palestijnen van binnenuit te bestrijden vanwege het strategische voordeel.

Tijdens het doorzoeken van het huis vonden veiligheidstroepen vuurwapens, munitie en een voorraad contant geld die al-Saadi had verborgen, terwijl andere leden van de ploeg in een vuurgevecht raakten met Palestijnen die de compound insloten.

Korte tijd later arriveerden eindelijk de versterkingen van de Nahal, die de Palestijnse schutters meteen in het nauw dreef, een van hen doodde en drie anderen verwondde.

Jenin wordt algemeen gezien als een broeinest van terreur. Schutters en andere aanvallers achter verschillende dodelijke terroristische aanslagen eerder dit jaar kwamen uit de stad en haar vluchtelingenkamp.

Bronnen:

  • naar een artikelIDF strikes Islamic Jihad across Gaza, kills commander as it launches major op” van 5 augustus 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelBehind-the-scenes details of IDF raid to nab Islamic Jihad’s West Bank chief” van 3 augustus 2022 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.