Gantz belooft ‘op de een of andere manier’ een einde te maken aan de dreiging van de Jihad in Gaza

Beersjeba, 5 augustus 2022 tijdens een persconferentie op het HQ van het Zuidelijk Commando van het leger. Van links naar rechts: Ronen Bar, chef van de Shin Bet; Benny Gantz, defensieminister en Aviv Kochavi, huidig stafchef van de IDF

Minister van Defensie Benny Gantz waarschuwde vrijdag de Palestijnse Islamitische Jihad dat Israël actie zou ondernemen als de terreurgroep haar intenties om vergeldingsaanvallen te lanceren na de arrestatie van haar leider op de Westelijke Jordaanoever niet zou herroepen.

De spanningen rond de Gazastrook schoten omhoog na de arrestatie van Bassam Saadi in Jenin op maandagavond. Sindsdien heeft het Israëlische leger zijn aanwezigheid versterkt en de wegen langs de grens afgesloten uit angst voor een dreigende aanval door anti-tank geleide raketten of sluipschutters door de Islamitische Jihad. Deze voorzorgsmaatregelen hebben inwoners van grensgemeenschappen in een staat van opsluiting gebracht.

“Tegen onze vijanden in het algemeen en de leiders van Hamas en de Islamitische Jihad zeg ik expliciet: ‘Uw tijd raakt op. De dreiging zal op de een of andere manier worden geëlimineerd’, vertelde Gantz op een persconferentie op het Zuidelijk Commando van het leger in Beersjeba.

Gantz zei dat de terreurgroep de burgers van Gaza “gegijzeld” hield omdat hun dreigementen leidden tot de sluiting van de grensovergang in Erez, die dagelijks door duizenden Palestijnen wordt gebruikt.

“Wie 14.000 arbeiders van hun levensonderhoud berooft, landbouwproducten doet rotten aan de grensovergangen en een tekort aan elektriciteit en voedsel veroorzaakt, schaadt vooral de bevolking van Gaza en zal de verantwoordelijkheid dragen”, zei hij.

Palestijnse media, die de Gaza-functionaris van de grensovergang Kerem Shalom citeren, zeiden dat later op vrijdag zes brandstoftrucks zouden worden overgebracht om te voorkomen dat de enige energiecentrale van de kustenclave wordt stilgelegd. Er was geen onmiddellijke bevestiging van Israël over deze overdracht.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Fabian “Gantz promet une fin à la menace du Jihad à Gaza « d’une manière ou d’une autre »” van 5 augustus 2022 en een artikelIDF chief Kohavi tours Gaza border on 3rd day of Islamic Jihad revenge attack alert” van 4 augustus 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.