VN: ‘We zijn slechts één misrekening, één misverstand, verwijderd van een nucleaire holocaust’

Nog effe een ‘selfie’ maken…

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Gutteres, is nauwelijks een globaal figuur dat geneigd is tot paniek, of overdrijving wat dat betreft. Maar zelden leek hij zo bang.

“De mensheid is slechts één misverstand, één misrekening verwijderd van nucleaire vernietiging”, zei Gutteres deze week. Zoals hij en een groeiend aantal van degenen die diep nadenken over nucleaire kwesties en de gevolgen ervan, het zien, stort de wereld zich halsoverkop in de richting van potentieel Armageddon, zonder enige aandacht voor de gevolgen van hun acties of inactiviteit.

Huisvoorzitter Nancy Pelosi lijkt weinig aandacht te hebben besteed aan dergelijke angsten toen ze vrolijk doorging met haar bezoek aan Taiwan, ondanks ernstige waarschuwingen van de leiders van het vasteland van China, wiens arsenaal aan 350 kernwapens aan de overkant van een smalle zeestraat ligt. En dit in de context van oorlogszuchtige woorden en acties van de Russische president Vladimir Poetin over Oekraïne en de aanhoudende nucleaire retoriek en acties van Kim Jong Un in het nabijgelegen Noord-Korea.

De angsten van Gutteres waren natuurlijk breder en dieper dan dit ene Aziatische vlampunt. Hij sprak een wereldconferentie toe van de landen die het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens hebben ondertekend – een bijeenkomst die twee jaar werd uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemie.

Ondertekend op 1 juli 1968 door 93 landen, en twee jaar later van kracht, heeft het verdrag nu 191 aanhangers. Toch leek het nooit kwetsbaarder, zo niet relevanter dan vandaag.De context, zoals Gutteres opmerkte, was dat de conferentie van dit jaar – de 10e sinds de ondertekening ervan – “gebeurt in een tijd van nucleair gevaar dat sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog niet is gezien.”

Inderdaad, de fundamenten van de wereldwijde veiligheid die de vrede effectief hebben gegarandeerd sinds de explosie van het “Fat Man” plutoniumapparaat – het laatste dat ooit tot ontploffing is gebracht in de strijd boven Nagasaki op 9 augustus 1945 – is diep aangetast. De Verenigde Staten waren, en zijn nog steeds, het enige land dat ooit een kernwapen tot ontploffing heeft gebracht in een oorlog. Vier jaar later testte de Sovjet-Unie haar eerste apparaat.

In juli 1959 zond de toenmalige Franse president Charles de Gaulle de graaf Alexandre de Marenches, de co-auteur van het boek “The Fourth World War ” naar Washington, om de Amerikaanse president Dwight Eisenhower te vragen Frankrijk de geheimen te geven die de Frans om lid te worden van de nucleaire club. Ike weigerde beleefd maar resoluut.

Toch had Frankrijk in minder dan een jaar zijn eerste nucleaire apparaat tot ontploffing gebracht , acht jaar na de Britten. Rusland was al op weg om dit evenwicht te egaliseren. 

Tegen het begin van de jaren zestig had het Kremlin de eerste van wat een arsenaal van meer dan 3.000 kernwapens zou worden naar Oekraïne gestuurd, waar enkele van de eerste stappen naar een Sovjetbom waren gezet in Oekraïense instituten in de nu zwaar omstreden steden van Charkov en Donetsk. Meer Sovjetwapens vonden toen hun weg naar Wit-Rusland en Kazachstan.

Tegen het midden van de jaren zestig waren er aan de westelijke kant van het IJzeren Gordijn drie kernmachten (de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk), aan de oostelijke kant, vier ogenschijnlijk nucleair bewapende staten, hoewel volledig gecontroleerd door het Kremlin. In feite waren er slechts twee kernblokken.

Er zijn velen die op dat tijdperk terugkijken als de goede oude tijd van de nucleaire confrontatie – en met goede reden. Elke kant bezat decennia lang genoeg kernwapens – maar liefst 41.000 voor de USSR en 31.000 voor de VS op hun respectieve pieken – om de andere kant volledig te vernietigen, om nog maar te zwijgen van al het leven op aarde. Dit leidde tot het concept van Mutually Assured Destruction (MAD).

Sindsdien hebben wapenbeheersingsovereenkomsten de omvang van deze arsenalen drastisch verminderd — tot niveaus die nog steeds in staat zijn om de aarde te verbranden, maar zonder veel van de spanning te verminderen. Terwijl de arsenalen sinds de Koude Oorlog zijn gekrompen, is het aantal landen met kernwapens toegenomen.

Hoe is het überhaupt mogelijk om MAD te hebben als je kernwapens in handen hebt van negen mogendheden ? (De landen in kwestie zijn de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Israël, Pakistan, India, Rusland, China en Noord-Korea.) Binnen deze groep landen zijn er gebieden van wederzijds verzekerde vernietiging. 

Ongeveer 93% van alle 13.900 kernwapens ter wereld wordt nog steeds gecontroleerd door Washington en Moskou .Tot op zekere hoogte heerst daar MAD, en inderdaad is het vooruitzicht van wederzijds verzekerde vernietiging een groot deel van wat Pakistan en India ervan heeft weerhouden hun arsenalen op elkaar te lanceren tijdens een van de drie Indo-Pakistaanse oorlogen of andere regelmatige confrontaties over hun betwiste grenzen .

Een bredere dreiging is echter alleen maar groter geworden. Hoe waarschijnlijk is het dat Rusland of zelfs China, dat in 1964 in de nucleaire club arriveerde , gezien een existentiële uitdaging , misschien geen eigen wapen zou inzetten? Zeker, Rusland heeft zo’n dreigement geuit in Oekraïne. 

Slechts enkele weken voor de invasie van Oekraïne voerde Rusland manoeuvres uit met nucleaire eenheden, terwijl Poetin aankondigde dat zijn nucleaire afschrikkingstroepen onder een “speciaal alarmregime ” werden geplaatst. En dan zijn er nog de perifere kernmachten. 

Terwijl het grootste deel van de wereld in beslag werd genomen door Oekraïne, Taiwan en terroristische leiders in Afghanistan, is Noord-Korea doorgegaan met het lanceren van raketten en het dreigen met nieuwe rondes van kernproeven. Op de Dag van de Overwinning vorige maand waarschuwde Kim Jong-un dat hij “klaar was om zijn nucleaire afschrikmiddel te mobiliseren”.

Ten slotte zijn we mogelijk binnen enkele weken van een nieuwe ronde van escalaties, deze keer waarbij Iran betrokken is. Hoewel minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een terugkeer naar de vergadertafel heeft omarmd om het nucleaire akkoord te herstellen dat Irans halsstarrige streven naar een nucleair wapen belemmerde, is er weinig echt bewijs dat Iran bereid is hiermee in te stemmen.

Inderdaad, op maandag onthulde de regering-Biden een nieuwe ronde van sancties gericht op “illegale” steun aan de Iraanse olie-industrie, die al onder verpletterende sancties staat. En er zijn aanwijzingen dat de “uitbraaktijd” — de tijd die Iran nodig heeft om voldoende splijtstof voor een kernwapen te produceren — tot bijna nul is geslonken .

Mocht Iran een kernwapen testen of zelfs maar laten zien, dan heeft zijn aartsvijand Saoedi-Arabië al aangegeven dat het al het mogelijke zal doen om zijn eigen wapen in te zetten. Het heeft inderdaad nauwe betrekkingen onderhouden met de nucleaire programma’s van Pakistan en met China , wiens honger naar buitenlandse oliebronnen weinig grenzen kent.

Het is niet verwonderlijk dat de secretaris-generaal van de VN zo pessimistisch is geworden. De toespraken die volgden op zijn opening van de non-proliferatieconferentie leken nauwelijks berekend om de geest terug te brengen naar zijn nucleaire fles.

Blinken beweerde in zijn toespraak op dezelfde conferentie dat Rusland “zich bezighoudt met roekeloos, gevaarlijk kernwapengekletter” in Oekraïne, terwijl Noord-Korea “zich voorbereidt op het uitvoeren van zijn zevende kernproef”. En wat Iran betreft, het “blijft op een pad van nucleaire escalatie”.”Om te ontsnappen aan de logica van angst”, concludeerde Blinken, zou de meest directe missie moeten zijn van alle landen die hebben ingestemd om de verspreiding van kernwapens te beperken.

Maar op de een of andere manier zou een nog waardevoller doel voor de wereld kunnen zijn om een ​​manier te vinden om de klok terug te draaien van 2022 naar 1962 of zelfs 1982. Het waren angstaanjagende jaren waarin we, onschuldig, wekelijks eend-en-dekkingsoefeningen deden onder onze kleine houten bureaus op de kleuterschool, graven schuilkelders in onze achtertuinen tegen een op handen zijnde nucleaire aanval.

Maar die zeer reële en onmiddellijke dreigingen leidden het nachtelijke nieuws, verteerden de wereldwijde dialoog, motiveerden elke actie van elke wereldleider die begreep dat kernwapens bovenaan de prioriteitenlijst stonden en zouden moeten staan. Dat zijn ze niet meer.

Het is deze angst die de kern vormt van het pessimisme van de secretaris-generaal – en zou de kern moeten zijn van ons allemaal.

Scene uit de Japanse film ‘Hiroshima’ van Hideo Sekigawa uit 1953

Bronnen:

  • naar een artikel van David A. Andelman “One miscalculation away from nuclear holocaust” van 4 augustus 2022 op de site van The Cable News Network (CNN)
  • naar een artikel van Jeff Dunetz “73-Years-Ago Today: One Bomb Changed The World” van 6 augustus 2018 op de site van The Lid

Een gedachte over “VN: ‘We zijn slechts één misrekening, één misverstand, verwijderd van een nucleaire holocaust’

  1. De altijd ‘verontruste en/of bange Gueterres waarschuwt weer i.p.v. te handelen!

    Hij laat ons zien waarom de VN in deze vorm ontmanteld moet worden en wel zo snel mogelijk.

    Maar ja….daar is geen tijd voor met al die conferenties & vergaderingen waar gestemd moet worden over alwéér een anti Israel resolutie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.