CST: Antisemitische incidenten in het VK in 2022 vertegenwoordigen het ‘nieuwe normaal’

Antisemitische graffiti op een muur in de wijk Tower Hamlets in Oost-Londen. De (((drievoudige haakjes))) zijn een online code om mensen als joods te identificeren, oorspronkelijk gebruikt door extreemrechtse extremisten [beeldbron: CST]

Bij antisemitische incidenten in het Verenigd Koninkrijk tijdens de eerste zes maanden van dit jaar waren zowel onder slachtoffers als daders een groter aandeel minderjarigen betrokken, volgens een nieuw rapport dat donderdag werd gepubliceerd.

De beoordeling van antisemitische incidenten tussen januari en juni – uitgegeven door de Community Security Trust (CST), de vrijwillige veiligheidstak van de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië – merkte op dat 16 procent van de slachtoffers en 20 procent van de daders jonger was dan 18 jaar.

“Deze zijn hoger dan de percentages die doorgaans worden geregistreerd en suggereren een bredere trend van groeiende anti-joodse haat onder jongeren”, merkte het bureau op. “Uit de toename van het percentage daders dat minderjarig is, kan worden afgeleid dat de toename van antisemitisme door een jongere demografie, hoewel aanvankelijk een reactie op de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, dieper gaat dan de wens om Joodse mensen de schuld te geven van oorlogen waarbij Israël betrokken is.”

In totaal waren de 786 incidenten die door het CST werden geregistreerd het op vier na hoogste totaal voor de periode van zes maanden sinds het bureau in 1984 begon met het systematisch monitoren van antisemitisme. in 2021 benadrukte de CST dat de dramatische piek van vorig jaar grotendeels werd veroorzaakt door de oorlog in Gaza van afgelopen mei.

“Zonder zo’n seismische triggergebeurtenis in de eerste helft van 2022, zou het totaal aan antisemitische incidenten altijd dalen”, betoogde het bureau.

Het ontbreken van een duidelijke trigger-gebeurtenis in 2022, of het nu de gevechten in Gaza waren of de controverse over antisemitisme in de Britse Labour Party die de afgelopen jaren resulteerde in een toename van antisemitische activiteiten, betekende dat het huidige totaal een extra betekenis kreeg.

“Het cijfer van 786 kan een ‘nieuw normaal’ vertegenwoordigen – een basislijn van antisemitisme in het VK – die de halfjaarlijkse totalen die vóór 2017 aan CST zijn gerapporteerd, ver overtreft”, aldus het rapport.

Het rapport benadrukte ook dat de overgrote meerderheid van de geregistreerde incidenten – 638 – offline plaatsvonden in gevallen van face-to-face verbaal geweld, mishandeling, bedreigingen, graffiti en haatmail.

Dat aantal is het op twee na hoogste aantal offline incidenten ooit geregistreerd tussen januari en juni, achter het totaal van 993 in 2021 en het cijfer van 641 in 2017.

“Dit suggereert dat, zelfs in een jaar zonder een significante triggergebeurtenis, de persoonlijke antisemitische activiteit is teruggekeerd naar het volume dat gewoonlijk werd gerapporteerd voordat de pandemie begon”, aldus het rapport.

Mark Gardner, de CEO van het CST, benadrukte dat de bevindingen van het bureau tot nu toe in 2022 “niet geruststellend” waren:

Het aantal incidenten waarbij geweld betrokken is, hoewel laag, is toegenomen en is terug naar waar het was voordat we allemaal uit elkaar werden gedreven door lockdowns en sociale afstand”, schreef Gardner in een opiniestuk voor de in Londen gevestigde Jewish Chronicle . 

Het beeld dat het suggereert, is er een van antisemitisme dat terugkeert naar wat vóór de pandemie als ‘normaal’ doorging: grove, in-your-face, openhartige haat, en er is nog steeds veel te veel van. Elke maand meer dan 100 anti-joodse haatincidenten, terwijl dat totaal een zeldzaamheid was.

Bronnen:

  • naar een artikelAntisemitic Incidents in UK During 2022 Represent a ‘New Normal,’ Jewish Security Agency Warns” van 4 augustus 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Mark Gardner “We cannot relax as ‘normal’ torrent of abuse resumes” van 4 augustus 2022 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

Een gedachte over “CST: Antisemitische incidenten in het VK in 2022 vertegenwoordigen het ‘nieuwe normaal’

  1. Het “nieuwe” normaal is de voortzetting van het oude normaal, na een ingelaste ‘fatsoens’ pauze door de Holocaust.

    Deze ‘incidenten’ zijn natuurlijk niet alleen een Brits fenomeen, maar mag zich verheugen van succes in de hele ‘beschaafde’ Westerse wereld, waar Jodenhaat een niet te genezen ziekte blijkt te zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.