Amnesty Int. beschuldigt Oekraïne ervan de eigen bevolking als menselijk schild te gebruiken

Scène uit de Oekraïense TV-reeks ‘Dienaar van het Volk‘ (2015-2019) met acteur Vladimir Zelenski in de hoofdrol. Daarin speelt hij de rol van een leraar geschiedenis die op gewelddadige wijze president van Oekraïne werd. De reeks maakte Zelenski immens populair en diende in april 2019 als springplank naar het èchte presidentschap

Het heeft veel te lang geduurd, maar het is dan ein-de-lijk zo ver. Amnesty International heeft de tactieken veroordeeld die Oekraïne gebruikt in de strijd tegen de Russen.

Want, zegt Amnesty, het Oekraïense leger gebruikt woonwijken, scholen en ziekenhuizen om zich te verstoppen (en aanvallen uit te voeren op Russische doelwitten). Daarmee zorgen ze natuurlijk voor dat die burgers doelwitten worden van Russische (tegen) aanvallen.

Oekraïne heeft er een handje van om militaire basissen te plaatsen in woonwijken en andere gebieden waar veel gewone burgers wonen. Daarnaast zorgt het Oekraïense leger er maar wat vaak voor dat luchtaanvallen op Russische doelen vanaf woonwijken worden ondernemen. Dit is in strijd met het oorlogsrecht.

Dat zegt Rusland al maanden. Maar nu wordt het land daarin gesteund door de grootste en belangrijkste mensenrechtenorganisatie ter wereld: Amnesty International. Door deze tactieken te gebruiken riskeren de Oekraïeners namelijk bewust de levens van hun eigen burgers.

Natuurlijk vraag je je dan af waar ze hun ‘basissen’ en ‘wapenssystemen’ dan zoal plaatsen. Nou, zegt Amnesty, dat heeft Oekraïne onder meer in een ziekenhuis gedaan en in een schoolgebouw.

Weet je nog dat de Oekraïeners vreselijk huilden en beelden toonden van zulke kapot gebombardeerde gebouwen? Nu weet je waarom dat gebeurt – én dat dit specifiek de bedoeling is van het Oekraïense leger dat dergelijke terroristische (want dat zijn het) tactieken gebruikt om deze PR-strijd te winnen.

Amnesty merkt op dat er door deze tactiek flinken aantallen burgers gedood en gewond zijn geraakt. Het is dus niet een theoretisch issue. Het heeft effect gehad in de echte wereld en heeft geleid tot de dood van talloze onschuldige burgers.

“We hebben een patroon vastgesteld; Oekraïne brengt systematisch haar eigen burgers in onnodig gevaar. De verdedigende rol van Oekraïne betekent niet dat ze zich niet aan internationale wetten en mensenrechten hoeven te houden,” zegt Amnesty. Het zou gaan om minimaal negentien dorpen en steden waarin het Oekraïense leger deze tactiek gebruikte.

Tenslotte merkt Amnesty op dat de Oekraïense strijdkrachten er niets aan doen om de lokale bevolking te evacueren als ze besluiten een woonwijk of straat over te nemen. Ze mengen zich gewoon met de burgers, maar helpen niemand weg te komen. Dit terwijl ze natuurlijk weten dat hun aanvallen op Russische doelwitten tot represailles zullen leiden – en dus tot burgerdoden.

Brabosh.com: De burgerbevolking gebruiken als menselijk schild hebben ze afgekeken van de Palestijnse terreurgroepen Hamas, PFLP en Islamitische Jihad in de Gazastrook. Om de haverklap worden er tunnels en wapenopslagplaatsen ontdekt onder scholen en ziekenhuizen in Gaza. Deze terreurorganisaties werden bij herhaling hiervoor veroordeeld door de NGO’s Amnesty Int. en Human Right Watch. Maar net zoals de Oekraïense president Zelensky, weigeren ze te antwoorden en hun gedrag aan te passen.

Bronnen:

 • naar een artikelUkraine: Ukrainian fighting tactics endanger civilians” van 4 augustus 2022 op de site van Amnesty International
 • naar een artikel van Michael van der Galien “Eindelijk! Amnesty veroordeelt illegale praktijken Oekraïne: ‘Ze brengen hun eigen burgers opzettelijk in gevaar’” van 4 augustus 2022 op de site van De Dagelijkse Standaard
 • naar een artikel van Stefan Noordhoek ““Oekraïense gevechtstactieken brengen burgers in gevaar” is ‘Putin-propaganda’ totdat Amnesty het ook zegt?” van 5 augustus 2022 op de site van
 • naar een artikelAmnesty: Oekraïens leger brengt eigen burgers in gevaar” van 4 augustus 2022 op de site van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS)
 • naar een artikel van Pieterjan Huyghebaert “Oekraïense president Zelenski: “Alle burgers moeten regio rond Donetsk verplicht verlaten”” van 30 juli 2022 en een artikel van Jens Franssen “Voorbode van offensief in eigen land? Waarom de Oekraïners ineens moeten evacueren” van 31 juli 2022 op de site van VRT NWS

3 gedachtes over “Amnesty Int. beschuldigt Oekraïne ervan de eigen bevolking als menselijk schild te gebruiken

 1. @Shapira “Wie over het éne conflict bias & leugens verspreid is daarna ook niet meer te vertrouwen in hun rapportering van de andere conflicten.”

  Verkeerd argument. Als ik alle reguliere kranten en media beschouw hoe eenzijdig, boosaardig en bevooroordeeld ze wel spreken over Joden en of Israël, hou ik niks meer over. 🙂

  Like

 2. Amnesty International, “de grootste & belangrijkste mensenrechten organistatie” en ook niet vies van fake news, leugens & manipulatie wanneer het in hun straatje past……..*zie hun Israel/palestina rapporten.

  Wie over het éne conflict bias & leugens verspreid is daarna ook niet meer te vertrouwen in hun rapportering van de andere conflicten.

  Amnesty International, ooit de grootste & belangrijkste, is verworden tot een belangenorganisatie i.p.v. een mensenrechten organisatie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.